«Δηλαδή έχουμε μια κυβέρνηση η οποία είτε αδρανεί, είτε βάζει πλάτη -λέμε εμείς- στα υπερκέρδη του καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι οφειλές των ιδιωτικών παρόχων που δεν πληρώνονται στους Δήμους, στον ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και στον ΔΑΠΕΕΠ συσσωρεύονται και μετατρέπονται σε βραδυφλεγή βόμβα και πολλοί καταναλωτές, υπό το βάρος των ακραίων αυξήσεων, βρίσκονται πλέον μπροστά στον κίνδυνο και της ρευματοκοπής. Πρακτικά, γίνεται ένα πάρτι δισεκατομμυρίων στην αγορά ενέργειας το οποίο η Κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη, γιατί στηρίζει τα υπερκέρδη», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση γραπτής ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που μετατράπηκε σε επίκαιρη, στην Ολομέλεια της Βουλής για τις οφειλές των παρόχων στους Δήμους, στον ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και στον ΔΑΠΕΕΠ.

Σχολίασε, κατ’ αρχήν, την τακτική της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να απαξιώνει τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο και μην απαντά εμπρόθεσμα σε γραπτές ερωτήσεις, εφόσον αυτή η ερώτηση είχε υποβληθεί στις 24.02.2022, με αποτέλεσμα αφενός, να μην κατατίθενται τα στοιχεία που ζητούν οι βουλευτές και αφετέρου ενεργειακές ερωτήσεις να απαντώνται από τον, αναρμόδιο για θέματα ενέργειας, Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά.

Ο Σ.Φάμελλος επικεντρώθηκε στην ακραία ακρίβεια στην ενέργεια και ειδικότερα στον ηλεκτρισμό που προκαλεί ασφυξία στα νοικοκυριά και στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας εδώ και πάνω από εννέα μήνες και στην ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων: «H Ευρώπη, από τις 15 Οκτωβρίου έχει προτείνει τη γνωστή εργαλειοθήκη, που περιλάμβανε και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, την οποία η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνήθηκε να αξιοποιήσει. Στη συνέχεια, στις 25 Μαρτίου, δόθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το πράσινο φως για την εξαίρεση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ώστε να παρέμβουν στην αγορά για να αποσυνδέσουν τη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής από την τιμή του φυσικού αερίου. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ζήτησε τότε που μπορούσε εξαίρεση. Τώρα υπόσχεται ότι θα «αναστείλει» της ρήτρα Μητσοτάκης με τρομερή καθυστέρηση από τις καταναλώσεις Ιουλίου. Άρα οι καταναλωτές για τους επόμενους τρεις μήνες θα βλέπουν λογαριασμούς στα ύψη!».

«Σήμερα όμως η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα γι’ αυτούς που δεν μπορούν να την πληρώσουν, για αυτό το κοινωνικό πρόβλημα κατέθεσε τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως δεν απαντάει για το τι θα γίνει με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των δημοτικών τελών προς τους δήμους από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον μαθαίνουμε ότι οι Δήμοι προβαίνουν σε εξώδικα για να εισπράττουν τις οφειλές από τους παρόχους. Έτσι όμως δημιουργείται σοβαρό οικονομικό έλλειμμα στη λειτουργία τους και η κυβέρνηση δεν έχει απάντηση».

Σχετικά τέλος με τα υπερκέρδη και το πόρισμα που παρουσίασε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) την προηγούμενη εβδομάδα σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, μετά από αίτημα της Αντιπολίτευσης σχολίασε: «Η πρόταση της ΡΑΕ να επιστραφούν 67 εκατ. ευρώ στην αγορά ενέργειας προς όφελος των τελικών καταναλωτών, από τα άδικα κέρδη παραγωγών ηλεκτρικής στην αγορά εξισορρόπησης την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021, επιβεβαιώνει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και ενάμιση χρόνο και δείχνει ότι έχει αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών».

«Όσον αφορά στα υπερκέρδη, ενώ ο κος Μητσοτάκης την 1η Μαρτίου στη Βουλή δεν αναγνώριζε την ύπαρξή τους, στις 23 Μαρτίου, μετά από μεγάλη πολιτική πίεση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεσμεύτηκε στη φορολόγηση στο 90% των υπερκερδών «εάν υπάρχουν». Όμως προσπάθησε να τα μειώσει με κάθε τρόπο παρεμβαίνοντας ακόμη και στο έργο της ΡΑΕ, όπως προέκυψε από το σχετικό πόρισμα. Όσο και αν προσπαθεί πλέον να τα μειώσει αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί, μετά από έντονη πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι υπάρχουν υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης ακρίβειας στην ενέργεια. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είχε επιμείνει, τα υπερκέρδη, τα άδικα δηλαδή κέρδη, θα είχαν παραμείνει στο σύνολό τους στην «τσέπη» των ηλεκτροπαραγωγών. Ακόμα και σήμερα όμως προκύπτει ένα ερώτημα, πόσα είναι και πότε η κυβέρνηση θα τα φορολογήσει».

Παρακολουθείστε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ

Print Friendly, PDF & Email