«Όπως και στην πανδημία που χρειάστηκε η ισχυρή παρέμβαση της πολιτείας, έτσι και στην ενεργειακή κρίση ακρίβειας χρειάζεται η παρέμβαση της πολιτείας ώστε, να διασφαλίσει την πρόσβαση στην ενέργεια σε προσιτές τιμές για όλους τους καταναλωτές. Η ενέργεια είναι ένα βασικό αγαθό και όχι ένα προϊόν που προσφέρεται για κερδοσκοπία. Δεν μπορεί η ΔΕΗ σε συνθήκες ακραίας ακρίβειας, εν μέσω κρίσης, να αισχροκερδεί με απόφαση της κυβέρνησης και της γαλάζιας Διοίκησης της επιχείρησης. Είναι απαράδεκτο. Βλέπουμε να υπάρχει μία παγκόσμια στροφή στην Ευρώπη. Υπάρχει το παράδειγμα του κ. Μακρόν στη Γαλλία που έχει μιλήσει ξεκάθαρα για ανάγκη παρέμβασης του κράτους στην αγορά ενέργειας, ο οποίος κρατικοποίησε περαιτέρω την γαλλική ΔΕΗ, Edf. Η Γερμανία κρατικοποιεί την Uniper, τον μεγαλύτερο όμιλο εισαγωγής φυσικού αερίου», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό, «Yellow Radio FM 101.7» της Θεσσαλονίκης, και στο δημοσιογράφο, Κωνσταντίνο Τσακίρη.

Απάντησε στη συνέχεια στο ερώτημα γιατί υπήρχαν υπερκέρδη εν μέσω κρίσης και παράγονται ακόμη και σήμερα. «Επειδή η κυβέρνηση έχει αφήσει την αγορά χωρίς έλεγχο και ρύθμιση. Τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022 η χονδρική αγορά ενέργειας αυξήθηκε από 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο στα 11,5 δισ. ευρώ. Αύξηση 8 δισ. ευρώ, 256% πάνω στις πλάτες των καταναλωτών. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε τι μάς ενδιαφέρει περισσότερο. Να έχουν πρόσβαση στο ρεύμα όλοι οι καταναλωτές; Νοικοκυριά, αγρότες, επιχειρήσεις, βιομηχανία ή να έχουν υπερκέρδη πολύ λίγοι που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού;»

Ανέφερε ότι, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν στο δίκτυο φυσικού αερίου ήταν κατά πλειοψηφία στο δημόσιο, το φυσικό αέριο πήγε στον Λαγκαδά, στον Χορτιάτη, στο Φίλυρο, στην Επανομή, στη Μηχανιώνα, στον Τρίλοφο, στο Πλαγιάρι, στο Ρύσιο, στα Κουφάλια, στη Χαλάστρα, στη Ν. Μεσήμβρια.

«Επί κυβέρνησης ΝΔ ξεπουλήθηκε κατά 100% το δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) όπου συμμετέχει πλέον το ιταλικό αντί του ελληνικού δημοσίου. Η ΝΔ ήρθε να πουλήσει τα πάντα και τώρα πληρώνει η κοινωνία και η κοινωνία τα σπασμένα».

Σχετικά με την επιδότηση της ακρίβειας για την οποία επαίρεται η κυβέρνηση, ο Σ.Φάμελλος σχολίασε πως: «Το 1,9 δισ. ευρώ επιδότησης της ακρίβειας για τον Σεπτέμβριο είναι όλα χρήματα των καταναλωτών που έχουν χρεωθεί αδίκως. Από τις επιδοτήσεις αυτές πληρώνονται τα υπερκέρδη» και αναφέρθηκε στον υπερ-δεκαπλασιασμό της τιμής φυσικού αερίου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και αυτό στην πλάτη των καταναλωτών, ενώ, την ίδια στιγμή, η κατά πλειοψηφία δημόσια ΔΕΠΑ Εμπορίας εμφανίζει ρεκόρ κερδοφορίας, δεκαπλασιασμό κερδών προ φόρων», κάτι που χαρακτήρισε απαράδεκτο. «Οι παραγωγικοί φορείς θέλουν ρύθμιση και έλεγχο στην αγορά ενέργειας. Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) είναι άλλωστε που καταγγέλλει δημόσια εδώ και πολύ καιρό χειραγώγηση στην αγορά ενέργειας».

Ειδική αναφορά έκανε στην προώθηση της επιστροφής στο πετρέλαιο από την κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε αδιανόητη και υπογράμμισε ότι έρχεται σε σύγκρουση ακόμη και τον κλιματικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ, όπου απαγορεύει την εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου από το 2025.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι συνθήκες που μπορούν να μάς οδηγήσουν σε δημοσιονομική επιτήρηση λέγονται κυβέρνηση Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας και όχι η κρατικοποίηση ενεργειακών εταιρειών και υπενθύμισε ότι οι διαχρονικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οδήγησαν την Ελλάδα στα μνημόνια ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια.

«Δεν υπάρχει μνημόνιο, οπότε δεν υπάρχει και ζήτημα παραβίασης ή μη τήρησης συμφωνηθέντων, όσον αφορά την περαιτέρω κρατικοποίηση της ΔΕΗ. Η Ελλάδα δεν είχε καμία υποχρέωση να πουλήσει το δίκτυο φυσικού αερίου κατά 100% ούτε να πουλήσει το 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), αλλά πρόκειται για επιλογές ιδιωτικοποίησης, ξεπουλήματος της κυβέρνησης ΝΔ. Μάλιστα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε σε μνημόνιο να διατηρήσει τους ενεργειακούς φορείς υπό δημόσιο έλεγχο. Άρα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν έρχεται σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε κλείνοντας στη συζήτηση που γίνεται για τους αριθμούς. «Η κυβέρνηση δηλώνει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει μεγάλο δημοσιονομικό αποτύπωμα. Αλλά είναι φειδωλή όταν αφορά τους δικούς της αριθμούς και όταν αφορά τα νούμερα των άλλων είναι ανοιχτοχέρα. Για ποιο λόγο επιβάλλει στην ελληνική κοινωνία 6 δισ. ευρώ υπερφορολόγηση το πρώτο επτάμηνο του 2022; Όπως επίσης αύξηση κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά 8 δισ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο; Η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει στους άλλους τον μουντζούρη όταν η ίδια έχει υπερφορολογήσει και χρεώσει αδίκως τους πολίτες. Αθροιστικά και μαζί με τα 7 δισ. ευρώ των απευθείας αναθέσεων έχουμε ήδη 21 δισ. ευρώ, οικονομικά βάρη Μητσοτάκη που θα έπρεπε να είχαμε αποφύγει».

«Το κόστος του δικού μας προγράμματος που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αφαιρώντας τα έσοδα από την φορολόγηση των υπερκερδών, φτάνει στα 5,6 δισ. ευρώ το οποίο είναι μικρότερο ακόμη και από την αύξηση των φορολογικών εσόδων το πρώτο εξάμηνο του 2022».

Print Friendly, PDF & Email