Με αναφορά στον αείμνηστο Νεκτάριο Σαντορινιό ξεκίνησε τη συνέντευξη τύπου σε τοπικά μέσα ενημέρωσης της Ρόδου ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί για να παραστεί στο ετήσιο μνημόσυνο του πρώην Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «Σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης. Μιλώ για τον αείμνηστο Νεκτάριο Σαντορινιό, τον αγαπημένο σύντροφο, τον αγαπημένο φίλο, τον άνθρωπο που εκπροσώπησε επάξια τα Δωδεκάνησα τόσο στη Βουλή όσο και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μία ημέρα μνήμης για έναν τόσο σημαντικό πολιτικό και άνθρωπο που οφείλει να συνδεθεί με την παρακαταθήκη του. Όποιος γνώριζε το Νεκτάριο Σαντορινιό το πρώτο πράγμα που γνώριζε ήταν η ιδιαιτερότητα και η αναγκαιότητα της νησιωτικής πολιτικής. Ο Νεκτάριος κατόρθωσε να αφήσει ένα σημαντικό αποτύπωμα στη νησιωτική πολιτική και μία μεγάλη μεταρρύθμιση που είναι το νησιωτικό ισοδύναμο. Οφείλω, λοιπόν, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., να δηλώσω ότι πέρα από τη υποχρέωση που έχουμε να διευρύνουμε τη νησιωτική πολιτική, ότι η παρούσα Κυβέρνηση υπολείπεται κατά πολύ των υποχρεώσεων που αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος άφησε στον τόπο του. Είναι τραγικό να καθυστερούν οι πληρωμές στο νησιωτικό ισοδύναμο πάνω από ένα χρόνο και να έχουμε ακόμη πληρωμές του 2022 και πολλές εκκρεμότητες στους επαγγελματίες. Αυτό σημαίνει μία υποτίμηση των νησιωτών αλλά και ακριτών, γιατί δεν μιλάμε μόνο για νησιωτική πολιτική, μιλάμε για την υπεράσπιση των ακριτικών περιοχών και τη στήριξή τους».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση γιατί όπως ανέφερε «έκανε πάρα πολλά στην πρώτη της θητεία 2019-2023 για να καθυστερήσει και να ναρκοθετήσει το νησιωτικό ισοδύναμο, αλλά δεν το κατάφερε. Τελικά αναγκάζεται να το εφαρμόσει με καθυστέρηση και με πάρα πολλά ελλείμματα».
Στη συνέχεια ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην ανασυγκρότηση της Ρόδου μετά τις πυρκαγιές «Ακούσαμε από πολλούς πολίτες της Ρόδου ότι 7 μήνες μετά δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις και δεν έχουν προχωρήσει οι αποκαταστάσεις και η υλοτόμηση των καμένων δασικών εκτάσεων, παρά τα μεγάλα λόγια που ακούστηκαν μετά τις πυρκαγιές στο νησί. Και αυτό υποδηλώνει κινδύνους και πιθανές νέες καταστροφές αν έχουμε αντιδιαβρωτική και αντιπλημμυρική προστασία. Δεν είναι δυνατόν μετά από τόσους μήνες και ενώ ήρθαν τόσα κυβερνητικά κλιμάκια να μην έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις για τις γεωργικές καλλιέργειες, για το γεωργικό κεφάλαιο, για τις δενδροκαλλιέργειες. Ενημερωθήκαμε επίσης για το γεγονός ότι δεν έχουν καθαριστεί τα καμένα και σε περιοχές που γειτνιάζουν με τις τουριστικές διαδρομές και τις τουριστικές μονάδες. Κάτι που υποβαθμίζει την επόμενη τουριστική περίοδο, που μας ενδιαφέρει και τοπικά και εθνικά. Πρέπει να ζητήσουμε από τον κ.Μητσοτάκη να επισκεφθεί και πάλι τη Ρόδο ώστε να κάνει έλεγχο για να δει τι έγινε από όλα αυτά τα «μεγάλα» και «ωραία» που έλεγε η Κυβέρνηση το καλοκαίρι. Τότε που διαπιστώσαμε στη δική μας επίσκεψη και το επιβεβαίωσε και ο Περιφερειάρχης ότι δεν υπήρχε συντονισμός και δεν υπήρχε στελέχωση της πολιτικής προστασίας. Ο εθελοντισμός στήριξε το νησί εκείνες τις ώρες της πυρκαγιάς. Και θυμίζω ότι τότε είχαμε διαπιστώσει ότι η Ρόδος δεν είχε αντιπυρική μελέτη γιατί είχε κολλήσει στη γραφειοκρατία και ήταν αθωράκιστη».
