“Ο περιορισμός του συνέρχεσθαι με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας είναι μία ακραία αυταρχική, βαθειά αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική ενέργεια. Δεν μπορεί ο αρχηγός της αστυνομίας να αποφασίζει την αναστολή άρθρων του Συντάγματος αφού δεν τίθεται θέμα δημόσιας ασφάλειας. Στα λεωφορεία αύριο το πρωί, στα εργοτάξια, στα εργοστάσια θα πάνε λιγότερα από τέσσερα άτομα; Αυτή η απόφαση θα τροφοδοτήσει την ένταση και θα υπάρξουν αντιδράσεις στον αυταρχισμό. Ο κύριος Μητσοτάκης δεν μπορεί να πείσει την κοινωνία, έχει αποτύχει στην πανδημία, και προχωράει επιπλέον σε κινήσεις αυταρχισμού και για να αλλάξει την ατζέντα δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό “Real fm” και τους δημοσιογράφους Α.Γιάμαλη και Γ.Παγάνη.

“Η κυβέρνηση θα πρέπει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, κάτι που δεν το κάνει, να προστατεύσει τη δημοκρατία , όπου κάνει το εντελώς αντίθετο, με κινήσεις που δείχνουν φθόνο, αλλά και τη μεγάλη απόσταση της κυβέρνησης ΝΔ από το μήνυμα και τους αγώνες του Πολυτεχνείου. Η απόφαση της ΝΔ για τον περιορισμό των συναθροίσεων για τέσσερα και πλέον άτομα μάς θυμίζει άλλες εποχές. Ακριβώς σε αντίθετη κατεύθυνση από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα τιμήσει την επέτειο του Πολυτεχνείου με ολιγομελή αντιπροσωπεία που θα καταθέσει στεφάνι στο χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ. Και θα περιφρουρήσουμε τη δημόσια υγεία, κάτι που δεν κάνει η κυβέρνηση!”

“Στο Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία πλέον προστίθεται και το αίτημα για υγεία. Ψωμί-Παιδεία-Υγεία και Δημοκρατία λοιπόν φέτος. Δεν μπορούν να υπάρχουν εκπτώσεις ούτε στην υγεία ούτε στη δημοκρατία ούτε στην παιδεία, ούτε επιτρέπεται ο κύριος Χρυσοχοΐδης να λειτουργεί με παλαιές ασφαλίτικες λογικές. Εκπέμπει αυταρχισμό και επιδιώκει να εισπράξει την αντίδραση της κοινωνίας και της νεολαίας, με αποτέλεσμα περισσότερο αυταρχισμό, που αποτελεί μία τραγική επιλογή και για την πανδημία”.

Ερωτώμενος επίσης για τη μείζονα υγειονομική κρίση στη Θεσσαλονίκη ανέφερε: “Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει μεγάλη ανησυχία και αγωνία στην κοινωνία, είναι πολύ μεγάλη η εξάπλωση του ιού και δυστυχώς, κάθε μέρα, μαθαίνουμε για απώλειες συνανθρώπων μας. Αποδεικνύεται ότι δεν υπήρξε κατάλληλη προετοιμασία, δεν λήφθηκαν εγκαίρως τα αναγκαία μέτρα από την πολιτεία, την κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση. Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι ενώ υπήρχαν στοιχεία έξαρσης της πανδημίας και των κρουσμάτων δεν λήφθηκαν μέτρα πριν από τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου και της εθνικής εορτής.”

“Αυτό όμως που είναι μέιζον για τη Θεσσαλονίκη είναι να ενισχυθεί έστω τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), εξοπλισμό και προσλήψεις, με όσους γιατρούς και όσες κλίνες γίνεται. Κακώς επίσης δεν έχουν ήδη επιταχθεί τα ιδιωτικά νοσοκομεία αφού μεταφέρονται εκεί τελικά ασθενείς από τα δημόσια με διπλάσια όμως νοσήλια και κέρδος συνεπώς για τους ιδιώτες, κάτι που είναι απαράδεκτο να αποτελεί προτεραιότητα εν μέσω πανδημίας που χάνονται ανθρώπινες ζωές. Επίσης η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να “στήσει” δομή για τον κορονοϊό, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα κτίρια από νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, και το 424 το στρατιωτικό, αλλά και τα παλαιότερα το Λοιμωδών, κλπ. αλλά τώρα τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε. Χρειαζόμαστε σε κάθε περίπτωση πρόληψη. Αυτό δεν εφαρμόστηκε, παρότι το έλεγαν οι επιστήμονες, είναι αδιανόητο ότι μέσα σε  μια κρίση υγείας αναδεικνύονται ξεκάθαρα πλέον ευθύνες για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη”.

Σχολίασε στη συνέχεια ως απάνθρωπο το επιχείρημα στελεχών της κυβέρνησης ότι “όσες ΜΕΘ και να είχαμε θα πέθαιναν συμπολίτες μας” καθώς όπως είπε “αποτελεί καθήκον της πολιτείας να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή, ακόμη και μία. Δεν μπορούν να προχωρούν σε τέτοιες δηλώσεις σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσουν την απραξία και την αδυναμία της κυβέρνησης. Δεν είναι δυνατόν να είναι γεμάτες όλες οι ΜΕΘ από την Πέμπτη και να “αδειάζουν” επειδή χάνονται ανθρώπινες ζωές. Είναι ντροπή τους να καταφεύγουν σε τέτοιες απάνθρωπες δικαιολογίες. Ακόμα και μία ζωή να σώσουμε είναι υποχρέωση της πολιτείας να επενδύει στην επιστήμη και στην υγεία”.

Στάθηκε ακόμη στο γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται να δώσει πρόσβαση στα πρακτικά της υγεινομικής επιτροπής, όλο αυτό το διάστημα, δηλαδή στα δεδομένα της επιστήμης για την πορεία της πανδημίας, ζητάει τα “ρέστα” και πετάει τη μπάλα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα δικά της λάθη και αδυναμίες. “Μα η αντιπολίτευση και η κοινωνία δεν έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και στα πορίσματα της υγειονομικής επιτροπής. Και η κυβέρνηση θα αναμετρηθεί με την αλήθεια την προσεχή Τρίτη, στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα ψηφιστεί ή όχι η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για δημοσιοποίηση των πρακτικών των υγειονομικών”.

Print Friendly, PDF & Email