Τις απαντήσεις που δικαιούνται οι πολίτες της Θεσσαλονίκης για την πορεία αντιμετώπισης της ζημίας του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου από το φλοιοφάγο έντομο, ζήτησε, για ακόμα μια φορά, ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, μετά από δύο αναπάντητες γραπτές ερωτήσεις που προηγήθηκαν, στη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις 10.3.2021 στη Βουλή.
Όπως επισήμανε ο Σ.Φάμελλος, ξεκίνησε, επί δικής του θητείας (Απρίλιος 2019), μια διαδικασία παρεμβάσεων και χρηματοδοτήσεων για να γίνει υλοτόμηση για το φλοιοφάγο έντομο. Τον Σεπτέμβρη του 2019, μόλις ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, ο κ. Χατζηδάκης μαζί με τους νεοεκλεγέντες δημάρχους, σε επίσκεψή του στο Σέιχ Σου, δήλωσε ότι «εμείς θα είμαστε δίπλα στο δάσος και θα το προσέξουμε» και ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 500.000 ευρώ για την καταπολέμηση του φλοιοφάγου εντόμου, ενώ ήδη, μέσω του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ» και της προμήθειας μηχανημάτων, χορηγείται στους όμορους Δήμους χρηματοδότηση για τη συμβολή τους στο θρυμματισμό και στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων της υλοτομίας και στον «καθαρισμό» του δάσους.
Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μόνο επικοινωνιακή αντίληψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Έτσι, τις μέρες που ανακοινώθηκε υποκριτικά η προστασία του δάσους, ανακοινώθηκε και ότι θα κατασκευαστεί το ιδιωτικό έργο του υπερυψωμένου αυτοκινητοδρόμου (fly over) της Περιφερειακής οδού και ότι θα υπάρξει άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα εβδομήντα στρεμμάτων του Σέιχ Σου. Έτσι θα προχωρήσει τελικά και η υλοτόμηση του δάσους προστασίας της πόλης.
Όμως, οι εξαγγελθείσες προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους υπαναχώρησαν, δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, το Υπουργείο δεν παρακολούθησε την εξέλιξη τους, η Αποκεντρωμένη διοίκηση με όσους πόρους είχε, απομάκρυνε μέρος των υπολειμμάτων και, τελικά, τον Νοέμβριο του 2020, ένα πολύ μεγάλο μέρος των υπολειμμάτων παραμένουν ακόμα μέσα στο δάσος. Το Δασαρχείο παραμένει υποστελεχωμένο, αφού καμία από τις δρομολογημένες από την προηγούμενη κυβέρνηση προσλήψεις, 550 δασολόγων, δεν προχώρησε, αλλά ούτε και επαναπροκηρύχθηκε το κοινωφελές πρόγραμμα πυροπροστασίας, με πεντέμισι χιλιάδες εργαζόμενους που υλοποιήθηκε για δυο κύκλους 8μηνων επί ΣΥΡΙΖΑ.
Στη απάντησή του, ο Υπουργός δεν διευκρίνισε τους λόγους αποτυχίας επίτευξης συνεργασίας με τους όμορους Δήμους, ούτε και τις προθέσεις του για μια νέα προσπάθεια συνεργασίας. Από την άλλη, πέφτοντας σε αντιφάσεις, αναφέρθηκε στη συνολική χρηματοδότηση που δόθηκε μέχρι τέλους του 2020 στη Γενική Δ/νση Δασών, χωρίς να διευκρινίζει εάν το ποσό που αφορούσε συγκεκριμένα το Σειχ Σου, σημειώνοντας ωστόσο την αδυναμία σοβαρής χρηματοδότησης το 2021, λόγω των οικονομικών υποχρεώσεων που έχει δημιουργήσει η πανδημία.
Το μόνο που εξήγγειλε ήταν η ένταξη στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης του προγράμματος Αναδασώσεων, ενός έργου που έχει πολλά κενά και για αυτό το λόγο ο Σ. Φάμελλος ζήτησε το θέμα να συζητηθεί σε συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.
Συνοψίζοντας, ο Σ.Φάμελλος επισήμανε πως, την παρούσα στιγμή, οι υπηρεσίες του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης εξακολουθούν να είναι υποστελεχωμένες, τα υπολείμματα, τα κλαδέματα και οι κορμοί παραμένουν στο δάσος αποτελώντας κίνδυνο για τους πολίτες και το δάσος, ιδιαίτερα τώρα που με την πανδημία η επισκεψιμότητα έχει πολλαπλασιαστεί και η καινούρια αντιπυρική περίοδος είναι προ των πυλών. Υπάρχει σημαντικό ζήτημα με τις νέες υλοτομίες του 2021, αλλά δε δόθηκε καμία ουσιαστική απάντηση για την πορεία αναζωογόνησης του δάσους. Για το λόγο αυτό πρότεινε, ως αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, να έρθει προς συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, το σύνολο των δράσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και ειδικότερα το ζήτημα της υλοποίησης της Δασικής Στρατηγικής και της πρόληψης δασικών πυρκαγιών.
Παρακολουθείστε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