Αναφερόμενος στο θέμα της Μαρίνας της Ρόδου που προέκυψε ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε «Έχει προκύψει σημαντικό θέμα στη Ρόδο με την αιφνιδιαστική αλλαγή από την κυβέρνηση των όρων δόμησης και του συντελεστή κάλυψης του έργου της μαρίνας της Ρόδου. Και επειδή το έργο το έχουμε δει ξανά στη Μαρίνα της Αρετσούς στη Θεσσαλονίκη, ένα αντίστοιχο project, όπου προσπαθούν δίπλα στη θάλασσα να δημιουργήσουν μια πρόσθετη δόμηση και ψηλές πολυκατοικίες σε ένα δημόσιο ακίνητο δηλώνουμε ότι δεν μπορεί να γίνονται αλλαγές με αδιαφάνεια προς όφελος μίας εταιρείας. Η μαρίνα της Ρόδου είναι ένα δημόσιο ακίνητο που πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος όλης της πόλης».
«Το βασικό πρόβλημα και στη Ρόδο είναι ότι δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέθεσε πρόταση για την ανασυγκρότηση της Ρόδου μετά τις πυρκαγιές, κάτι που δεν είδαμε από την μεριά της Κυβέρνησης. Το νησί αυτό έχει μία φέρουσα ικανότητα που πρέπει να αξιοποιηθεί με μέτρο, είτε για τους ανθρώπους που ζουν εδώ είτε για τους επαγγελματίες, είτε για τους επισκέπτες. Οι πόροι της περιοχής είναι πολύτιμοι για την ποιότητα ζωής αλλά και για το τοπικό και εθνικό εισόδημα και ΑΕΠ. Δε μπορεί να μην υπάρχει ένας σχεδιασμός που να λαμβάνει υπόψη ποιες και πόσες χρήσεις «αντέχει» το νησί και πώς μπορούμε να αναβαθμίσουμε και την υπεραξία του τουριστικού προϊόντος αλλά και του αγροτικού προϊόντος και της μεταποίησης. Έχουμε πάλι μία προσπάθεια που εξυπηρετεί ένα οικονομικό συμφέρον γιατί πολλαπλασιάζονται οι συντελεστές δόμησης και οι συντελεστές κάλυψης. Άρα να υπερκαταναλώσουμε ένα ακίνητο, ένα φιλέτο, που θα μπορούσε να είναι περιουσία για όλη τη Ρόδο. Αλλά αυτό το έλλειμμα σχεδιασμού και προστασίας του περιβάλλοντος το διαπιστώσαμε και το καλοκαίρι με τις καταπατήσεις του αιγιαλού, με τους σερβιτόρους «με τους αναπνευστήρες» και τα τραπεζοκαθίσματα μέσα στη θάλασσα και στον αιγιαλό, χωρίς άδειες. Υπάρχει ζήτημα και μεγάλο πρόβλημα και οικονομίας και περιβάλλοντος στη Ρόδο και παράλληλα ο τρόπος ανάπτυξης και διαχείρισης υποκρύπτει εξυπηρέτηση συμφερόντων».
Σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της διεξαγωγής του Συνεδρίου στο τέλος Φεβρουαρίου ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προετοιμάζεται για την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών της επανεκκίνησης. Σε δέκα μέρες θα έχει ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία με το Συνέδριό μας. Μετά τη διπλή ήττα των βουλευτικών εκλογών υπάρχει η ανάγκη επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Η αλλαγή που χρειαζόμασταν δεν ήταν μόνο του Προέδρου, γιατί το πρόβλημα δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Ο δρόμος άνοιξε, είχαμε μια πολύ μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές, όπου εκλέχτηκε ο Στέφανος Κασσελάκης και πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη συμμετοχή. Έχουμε ένα πλούσιο κείμενο θέσεων, το οποίο συζητιέται αυτή την περίοδο σε όλες τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Καταθέτουμε μία νέα πολιτική πρόταση προς την κοινωνία. Απέναντι στα καρτέλ που κάνουν πάρτι, τα υπερκέρδη σε ρεύμα, καύσιμα, τράπεζες, εμείς καταθέτουμε μία πρόταση για μια Ελλάδα όπου κάθε άνθρωπος θα μπορεί να διεκδικήσει το όνειρό του με τις ίδιες δυνατότητες και τις ίδιες ευκαιρίες».
