«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την ΕΥΠ αποτέλεσε μια σπασμωδική προσπάθεια του ίδιου του κ. Μητσοτάκη να καλύψει τη μείζονα παραβίαση του Συντάγματος και των δημοκρατικών κανόνων που έχει πλέον ονομαστεί το σκάνδαλο των υποκλοπών Μητσοτάκη νο2. Προσπαθεί πρακτικά να κουκουλώσει το σκάνδαλο γιατί, επί της ουσίας, η ΠΝΠ δεν επιλύει το ουσιώδες και πραγματικό πρόβλημα», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στην κύρωση της ΠΝΠ για την ΕΥΠ.

«Με την ΠΝΠ προσπαθείτε να αποδείξετε ότι η προσθήκη 2ου εισαγγελέα αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα της ΕΥΠ, γιατί αυτό που σας ενδιαφέρει είναι συγκαλύψετε το σκάνδαλα και να κρύψετε την πολιτική ευθύνη. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι υλοποιείτε ένα εκτεταμένο σχέδιο παρακολουθήσεων και υποκλοπών, όχι μόνο για τον έλεγχο των επιλογών και των κινήσεων των πολιτικών σας αντιπάλων, αλλά και για την κάλυψη σκανδάλων, όπως τραπεζικών διευθετήσεων. Με τις παρακολουθήσεις εξυπηρετείται το βασικό σχέδιο της κυβέρνησης που είναι το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία, η εξυπηρέτηση λίγων επιχειρηματικών συμφερόντων, η κυριαρχία της ασυδοσίας και της αισχροκέρδειας στην αγορά, μαζί με ένα πάρτι διορισμών γαλάζιων παιδιών και την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων» σημείωσε στη συνέχεια.

Ο Σ. Φάμελλος απέδειξε, παραθέτοντας σειρά ενεργειών της κυβέρνησης και προσωπικά του κυρίου Μητσοτάκη, ότι υπήρξε σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου για τις παρακολουθήσεις γιατί: «Πρώτον ο Πρωθυπουργός πήρε την ΕΥΠ υπό την επίβλεψή του από την πρώτη μέρα, τοποθέτησε ένα Διοικητή που δεν είχε πτυχίο και πέρασε τροπολογία εκ των υστέρων για να παραμείνει ο Κοντολέων στη θέση του, αν και δεν πληρούσε τα κριτήρια του νόμου. Στη συνέχεια, υπό το βάρος των αποκαλύψεων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι ικανός να παρακολουθήσει τι γίνεται στην ΕΥΠ και δεν ήξερε τι γινόταν. Παραδέχθηκε επομένως ότι είναι ανεπαρκής σε έναν τομέα που έχει θέσει υπό την ευθύνη του, κάτι που είναι επικίνδυνο και για τα θέματα εθνικής ασφάλειας και από μόνο του θα αρκούσε για να παραιτηθεί».

Δεύτερον: «η κυβέρνηση λειτούργησε βάσει σχεδίου καθώς προέβη σε παρακολούθηση δημοσιογράφου που ερευνούσε σκάνδαλα τραπεζών και τη δανειοδότηση πολιτικών κομμάτων και επιχειρηματιών. Στη συνέχεια, όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση, έσπευσε, μέσω τροπολογίας, να περιορίσει τη νομοθετημένη διαφάνεια και να απαγορεύσει στην Αρχή Διασφάλισης του απορρήτου των Επικοινωνιών να ενημερώνει τους πολίτες για την παρακολούθηση που είχε γίνει εφόσον δεν πρόκυπτε κάτι μεμπτό και δεν αφορούσαν θέματα εθνικής ασφάλειας (άρθρο 87 του ν. 4790/2021). Και ενώ τον Ιούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έφερε στη Βουλή τροπολογία για να καταργηθεί αυτή η ρύθμιση και να ενισχυθεί η Αρχή Διασφάλισης του απορρήτου των Επικοινωνιών, δεν την έκανε δεκτή. «Και σας ρωτώ, γιατί δεν τη ψηφίσατε; Τι θέλετε να κρύψετε; Ή καλύτερα τι σας βάζουν να κρύψετε; Επομένως αποδεικνύεται τόσο ποιος ήταν ο υπεύθυνος της κατάστρωσης του σχεδίου αλλά και της προσπάθειας συγκάλυψης αυτού».

