Στον τραγικό θάνατο 18 ανθρώπων, εκ των οποίων 16 νέες γυναίκες, ένας άνδρας και ένας έφηβος, προσφύγων που βρέθηκαν στη Λέσβο και στα Κύθηρα, ενώ άλλοι ακόμη αγνοούνται αναφέρθηκε στην αρχή της συνέντευξης που παραχώρησε στο Δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης «FM 100» και στο δημοσιογράφο, Β. Κοντογουλίδη, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος. «Αυτό είναι το πρόσωπο της προσφυγιάς, αυτά είναι τα αποτελέσματα του πολέμου και της φτώχειας. Η Ελλάδα πρέπει να είναι απόλυτα συνεπής στην υποχρέωση διάσωσης και παροχής βοήθειας στους μετανάστες/τριες και πρόσφυγες/ισσες που ρισκάρουν τη ζωή τους για να περάσουν στην Ευρώπη. Αλλά και στις διεθνείς υποχρεώσεις παροχής ασύλου. Έχουμε δει ακόμη να εργαλειοποιούνται και από την μεριά της Τουρκίας στο πρόσφατο παρελθόν. Για αυτό από τη μεριά της Ελλάδας δεν χωρεί καμία έκπτωση στις υποχρεώσεις της. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ζωή στο τόπο τους και για αυτό ρισκάρουν τη ζωή τους. Σήμερα προέχει η αποστολή διάσωσης και περίθαλψης».
Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρο για όλες τις πολιτικές δυνάμεις ότι έχουμε έναν κακοπροαίρετο ασυνεπή γείτονα απέναντι και θα πρέπει από τη μεριά της διεθνούς κοινότητας να απαιτήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι μία φιλειρηνική χώρα που σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο αλλά αυτό δε σημαίνει ότι χωράνε άλλες καθυστερήσεις όσον αφορά στις διεκδικήσεις μας σε διεθνή φόρα. Αυτό γιατί οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο μάς ανησυχούν ιδιαίτερα. Θα έπρεπε να έχουμε υπάρξει πιο αυστηροί στο εμπάργκο στους πολεμικούς εξοπλισμούς στην Τουρκία και στο θέμα των κυρώσεων».
Ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάει μία πιο ισχυρή ελληνοκεντρική εξωτερική πολιτική από την κυβέρνηση γιατί αυτή τη στιγμή αποδεικνύεται ότι η λογική του δεδομένου συμμάχου που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τουλάχιστον για δύο χρόνια δεν βοήθησε τη χώρα μας. «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνουμε περιθώρια στον κακόβουλο γείτονα. Εμείς θέλουμε να έχουμε ισχυρή διπλωματία και προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα 6 μίλια δεν είναι αρκετή, διεκδικούμε και κατοχυρώνουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Ο Σ.Φάμελλος επικεντρώθηκε στη συνέχεια στα βασικά ζητήματα που τίθενται ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έχουμε μπροστά μας. «Το πρώτο ζήτημα είναι η πολιτική ανεπάρκεια και η ανεπάρκεια της ενεργειακής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως απέδειξε η σημερινή κρίση. Αυτή η ανεπάρκεια εντείνει την ακραία ακρίβεια στην ενέργεια που αντιμετωπίζουμε σε εθνικό επίπεδο, εδώ και πάνω από έναν χρόνο, εξαιτίας των λανθασμένων επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η θέση μας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ξεκάθαρη: το αγαθό της ενέργειας πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο ώστε να εξασφαλίζεται η καθολική πρόσβαση. Αυτό μάς δείχνει και η σημερινή κρίση. Το δεύτερο ζήτημα είναι πως χρειάζεται και ένα σχέδιο για την ενεργειακή ασφάλεια/επάρκεια της Ελλάδας ενόψει του χειμώνα. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχαμε προκαλέσει σχετική συζήτηση στη Βουλή ήδη από τον Ιούλιο όπου, σύμφωνα με την αρμόδια αρχή και τους διαχειριστές, θα προκύψει έλλειμμα ενέργειας στην περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας του ρωσικού φυσικού αερίου. Άρα χρειαζόμαστε ένα σχέδιο διαχείρισης του ενεργειακού ελλείμματος που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση. Τρίτο ζήτημα είναι το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής όπου παραμένει χαμηλή η συμμετοχή του λιγνίτη, κάτι που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό σε όρους ενεργειακής ασφάλειας αλλά και κόστους».
Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε ειδικότερα στη «μεταστροφή» της κυβέρνησης στη λιγνιτική παραγωγή αφού και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αποδέχτηκε το λάθος της βίαιης απολιγνιτοποίησης και «κήρυξε» την επιστροφή στο λιγνίτη. «Ακόμη όμως η συμμετοχή του λιγνίτη δεν φτάνει στο 20%, όπως υπάρχει η δυνατότητα αλλά παραμένει κακώς στο 7% . Καθυστερεί επίσης πολύ η ένταξη της μονάδας Πτολεμαΐδα V στο σύστημα”.
Σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας πρόσθεσε ότι: «Η εξοικονόμηση ενέργειας έχει φρενάρει τα τελευταία τρία χρόνια, είναι ακόμη παγωμένο το Πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια που είχε ωριμάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τίποτα δεν έγινε για την εξοικονόμηση στις επιχειρήσεις, ενώ το Εξοικονομώ κατ’ οίκον προχωράει με μεγάλες καθυστερήσεις και σοβαρά προβλήματα στην πληρωμή του Προγράμματος».
Σχετικά τέλος με τη συζήτηση που λαμβάνει χώρα στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε: «όποιο πλαφόν στο φυσικό αέριο θα συνδυαστεί με εξοικονόμηση και με μέτρα μείωσης της κατανάλωσης. Αλλά το βασικό είναι να υπάρξει και αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Δεν μπορούμε να επιδοτούμε την ακρίβεια».