«Πρακτικά το νομοσχέδιο αυτό συμπυκνώνει τα βασικά αποτελέσματα της πολιτικής της ΝΔ στην Ελλάδα. Φτωχαίνει την Ελλάδα, την πάει πιο πίσω από την Ευρώπη, την απομακρύνει από την ευρωπαϊκή κανονικότητα, δίνει σε ιδιώτες δημόσιες λειτουργίες και τροφοδοτεί, ταυτόχρονα, τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Ταυτόχρονα, το άρθρο 219 στήνει ένα μηχανισμό διαπλοκής και διαφθοράς ώστε να δημιουργούνται «παραθυράκια» με τα οποία θα μπορούν με τους κολλητούς τους να κάνουν επιμέρους αδειοδοτήσεις σε περιοχές που χρήζουν προστασίας. Και όλα αυτά την ώρα που εξελίσσονται οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για την προστασία των περιοχών Natura 2000, με το πρόσχημα ότι καθυστερούν, ενώ ο αρμόδιος Υπουργός στη Βουλή μάς είπε ότι ολοκληρώνονται το 2021, κάτι που γνωρίζω, προσωπικά, πολύ καλά, γιατί είχα υπογράψει τις συμβάσεις εκπόνησής τους ως Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας», σημείωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του για το νομοσχέδιο των δημόσιων συμβάσεων στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στάθηκε στη συνέχεια στους βασικούς, όπως τόνισε, στόχους του νομοσχεδίου που προωθούνται με πρόφαση την ανάγκη επιτάχυνσης προβλέψεων του ν. 4412/16 για τις δημόσιες συμβάσεις.

-Στην παραχώρηση λειτουργιών του δημοσίου, την ιδιωτικοποίηση της επίβλεψης έργων αλλά και άλλων λειτουργιών και, κατά το σχεδιασμό του κυρίου Καραμανλή και των συναδέλφων του, την αναδιάρθρωση της τεχνικής αγοράς. Θα επιβιώσουν δηλαδή μόνο τα μεγάλα ψάρια και οι μικροί και μεσαίοι μηχανικοί κατασκευαστές δε θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό των «περιστρεφόμενων θυρών». Το ίδιο πρόσωπο ή εταιρεία θα είναι ταυτόχρονα μελετητής, επιβλέπων, κατασκευαστής, ο εργολάβος θα διαλέγει και θα πληρώνει την επίβλεψή του, για να τακτοποιούνται οι δουλειές, για να τα πω έτσι όπως καταλαβαίνει ο κύριος Γεωργιάδης που είναι όπως φαίνεται και ο ιθύνων νους πίσω από το νομοσχέδιο. Η ιδιωτικοποίηση της επίβλεψης είναι μια επιλογή διαφθοράς και διαπλοκής στην μελέτη και κατασκευή των τεχνικών έργων.

-Στην αποδόμηση της περιβαλλοντικής προστασίας και της αδειοδότησης στην Ελλάδα. Το νομοσχέδιο, με το άρθρο 219, υποβαθμίζει τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, μειώνοντας και το αναπτυξιακό και το φυσικό κεφάλαιο της χώρας. Γιατί όταν στην Ελλάδα, στη χώρα του ήλιου και της θάλασσας μειώνεις την ποσότητα και την ποιότητα του φυσικού κεφαλαίου, της ελληνικής φύσης, είναι σαν να μειώνεις τα λεφτά που έχεις στην τσέπη σου, σαν να μειώνεις το εθνικό κεφάλαιο, το εισόδημα, την εργασία. Κάτι που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, την Επιτροπή Φύση, καθώς και έχει σχολιαστεί αρνητικά και από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Ο Σ.Φάμελλος στηλίτευσε την ηχηρή απουσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος από ένα σημαντικό νομοσχέδιο που υποβαθμίζει τις περιοχές προστασίας Natura 2000 της Ελλάδας και τόνισε πως το ενδιαφέρον της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι υποκριτικό δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Πού είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας; Ο κύριος Σκρέκας απουσιάζει γενικώς. Υποθέτω όμως ότι θα έρθει για να υπογράψει το πρόστιμο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, μετά από την καταδίκη μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω του άρθρου 219. Το πόσο υποκριτικό είναι το ενδιαφέρον σας για το περιβάλλον φαίνεται από το ότι, εκτός από το άρθρο 219, προσθέσατε και μία τροπολογία να μη γίνουν οι κατεδαφίσεις, για να παγώσουν σίγουρα μέχρι τον Οκτώβριο σε παραλίες και ζώνη αιγιαλού. Μπράβο σας! Δηλαδή, λέτε ξεκάθαρα στους πολίτες ότι δεν έχετε ούτε την πολιτική ικανότητα ούτε την επιχειρησιακή ικανότητα να βρείτε ποια λιμενικά έργα πρέπει να παραμείνουν και ποια να γκρεμιστούν και καθυστερείτε τις κατεδαφίσεις λόγω της ανεπάρκειάς σας αλλά από την πίσω πόρτα, αφήνετε ανέγγιχτες τις καταπατήσεις και τις αυθαιρεσίες στον αιγιαλό, των ξενοδοχείων και πολλών άλλων κολλητών σας».

Παρουσίασε τέλος, τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της τροπολογίας Κεραμέως, με την οποία υποχρεώνονται οι επαγγελματικοί φορείς να εγγράφουν και να απονέμουν ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα σε απόφοιτους ιδιωτικών κολεγίων διότι, όπως υπογράμμισε, πρέπει να στηρίζεις τον τεχνικό κόσμο και τους επιστήμονες και με την ασφάλεια των κατασκευών και όχι κάνοντας χατίρια μόνο στους κολεγιάρχες. «Αυτό σημαίνει προοδευτική πολιτική και για αυτόν τον λόγο καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο», δήλωσε κλείνοντας.

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email