Το ανακριβές πόθεν έσχες και η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και η επιμονή του Μαξίμου να διαδίδει και να επαναλαμβάνει ψευδή στοιχεία, όπως αποδεικνύουν τα νέα έγγραφα που αποκαλύπτονται συνεχώς, αποτελούν σοβαρό πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα και δημιουργούν βασικό ζήτημα δημοκρατίας στη χώρα μας, ανέφερε στην αρχή της συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στον Γ. Τραπεζιώτη ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.
Όπως ανέφερε ο Σ. Φάμελλος, πρόβλημα δεν αποτελεί μόνο η απόκρυψη στοιχείων από το πόθεν έσχες του Πρωθυπουργού αλλά, πρόβλημα αποτελούν και οι εντολές άνωθεν προς τα ΜΜΕ προκειμένου να μην προβάλλεται το σκάνδαλο. Έχουμε λοιπόν και μια διαδικασία φίμωσης και χειραγώγησης ΜΜΕ, όπως είδαμε να εξελίσσεται και με τη λίστα Πέτσα.
Υπάρχουν βέβαια δύο ερωτήματα: γιατί είναι ανακριβές το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, τι κρύβει δηλαδή, και γιατί συνεχίζει και ο ίδιος, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου να λένε ψέματα για το θέμα αυτό. Γιατί έχουμε ξεπεράσει το θέμα των αποκαλύψεων μιας εφημερίδας και μιλάμε πλέον για ένα βασικό πρόβλημα λειτουργίας της Δημοκρατίας. Δεν αφορά ένα στέλεχος κάποιας δημόσιας υπηρεσίας αλλά τον επικεφαλής της κυβέρνησης.
Σε οποιαδήποτε αντίθετη περίπτωση, με πρωταγωνιστή οποιονδήποτε άλλο πολιτικό του αντίπαλο ή ακόμα και απλό μέλος της αντιπολίτευσης, ακόμη και μια ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, θα μετατρεπόταν σε πρώτο θέμα πολιτικής προπαγάνδας και λιβελλογραφημάτων. Και αυτό θα γινόταν για οποιονδήποτε αμφισβητεί το σύστημα εξουσίας του Μαξίμου.
Η όλη συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύει την αποστροφή του σε κάθε αίσθηση ισονομίας και δικαιοσύνης και ταυτόχρονα την αντίληψή του πως ο ίδιος και η οικογένεια που κυβερνούν την Ελλάδα είναι ιδιοκτήτες του κράτους. Για το λόγο αυτό μπορούν να διαχειρίζονται και τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους και τις τύχες των «υπηκόων». Αυτή η λογική αποτελεί οπισθοχώρηση και από την πολιτική ιστορία της ΝΔ της μεταπολίτευσης αλλά και είναι αναχρονιστική σε σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και κανονικότητα.
Ταυτόχρονα, υπάρχει και ένα σύστημα εκφοβισμού και «bullying» για οποιονδήποτε αποκαλύπτει κάποια παράβαση, ακόμα και για τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ που επιτελούν το καθήκον τους, αλλά και για οποιονδήποτε λέει την άποψή του κόντρα σε αυτό το σύστημα εξουσίας. Οι ίδιες αντιλήψεις, σχολίασε ο Σ. Φάμελλος, είναι διάχυτες και σε όλους τους τομείς πολιτικής, σε όσα νομοσχέδια ήρθαν στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία, προωθώντας την παθητικότητα των νέων, τη φίμωση και τη ρουσφετολογική μικροπολιτική και το φόβο των εργαζομένων για να μην διεκδικούν.
Σχετικά με το ανάλγητο μέτρο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση που νομοθέτησε μέσα σε μια τόσο δύσκολη χρονιά η κα Κεραμέως, ο κ. Φάμελλος δήλωσε πως στόχος της «συμφωνίας» με τα κολλέγια ήταν να αφήσει εκτός ΑΕΙ χιλιάδες νέα παιδιά, για να αποτελέσουν εν δυνάμει πελάτες των ιδιωτικών κολλεγίων, και ταυτόχρονα, να διώξει ένα μεγάλο ποσοστό των νέων από τη διεκδίκηση της μόρφωσης -που είναι δωρεάν και κεκτημένο δικαίωμα όλων των πολιτών- και να τους υποχρεώσει να μπουν στο κοινωνικό και εργασιακό περιθώριο και να αποτελέσουν μία μεγάλη, πλατιά βάση φτηνού και ανειδίκευτου ή βασικά εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού, που δε θα συνδικαλίζεται, δε θα οργανώνεται, δε θα έχει άποψη ουσιαστικά. Και την ίδια ώρα ξεπουλάει σημαντικά τμήματα της δημόσιας περιουσίας φτωχαίνοντας ουσιαστικά την Ελλάδα. Η ΝΔ υλοποιεί ένα σχέδιο σκληρής αντιδραστικής αναδιάρθρωσης στη χώρα μας με στόχο τη δημιουργία αδύναμης κοινωνίας αλλά και αδύναμης πολιτείας.
Για αυτό το επαίσχυντο μέτρο, όπου παιδιά που έγραψαν άριστους βαθμούς δεν μπορούν να μπουν στη σχολή επιλογή τους, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύονται ότι θα αποκαταστήσουν την αδικία που έχει συμβεί, ξεκαθάρισε ο Σ. Φάμελλος. Αλλά για να γίνει και η κυβερνητική και ουσιαστικά και η πολιτική αλλαγή δεν αρκεί να τα αναθέτουμε στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να λέμε «Αλέξη άλλαξέ τα όλα» αλλά απαιτείται και η κοινωνία να είναι ενεργή και να διατυπώνει δημόσια τα αιτήματά της, μέσα και έξω από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Γιατί καμία αλλαγή δεν είναι μόνιμη και προοδευτική αν δεν έχει την κοινωνία μαζί της και αν δεν εκφράζει μια νέα κοινωνική συμφωνία για να πάει η Ελλάδα μπροστά με δικαιοσύνη για όλους.
Αναφορικά με την προσβλητική αύξηση 2% του κατώτατου μισθού από τον κ.Μητσοτάκη, όταν μάλιστα στελέχη της ΝΔ χαρακτήριζαν μικρή την αύξηση 11% του κατώτατου μισθού το 2019 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα 650 ευρώ από τα 586 ευρώ, ο Σ.Φάμελλος δήλωσε πως είναι στα όρια της εξαπάτησης και πολύ μακριά από την αύξηση του κόστους ζωής και την ακρίβεια που απειλεί καθημερινά τα νοικοκυριά της χώρας, με μεγάλες αυξήσεις. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στην αγορά της ενέργειας οι αυξήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, με πρώτη αύξηση 20% το Σεπτέμβριο του 2019 και τη διαρκή άνοδο της χονδρεμπορικής. Ο δε πρόεδρος της ΔΕΗ έδωσε στον εαυτό του μπόνους, με την αμοιβή του να αγγίζει τις 360.000 ευρώ το χρόνο, έξι φορές πάνω από την αμοιβή του προέδρου επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εκμεταλλευόμενος τα κέρδη από τις αυξήσεις που επέβαλαν ο ίδιος και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ στους καταναλωτές.