«Απέναντι στη, χωρίς κανόνες, εξυπηρέτηση των ημετέρων της ΝΔ εμείς προτείνουμε μία σύγχρονη, ισχυρή και ανθρώπινη πολιτεία. Μία πολιτεία που θα έχει σχέδιο, θα έχει ισχυρή δικαιοσύνη και κράτος δικαίου και θα μπορεί να έχει ταυτόχρονα ένα δίκτυο και δίχτυ κοινωνικής προστασίας ώστε κανείς και καμία να μη μείνει μόνος ή μόνη».
«Δυστυχώς όλα αυτά έρχονται να επιβεβαιωθούν με την πρόσφατη απόφαση καταδίκη του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το κράτος δικαίου στη χώρα. Δεν μας αρέσει καθόλου που η πατρίδα μας είναι μία μελανή σελίδα σε θέματα δημοκρατίας και δικαίου. στο Ευρωκοινοβούλιο».
«Τριακόσιοι τριάντα ευρωβουλευτές μας έχουν καταδικάσει πολιτικά γιατί δεν τιμούμε τη Δικαιοσύνη, δεν εκκαθαρίζουμε τις μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι τα Τέμπη, η Πύλος και η δολοφονία Καραϊβάζ, υπάρχει φίμωση του Τύπου, λίστες Πέτσα, απειλές κατά δημοσιογράφων. Ενώ έχουμε και το μεγάλο πρόβλημα των υποκλοπών. Δεν θέλουμε να βλέπουμε το Oruc Reis να κάνει βόλτες έξω από τα παράλια της Ρόδου αλλά θέλουμε απαντήσεις για το ποιος παρακολουθούσε τον αρχηγό του στρατού για δώδεκα μήνες».
Κληθείς να σχολιάσει τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε «Το πρόβλημα δεν είναι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πως ζει η ελληνική κοινωνία. Επειδή δεν ζει καλά και οι κινητοποιήσεις των αγροτών και των φοιτητών λένε το ίδιο πράγμα «Αφήστε μας να προκόψουμε στον τόπο μας. Πρέπει λοιπόν να βρούμε λύσεις για την κοινωνία και τη χώρα, για τα συμφέροντα των πολιτών και για να έχουμε μία ισχυρή πατρίδα. Αυτό χρειαζόμαστε. Γι΄αυτό πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει καλύτερος, να είναι πιο δυνατός και να δώσει μια προοδευτική πρόταση διεξόδου. Το Συνέδριο πρέπει να είναι το σημείο σταθμός ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει μία νέα πολιτική πρόταση αλλά ταυτόχρονα να αλλάξει και το κόμμα. Γιατί πέρα από τις δημοσκοπήσεις η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα είναι οι κινητοποιήσεις, είναι η ήττα του κ. Μητσοτάκη σε Αθήνα, Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη, είναι ο κ.Βορίδης που λέει ότι είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, το ότι Υπουργοί και βουλευτές δεν θα το ψηφίσουν και το ότι ο κ.Μητσοτάκης προτρέπει τους βουλευτές να μην προσέλθουν στη Βουλή να το ψηφίσουν. Αυτό είναι το πολιτικό momentum”.
Σχετικά με το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε «Για ένα κόμμα που θέλει να έχει πρόταση εξουσίας, δηλαδή προοδευτική πολιτική εφαρμοσμένη, το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η πρώτη θέση. Δεν μπορεί ένα κόμμα που θέλει να διεκδικήσει, να δώσει διέξοδο για την Ελλάδα και να συμμετέχει σε μια ευρωπαϊκή συζήτηση, να μην διεκδικεί να έχει όσο το δυνατόν καλύτερα ποσοστά. Θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί για τα συμφέροντα της κοινωνίας. Και έχουμε ανησυχία για την κατάσταση στην Ευρώπη. Η ακροδεξιά επελαύνει, εξωτερική πολιτική στην Ευρώπη δεν υπήρχε, όπως δεν υπήρχε και αποτελεσματική ενεργειακή και δημοσιονομική πολιτική. Η ήττα της Ευρώπης φάνηκε στην απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στη διαχείριση και τις συνέπειές της. Χρειαζόμαστε μία άλλη Ευρώπη, δημοκρατική, οικολογική και κοινωνική Ευρώπη. Και όχι μόνο αποτελεσματική για τα συμφέροντα λίγων μεγάλων εταιρειών. Για όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρέπει να έχει πολύ ισχυρό ποσοστό στις ευρωεκλογές. Δεν βάζουμε όμως το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτος είναι ο στόχος του Συνεδρίου για να είναι επαρκής ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να υπηρετήσει την κοινωνία και την Ελλάδα».