«Την περίοδο διακυβέρνησης Μητσοτάκη, η κυβέρνηση προσπαθεί να παραβιάσει τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις, ακόμα και τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος και τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν χαμένες οι αξιέπαινες και σημαντικές προσπάθειες ακαδημαϊκών και των τοπικών κοινωνιών για την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, και να οδηγούμαστε και σε ευρωπαϊκές καταδίκες για τη μη προστασία των οικοτόπων. Και η Σκύρος είναι ένα αρνητικό παράδειγμα αυτών των αντιπεριβαλλοντικών επιλογών», υπογράμμισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Περιφερειών και Προστασίας του Περιβάλλοντος, όπου παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία του Skyros Project, συνεργασίας του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου.

Αναφέρθηκε σε ένα από τα ηχηρά παραδείγματα διάψευσης και παραβίασης περιβαλλοντικών στόχων και πολιτικής, στην περίπτωση του σχεδιαζόμενου γιγαντιαίου αιολικού πάρκου, 300 MW, στην περιοχή Natura 2000 του όρους Κόχυλα στη Σκύρο (κωδικό GR2420006), η οποία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη παγκοσμίως αποικία του γερακιού «Μαυροπετρίτης», με το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού αυτού του είδους αναπαράγεται στη χώρα μας. Η περιοχή αποτελεί επίσης το ενδιαίτημα του γνωστού μικρού αλόγου της Σκύρου.

Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ότι σε συνέχεια ενός έργου LIFE, το οποίο υλοποιήθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τον Δήμο Σκύρου, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης την περίοδο 2010-2014, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το 2017, εξέδωσε απόφαση προστασίας της περιοχής, απαγορεύοντας, μεταξύ άλλων, και την εγκατάσταση αιολικών σταθμών.

Εναντίον της συγκεκριμένης απόφασης προσέφυγε εταιρεία που ήθελε να εγκαταστήσει αιολικό πάρκο στην περιοχή σε αντίθεση με το πλαίσιο διαχείρισης και προστασίας της βιοποικιλότητας. Ωστόσο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση 1690/2020 επικύρωσε την Υπουργική Απόφαση, και απέρριψε την προσφυγή.

Κατόπιν, ωστόσο, προέκυψε ότι η εταιρεία υπέβαλε αίτηση υπαγωγής για το έργο αυτό στις Στρατηγικές Επενδύσεις, επιχειρώντας να παρακάμψει το προηγούμενο καθεστώς προστασίας, και να ακολουθήσει τη διαδικασία της «fast track» αδειοδότησης.

«Έρχεται λοιπόν η πολιτεία και διαψεύδει οποιαδήποτε προσπάθεια κάνουν οι τοπικές κοινωνίες και οι επιστήμονες» υπογράμμισε ο Σ.Φάμελλος, υπενθυμίζοντας παράλληλα την καταδίκη της Ελλάδας, τον Δεκέμβριο του 2020, για την απουσία σχεδίων διαχείρισης των περιοχών Natura 2000, εφόσον η κυβέρνηση Μητσοτάκη πάγωσε τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που είχαν ανατεθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σήμερα ΠΔ για τις περιοχές προστασίας της χώρας μας. Η παραβίαση των υποχρεώσεων προστασίας της φύσης αποδεικνύεται και από το διαβόητο άρθρο 218 του Ν. 4782/2021 του Υπουργείου Ανάπτυξης, για την κατάτμηση του καθεστώτος και των κανόνων προστασίας των προστατευόμενων περιοχών, προκειμένου να είναι δυνατή η υλοποίηση «ήπιων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων», αλλά και από τη νέα παράταση ενός έτους στην ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Είναι σαφές ότι η πολιτεία, επί Νέας Δημοκρατίας, έχει αποφασίσει να μην έχουμε ούτε σχεδιασμό, ούτε χωροθέτηση δραστηριοτήτων ούτε προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, και δυστυχώς αυτό εκφράζεται και στη Σκύρο, που είναι ένα σημαντικό παράδειγμα προστατευόμενης βιοποικιλότητας, και μας δημιουργεί σοβαρότατα ερωτήματα για το πώς θα συνεχίσουμε ως κοινωνία», σημείωσε ο Σ.Φάμελλος κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email