«Και ερχόμαστε στο τρίτο στοιχείο που αποδεικνύει την επιλογή της κυβέρνησης να κρατήσει κρυφά όλα τα δεδομένα του σκανδάλου των υποκλοπών, που είναι η φημολογούμενη καταστροφή όλων των αρχείων παρακολούθησης των Ανδρουλάκη και Κουκάκη, σε συνδυασμό με την άρνηση να καταθέσουν ως μάρτυρες στην εξεταστική επιτροπή τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να είχαν την ευθύνη για τη λειτουργία της ΕΥΠ, οι κκ Μητσοτάκης, Δημητριάδης και Γεραπετρίτης. Και σάς ρωτώ ποιος αθώος καταστρέφει τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αθωότητά του; Ποιος αθώος αρνείται να καταθέσει τα στοιχεία που τον αθωώνουν; Και τρίτον ποιος αθώος προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την επίκληση του απορρήτου;».

«Οι παραπάνω ενέργειες της κυβέρνησης αποτελούν προσβολή των δημοκρατικών κανόνων και του κράτους δικαίου, ξεκάθαρη απόδειξη της ενοχής της κυβέρνησης αλλά και απόδειξη της  υλοποίησης του παρακρατικού σχεδίου. Και παρόμοια προσβολή αλλά και παραδοχή ενοχής αποτελεί και η επίκληση του απορρήτου για να κρύψει τις βαρύτατες ευθύνες της. Και σε αντίθεση με δημόσιες ηχηρές τοποθετήσεις για τη μη δυνατότητα επίκλησης του απορρήτου από συνταγματολόγους, ευρωπαίους αξιωματούχους, κορυφαίων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, όπως του Κώστα Καραμανλή, του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά και του κου Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς και του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών.»

«Το μεγάλο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων έχει τεράστιο θεσμικό όσο και πολιτικό βάρος και χρεώνεται αποκλειστικά στον κ. Μητσοτάκη. Αυτό φαίνεται και από την ευρωπαϊκή ενόχληση για το θέμα.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχοντας παραβεί το Σύνταγμα και τους νόμους, έχοντας παραβεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και έχοντας παραβιάσει τα δικαιώματα και την υποχρέωση διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών, έχει ο ίδιος απονομιμοποιηθεί. Ποιος ευρωπαίος ηγέτης θα τον αντιμετωπίσει με σοβαρότητα; Πώς θα αντιμετωπίζουν τη χώρα μας οι διεθνείς θεσμοί; Ο κος Μητσοτάκης είναι υπεύθυνος για τη συζήτηση που γίνεται σήμερα εδώ».

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε επίσης ότι παράγοντας αστάθειας στη χώρα είναι ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης. «Πέρα από την σκιά που αφήνετε για τις αιτίες της παρακολούθησης και τα θέματα εθνικής ασφάλειας, το σκάνδαλο αποδεικνύει και την αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας που καταφεύγει σε δόλια και παράνομα μέσα για να επιβιώσει αλλά και την απουσία δημοκρατικών αρχών και αξιών στην ηγεσία της ΝΔ».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σ.Φάμελλος είπε: «Απαιτείται πολιτική κάθαρση το συντομότερο. Για ποιο λόγο δεν παραιτείται ο κύριος Μητσοτάκης; Πόσα συμβόλαια έχει ακόμη να ικανοποιήσει; Φτάσαμε στο ακραίο σημείο να κατηγορείτε τα θύματα γιατί αποκάλυψαν το γεγονός ότι παρακολουθούνται δηλαδή φταίει ο κύριος Σπίρτζης, ο κύριος Ανδρουλάκης και ο κύριος Κουκάκης. Και οι θύτες πότε θα απολογηθούν; Θα απολογηθείτε όμως στην κοινωνία στις κάλπες των εκλογών γιατί δεν στηρίξατε την δημοκρατία.»

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email