Είναι απαράδεκτο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να μην απαντά γραπτώς σε ερωτήσεις Κοινοβουλευτικού Ελέγχου για να μην δεσμεύεται για θέματα τόσο σοβαρά, όσο η ακρίβεια και η συνεχής επιβάρυνση των καταναλωτών ως μοναδική στρατηγική της κυβέρνησης ΝΔ στον τομέα της ενέργειας και στη ΔΕΗ, τόνισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο συζήτησης σχετικής ερώτησης στη Βουλή.

Αφορμή για την ερώτηση ήταν η απόφαση της ΔΕΗ να εφαρμόσει από τον Μάϊο ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα στα τιμολόγιά της, ρήτρα που θα αντικαταστήσει, με εφαρμογή από τις 05.08.2021, με ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας που αυξάνει τη χρέωση για τους καταναλωτές.

Ο Σ.Φάμελλος επισήμανε ότι υπάρχει ξεκάθαρη τάση σταθεροποίησης των τιμών χονδρικής ρεύματος σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα, η οποία αποτυπώνεται και επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Παρουσίασε ακόμη στοιχεία που καταδεικνύουν πως, δυστυχώς, η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα είναι «πρωταθλήτρια» ακρίβειας ρεύματος στην Ευρώπη, όπως αναδεικνύει και ο φιλοκυβερνητικός τύπος, με αυξήσεις 30 με 40% μόλις σε ένα έτος και χαρακτηρίζει την Ελλάδα «πρωταθλήτρια» τη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη.

Ο κ. Σκρέκας προσπάθησε να επιρρίψει τις ευθύνες για την έκρηξη των τιμών ηλεκτρισμού προς όλες τις κατευθύνσεις εκτός της κυβέρνησης. Στην κλιματική αλλαγή, στις τιμές καυσίμων και δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα. Έφτασε να δηλώνει συγκεκριμένα ότι: «Η χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται και αυξάνεται για συγκεκριμένους λόγους και σίγουρα, σε αυτό δεν φταίει η Ελληνική Κυβέρνηση ή η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή η Αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ή ο κανένας».

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στο ότι η διαρκής επιβάρυνση των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αποτελεί στρατηγική της κυβέρνησης εδώ και δύο χρόνια, από τους πρώτους κιόλας μήνες διακυβέρνησης ΝΔ. Με αφετηρία την περίπου 20% αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, από τον κ. Χατζηδάκη, τον Σεπτέμβριο του 2019, που αύξησε παράλληλα το περιθώριο κέρδους των ανταγωνιστών της, αφού η ΔΕΗ ως εταιρεία με δεσπόζουσα θέση στην αγορά διαμορφώνει και τις τιμές.

Μειώσατε το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), για να κρύψετε τις αυξήσεις, που οδήγησε σε χρεωκοπία του ΕΛΑΠΕ και επιπρόσθετες επιβαρύνσεις με το χαράτσι στην αποζημίωση των παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και στη μόνιμη επιβάρυνση στο πετρέλαιο κίνησης, το λεγόμενο «πράσινο τέλος»  ύψους 0,04 ευρώ ανά λίτρο.

Ακολούθησαν, πρόσθεσε ο Σ.Φάμελλος, φαινόμενα αισχροκέρδειας το 2020 στην αγορά ηλεκτρισμού με τους προμηθευτές να πωλούν ακόμη και τέσσερις (4) φορές πάνω από τη χονδρική και η ΔΕΗ συμμετείχε αποδεδειγμένα στην αισχροκέρδεια. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κατάρρευση της χονδρικής τιμής ρεύματος που τον Απρίλιο του 2020 έφτασε στα 28 ευρώ/MWh δεν οδήγησε σε μείωση για τους καταναλωτές αλλά η ΔΕΗ συνέχισε να πουλάει στα 110 ευρώ/MWh.

Με την εφαρμογή τέλος του Μοντέλου-Στόχου, χωρίς επαρκή εποπτεία, η αγορά ηλεκτρισμού ξεκίνησε να λειτουργεί με ολιγοπωλιακές συνθήκες από τους καθετοποιημένους παίκτες, πάλι με συμμετοχή της ΔΕΗ, κάτι που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα και έχει κοστίσει εκατομμύρια ευρώ στους καταναλωτές. Η χειραγώγηση των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι γεγονός που έχουν καταγγείλει και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Την ανεπάρκειά σας στην εφαρμογή του Μοντέλου-Στόχου με διαφανείς όρους και ισοτιμία παραδέχεστε έμπρακτα και εσείς αφού στο νομοσχέδιο που συζητάμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή για τη διαχείριση των αποβλήτων έχετε συμπεριλάβει ρύθμιση για τη θέσπιση Μηχανισμού Παρακολούθησης και Εποπτείας των Ενεργειακών Αγορών που θα θέσει το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) γιατί τα έχετε κάνει μπάχαλο. Αυτό ενώ σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ), τα 2/3 των νοικοκυριών (ποσοστό 63,6%)  δυσκολεύονται να πληρώσουν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, τόνισε ο Σ.Φάμελλος.

Κλείνοντας δήλωσε: «Δεδομένου ότι η τιμή χονδρικής διαμορφώνεται κατά μέσον όρο στα 83,47 ευρώ η μεγαβατώρα για τον Ιούνιο, έναντι 63,16 ευρώ το Μάιο, αναρωτιόμαστε ποια θα είναι η απάντησή σας στους καταναλωτές που θα αρχίσουν να λαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς, όταν από τις αρχές Αυγούστου και η ΔΕΗ θα εφαρμόσει ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας. Έχετε αποτύχει κύριε Σκρέκα. Η αποτυχία σας όμως επιβαρύνει τους καταναλωτές που τους μεταφέρετε μόνο βάρη εδώ και δύο χρόνια».

Παρακολουθείστε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ

Print Friendly, PDF & Email