«Μόνο με την ανάληψη πρωτοβουλιών από την ελληνική πλευρά και με κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα μπορεί να απαντηθεί η διαρκώς εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα τον τελευταίο χρόνο, με τις υπερπτήσεις στον Έβρο, το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, την πίεση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στον Έβρο, τις παραβιάσεις με αεροσκάφη και τώρα με την έκδοση της παράνομης NAVTEX. Η αδράνεια και η υποχωρητικότητα εκ μέρους της κυβέρνησης δεν αποτελούν απάντηση. Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να τρέχει πίσω από τις κινήσεις της Τουρκίας. Τώρα, οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να διεκδικήσουν από κοινού να μην προσβάλλει κανείς την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Η χθεσινή παρέμβαση του Προέδρου Μακρόν που ανακοίνωσε τη σύγκληση της Διάσκεψης των Ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα, ως Πρωθυπουργού, το 2016, ήταν θετική στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος και υπέρ της ειρήνης. Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, ζητούσαμε εδώ και μήνες από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες, ζητούσαμε ακόμη, στο πλαίσιο της εντεινόμενης προκλητικότητας της Τουρκίας, να ενημερώσει και να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Δυστυχώς, η κατά μόνας ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών πραγματοποιήθηκε μετά την κορύφωση της έντασης και μετά την πίεση εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα. Αδικαιολόγητο επίσης είναι να μη γνωρίζουμε τίποτε για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του κυρίου Μητσοτάκη  με τον κύριο Ερντογάν, καθώς για το τι συζητήθηκε στη μυστική διπλωματική συνάντηση που έγινε στο Βερολίνο. Γιατί τα δημοσιεύματα για τη θεματολογία της συνάντησης μάς δημιουργούν μεγάλη ανησυχία. Είναι ακόμη αδικαιολόγητο το γεγονός ότι ο κύριος Μητσοτάκης δεν έθεσε ζήτημα τουρκικής προκλητικότητας στην πρόσφατη Σύσκεψη Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ ο κύριος Ερντογάν αμφισβητούσε τα ελληνικά και άρα τα ευρωπαϊκά σύνορα. Πρέπει όμως να είμαστε ξεκάθαροι ως προς το ότι δεν υπάρχουν αμφισβητούμενα ύδατα και δε δεχόμαστε καμία συζήτηση για τα θέματα της συνθήκης της Λωζάνης», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης “Status FM” και το δημοσιογράφο Δημήτρη Βενιέρη.

Έκανε στη συνέχεια ένα σχόλιο για τη σημερινή λειτουργία, για πρώτη φορά, της Αγίας Σοφίας, μετά την μετατροπή της σε τζαμί: «Πρόκειται για μία πολύ αρνητική εξέλιξη, με μεγάλο συναισθηματικό φορτίο για την Ορθοδοξία καθώς και για μία κίνηση που προσβάλλει ένα Παγκόσμιο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναγνωρισμένο και προστατευόμενο και από την Unesco. Αποτελεί παράλληλα μια πράξη αμφισβήτησης και προσβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της Τουρκίας που την φέρνει σε  αντίθεση με τη βάση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη».

Στάθηκε ακόμη στη συζήτηση που έχει ανακινηθεί για την τραγωδία στο Μάτι εξαιτίας της ηχογράφησης της συνομιλίας του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής, κυρίου Μαθιουδάκη, με τον πραγματογνώμονα υπεύθυνο για τη σύνταξη του πορίσματος για την πυρκαγιά στο Μάτι που έχει δει το φως της δημοσιότητας. Ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε, για ακόμα μια φορά, ότι δεν έχει καμία βάση η συζήτηση για την ενημέρωση για τα θύματα, γιατί αυτό αποδεικνύεται και από την ανοιχτή τηλεοπτική κάμερα. Εξάλλου ο τότε Πρωθυπουργός, επιστρέφοντας εσπευσμένα από το Μόσταρ, στη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, δεν είχε κάποια ενημέρωση. Ο κύριος Τζανακόπουλος ενημέρωσε στη συνέχεια, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αμέσως μετά τη σύσκεψη και αφού είχε λάβει ενημέρωση από τους αρμόδιους, βάσει των επίσημων στοιχείων για τα πρώτα θύματα. Σχετικά με το ηχητικό ντοκουμέντο, αν και δε γνωρίζουμε εάν αποτελεί ή όχι προϊόν μοντάζ, τα όσα λέγονται από τον κύριο Ματθαιόπουλο είναι συγκλονιστικά, τόνισε, και είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ερευνήσει και να διαλευκάνει ο αρμόδιος Εισαγγελέας. Η κυρία Γεροβασίλη έχει προχωρήσει σε μηνύσεις και εξώδικα σε απάντηση της προσπάθειας συκοφάντησής της και δεν θεωρώ βέβαιο ότι θα βρεθεί γρήγορα άκρη σε σχέση με αυτό, σημείωσε ο Σ.Φάμελλος. «Δεν μπορώ να δεχτώ, ως πολιτικός αλλά και ως άνθρωπος, σύμφωνα με τα λεγόμενα στο ηχητικό, ότι οι σχέσεις ή και οι αντιθέσεις μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων μπορούν να επηρεάσουν αποφάσεις για το πού θα κατευθυνθούν τα εναέρια μέσα και οι ειδικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Είναι σημαντικό επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές και κομματικές «συγγένειες» μεταξύ των επικεφαλής των αρχηγών των σωμάτων και της εκάστοτε κυβέρνησης. Εγώ πχ. προσωπικά δε γνώριζα ότι ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής είναι τώρα Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου».

Print Friendly, PDF & Email