«Η Ευρώπη παραμένει απροετοίμαστη στην ενεργειακή κρίση. Αλλά και στην Ελλάδα, που μπήκε σε αυτή την κρίση ήδη ευάλωτη λόγω των στρατηγικών λαθών της κυβέρνησης ΝΔ δεν ωφελεί να καλλωπίζουμε την εικόνα για επικοινωνιακούς λόγους. Αντίθετα θα πρέπει να προετοιμαστεί και η  κοινωνία και η οικονομία εφόσον σε όλα τα σενάρια σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού αερίου θα υπάρχει έλλειμμα ενέργειας και σίγουρα μεγάλο κύμα ακρίβειας», σημείωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ.Φάμελλος στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή με θέμα τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε αρχικά ότι τα αποτελέσματα του πρόσφατου έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της 26ης Ιουλίου, όσο και αν επικοινωνούνται ως αισιόδοξα, δεν είναι θετικά. «Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα επάρκειας και στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Η εξαίρεση, που είναι απαραίτητη, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο, δείχνει ακριβώς το μέγεθος του προβλήματος», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε δε στοιχεία της ΕΕ που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα αύξησε την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο το Γ’ τρίμηνο του 2021 σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε τα στρατηγικά λάθη της κυβέρνησης ΝΔ, που έχουν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να εισέλθει ιδιαίτερα ευάλωτη στην σημερινή ενεργειακή κρίση. «Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη τροποποιήσει το Εθνικό της Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, με βάση τους νέους κλιματικούς στόχους έως το 2030 και τους κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Είναι σαφές ότι η απολιγνιτοποίηση εφαρμόστηκε χωρίς σχέδιο και χωρίς να διασφαλιστεί ένας από τους βασικούς στόχους του ενεργειακού σχεδιασμού, η ενεργειακή ασφάλεια. Πολύ νωρίτερα και από την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, για απολιγνιτοποίηση το 2028, η ΔΕΗ απαξίωσε τα λιγνιτωρυχεία από το 2020, ρίχνοντας τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα ακόμα και στο 5%. Σήμερα, η αύξηση στο 20% σε μόνιμες συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολη, και την επιλογή της απολιγνιτοποίησης και της αντικατάστασης του λιγνίτη με φυσικό αέριο την πληρώνουν οι καταναλωτές πολύ ακριβά», επεσήμανε, σημειώνοντας ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί πλέον να βρει το κατάλληλο προσωπικό. «Όλοι γνωρίζουμε ότι οι τεχνίτες δεν είναι πια στη ΔΕΗ, ότι υπάρχει προσπάθεια να γίνουν επαναπροσλήψεις ακόμη και συνταξιούχων, ότι ψάχνουν εργολάβους, και ότι υπάρχει έλλειψη και μηχανημάτων. Οπότε τίθεται το ερώτημα πώς τελικά, στις σημερινές συνθήκες, θα διασφαλιστεί η δυνατότητα να έχουμε μόνιμα σε λειτουργία 7 λιγνιτικές μονάδες, αλλά και την Πτολεμαϊδα V που αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της», υπογράμμισε. Σε αυτή την ερώτηση δεν υπήρξε απάντηση από την κυβέρνηση και τη ΡΑΕ ενώ η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση, κάτι που επεσήμανε ο Σ. Φάμελλος.

Κατόπιν, ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στην κύρια «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης ΝΔ την τελευταία τριετία, τις ιδιωτικοποιήσεις: «Μπαίνουμε στην ενεργειακή κρίση με την Πολιτεία χωρίς εργαλεία γιατί καίριες υποδομές έχουν ιδιωτικοποιηθεί: το 100% του δικτύου φυσικού αερίου, το 49% του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το 17% της ΔΕΗ, ενώ το Δημόσιο δεν έχει και τον έλεγχο της διοίκησης των ΕΛΠΕ γεγονός που μας καθιστά ακόμη πιο ευάλωτους», σημείωσε. Παράλληλα, επεσήμανε ότι σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που έπρεπε να είχαν τρέξει, καθυστέρησαν τρία χρόνια, όπως η αποθήκευση, αλλά και η εξοικονόμηση ενέργειας: «Ειδικά στο «Εξοικονομώ» υπάρχει πλέον τρομακτική υστέρηση, ενώ θα μπορούσαν να είχαν υλοποιηθεί έργα και για τα νοικοκυριά αλλά και για τα δημόσια κτίρια, αφού το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ ήταν έτοιμο από το 2019”, υπογράμμισε.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό της χώρας με LNG, ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε ότι η τροφοδοσία μέσω της Ρεβυθούσας φαίνεται ότι οριακά θα καλύψει τις πιθανές ανάγκες, λόγω της δυναμικότητας της αεριοποίησης, ενώ ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που προκύπτουν εν μέσω κρίσης είναι και οι τιμές στις οποίες θα γίνεται η προμήθεια φυσικού αερίου, και τι μηχανισμοί έχουν δημιουργηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος. Ερωτήσεις που τέθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχετικά με τη διασφάλιση φορτίων LNG το β εξάμηνο το 2022 και τις τιμές που έχουν διασφαλιστεί δεν απαντήθηκαν από τον Υπουργό ΠΕΝ, τη ΡΑΕ και το ΔΕΣΦΑ.

«Οφείλουμε να προφυλάξουμε τους καταναλωτές από νέους κινδύνους αισχροκέρδειας, όσο και εάν η κυβέρνηση δεν το έχει πράξει αυτό εδώ και τρία χρόνια, αφήνοντας αρχικά τη ΔΕΗ το 2020 να χρεώνει τους καταναλωτές έως και 4 φορές παραπάνω από τη χονδρεμπορική τον Απρίλιο του 2020 και μετά από τον Ιούλιο του 2021 κάνοντας ότι δεν βρίσκει τα υπερκέρδη του καρτέλ ενέργειας. Ακόμα περιμένουμε το τελικό πόρισμα της ΡΑΕ. Δεν αποτελεί θετική εξέλιξη ότι η κυβέρνηση κατάργησε το άρθρο του κώδικα προμήθειας που επέβαλε την ενημέρωση των πολιτών 2 μήνες πριν για τις τιμές προμηθευτών ή ότι με νομοτεχνική ρύθμιση της τελευταίας στιγμής, λόγω των «επιτελικών» παλινωδιών, ότι οι καταναλωτές θα μάθουν τις τιμές ρεύματος του Αυγούστου την 31η Ιουλίου σε απόλυτη αντίθεση με τις αρχικές κυβερνητικές εξαγγελίες», σημείωσε ο Σ.Φάμελλος.

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email