«Οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων και πιθανά άλλων προσώπων και επιχειρηματιών, με βάση ένα σχέδιο της κυβέρνησης στο οποίο προΐσταται ο Μητσοτάκης αποτελούν μείζονα παραβίαση δημοκρατικών κανόνων και συνταγματική εκτροπή», υπογράμμισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σ.Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» και στον δημοσιογράφο Κ.Παπαχλιμίντζο, σχολιάζοντας το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ.

Ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση λειτούργησε βάσει σχεδίου καθώς πρώτον προέβη σε παρακολούθηση δημοσιογράφου που ερευνούσε σκάνδαλα τραπεζών που σχετίζονται με την δανειοδότηση επιχειρηματιών και στη συνέχεια όταν αποκαλύφθηκε το γεγονός αυτό έσπευσε μέσω τροπολογίας να απαγορεύσει στην Αρχή Διασφάλισης του απορρήτου των Επικοινωνιών να ενημερώνει τους πολίτες, εφόσον δεν πρόκυπτε κάτι μεμπτό και δεν αφορούσαν θέματα εθνικής ασφάλειας. «Με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση περιόρισε τη διαφάνεια και τη λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής και στέρησε το δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται για τις παρακολουθήσεις, ένα δικαίωμα που τους παρείχε το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο από το 1994!», τόνισε.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο Σ.Φάμελλος επισήμανε τον ενεργό ρόλο του Μητσοτάκη στο ζήτημα των παρακολουθήσεων, αναφέροντας ότι : «Ο πρωθυπουργός πήρε την ΕΥΠ υπό την επίβλεψή του από την πρώτη μέρα, τοποθέτησε ένα Διοικητή που δεν είχε πτυχίο και πέρασε τροπολογία εκ των υστέρων για να παραμείνει ο Κοντολέων στη θέση του αν και δεν πληρούσε τα κριτήρια του νόμου. Στη συνέχεια υπό το βάρος των αποκαλύψεων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι  δεν είναι ικανός να παρακολουθήσει τι γίνεται στην ΕΥΠ και δεν ήξερε τι γινόταν, παραδέχθηκε επομένως ότι είναι ανεπαρκής σε έναν τομέα που έχει θέσει υπό την ευθύνη του. Αυτή η παραδοχή από μόνης της επιβάλλει την παραίτησή του».

«Πρέπει να διερευνηθούν άμεσα οι ευθύνες στην υπόθεση Ανδρουλάκη. Με ποια στοιχεία δόθηκε η άδεια να αρθεί το απόρρητο, ποιο ήταν το σοβαρό έγκλημα ή ο λόγος εθνικής ασφάλειας, και φυσικά να εξεταστεί και ο ρόλος του αρμόδιου Εισαγγελέα. Ενδεικτικό του πανικού της κυβέρνησης είναι ότι όταν αποκαλύφθηκε το θέμα διακινήθηκαν κυβερνητικές διαρροές ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη σχετίζεται με αιτήματα της Αρμενίας και της Ουκρανίας κάτι που άμεσα διέψευσαν οι πρεσβείες των δύο χωρών. Ακόμη, είναι αναγκαίο να διερευνηθεί αν έπεσαν θύματα διπλής παρακολούθησης ο  Ανδρουλάκης και ο Κουκάκης δηλαδή τόσο  από  την ΕΥΠ όσο και από ένα κακόβουλο λογισμικό το  predator με το οποίο έχουν σχέση μέλη της κυβέρνησης» τόνισε .

Σχετικά με την διαδικασία στη Βουλή ο Σ.Φάμελλος ανέφερε ότι αποτέλεσε σχέδιο της κυβέρνησης να  κουκουλώσει την αλήθεια, και μεσώ διαρροών και να καθυστερήσει την συζήτηση στη Βουλή, μόλις χθες αποφασίστηκε να διενεργηθεί η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή και την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. «Πως δικαιολογείται μια τέτοια καθυστέρηση μήπως δε μπορούσε να διακόψει τις διακοπές του ο κ.Μητσοτάκης ή είναι ο περιορισμός της δημοκρατίας επουσιώδες ζήτημα; Έπρεπε να συνεδριάσουν άμεσα πριν το Δεκαπενταύγουστο και η Ολομέλεια της Βουλής και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας», σημείωσε.

Για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής ο Σ.Φάμελλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ οποιαδήποτε προσπάθεια διεύρυνσης του χρονικού διαστήματος εξέτασης αποτελεί ένα φθηνό αντιπερισπασμό  από μέρους της κυβέρνησης. Παράλληλα ,σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την διεύρυνση αυτή.

Επισήμανε ότι «ενώ όλη η Ευρώπη έχει αναγάγει σε κεντρικό θέμα τις παρακολουθήσεις και οι New York Times δημοσίευσαν ένα ιδιαίτερα υποτιμητικό για την χώρα μας άρθρο που μιλάει για τη σήψη στην καρδιά της Ελλάδας, δεν είναι δυνατό η κυβέρνηση να προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι αντίστοιχα συνέβαιναν και παλιά. Ο συμφηφισμός που αφήνει να εννοηθεί δείχνει και τις ευθύνες της κυβέρνησης για το σκάνδαλο υποκλοπών και παρακολουθήσεων. Το πρώτο που πρέπει να γίνει με όλα όσα αποκαλύφθηκαν είναι η παραίτηση Μητσοτάκη.»

Σχολιάζοντας τέλος το θέμα του κόστους ενέργειας, ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ότι οι τιμές ρεύματος που ανακοινώθηκαν  για Σεπτέμβριο παρουσιάζουν αύξηση 60%-70% σε σχέση με Αύγουστο, γεγονός που αποδεικνύει ότι  η χώρα οδηγείται σε μια κατηφόρα χωρίς φρένα και χωρίς οδηγό ως αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την  διαχείριση των ενεργειακών αγαθών και βασικά την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας θεωρώντας ότι η αγορά ανεξέλεγκτη θα λύσει τα προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν να συντηρούμε με επιδοτήσεις την ακρίβεια, γιατί αν χρειαστεί η κυβέρνηση να δώσει 2 δις το μήνα από τα χρήματα των πολιτών , οι Έλληνες θα χρηματοδοτήσουμε  την ακρίβεια τη μισή  από την τσέπη μας και την άλλη μισή  από τον κοινό μας λογαριασμό, τα λεφτά του κράτους. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχουμε υπερκέρδη των εταιρειών και η κυβέρνηση ακόμη δεν τα έχει φορολογήσει ούτε καν τα έχει υπολογίσει ενώ το πόσο τους ανέρχεται σε πάνω από 2,2 δις. Ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ και τους υπολογισμούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας χρεοκοπεί ως κράτος, φτωχοποιεί την μεσαία τάξη, πλήττει την επιχειρηματικότητα και εκδικείται την μεσαία τάξη. «Η κυβέρνηση με τις επιλογές της στερεί  τους πολίτες από ένα μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, πρακτικά φτωχοποιεί πολλές κοινωνικές τάξεις για να βολεύονται τέσσερις- πέντε μεγάλες επιχειρήσεις και αυτή είναι μία άδικη πολιτική», σχολίασε.

Print Friendly, PDF & Email