«Ενώ ο κ.Αυγενάκης δήλωσε από την Agrotica ότι τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια τώρα η Κυβέρνηση αλλάζει στάση και ο υφυπουργός του ίδιου υπουργείου κ.Κελέτσης διατείνεται ότι τα αιτήματα έχουν μαξιμαλισμό, δηλαδή ότι ζητούν πολλά οι αγρότες. Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να διαχειριστεί τις αιτίες των προβλημάτων, δηλαδή την ακρίβεια, και τώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί και τη συζήτηση, το διάλογο, που δεν έχει με τους αγρότες», τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι Ένα Πειραιά 90,4».
Συνέχισε δε ο Σωκράτης Φάμελλος «Ο κ.Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε ένα μέτρο που αφορά την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, το οποίο θα έλεγα ότι είναι περίπου το 1/10 των αναγκών και των αιτημάτων των αγροτών. Δεν το υποτιμώ ως μέτρο αλλά δεν είναι αυτό που μπορεί να λύσει τα προβλήματα των αγροτών. Αυτό που έγινε τελικά από την Κυβέρνηση είναι κοροϊδία. Το ίδιο θα έλεγα για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Δηλαδή ακόμη και τα μέτρα που έχουμε για την ακρίβεια, τα επιδόματα, οι επιδοτήσεις, η μη διαχείριση της αισχροκέρδειας, είναι κοροϊδία. Δεν έχει κανένα νόημα η Κυβέρνηση, η πολιτεία, να χρηματοδότει τα υπερκέρδη είτε άμεσα από την τσέπη είτε έμμεσα από την φορολογία. Εδώ υπάρχει ένας φαύλος κύκλος, τον οποίο τροφοδοτεί η Κυβέρνηση, που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους».
Ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις των αγροτών ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε «Οι κινητοποιήσεις και η μεγάλη πλειοψηφία των αιτημάτων των αγροτών είναι δίκαια γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής, στο οποίο δεν μπορεί αντεπεξέλθει κάποιος αγρότης, ιδιαίτερα οι μικροί και μικρομεσαίοι αγρότες. Την ίδια ακριβώς κατάσταση βιώνουν οι επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά, με την ακρίβεια στα καύσιμα και το ρεύμα αλλά και την πολύ μεγάλη αύξηση τιμών στα βασικά εφόδια. Για παράδειγμα, είμαστε πρωταθλητές στα λιπάσματα, στο κόστος στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις τιμές στην Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά το ρεύμα και τα καύσιμα είναι γνωστό ότι είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια. Το αίτημα των αγροτών ενδιαφέρει άμεσα και τους καταναλωτές. Γιατί χαμηλό κόστος παραγωγής σημαίνει και χαμηλή τιμή στο ράφι. Άρα τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια και οι κινητοποιήσεις θεωρώ ότι είναι μία διαδικασία που προφανώς η κάθε κοινωνική και επαγγελματική ομάδα την επιλέγει με μία διαδικασία κλιμάκωσης».
Ως προς τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και τα υπερκέρδη στην αγορά ενέργειας ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε «Ακούω πολύ συχνά από την Κυβέρνηση που θα βρούμε τα χρήματα. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Που βρήκαν τα λεφτά και είχαν 3 δισεκατομμύρια κέρδη τα δύο διυλιστήρια για το 2022; Στη μία μάλιστα επιχείρηση είναι μέτοχος το Κράτος, τα Ελληνικά Πετρέλαια. Πως επέτρεψε την αισχροκέρδεια; Η Κυβέρνηση δεν επιτρέπει απλά την αισχροκέρδεια, αλλά συμμετέχει στην αισχροκέρδεια. Η μόνη λύση είναι η μείωση των κερδών».
«Η χώρα μας πλήττεται από πληθωρισμό απληστίας. Δηλαδή η ακρίβεια δεν οφείλεται μόνο στο τμήμα της εισαγόμενης, που είναι μικρό. Η ακρίβεια οφείλεται στον πληθωρισμό απληστίας άρα στο ότι λίγες εταιρείες βγάζουν πολλά λεφτά. Δυστυχώς υπάρχει συσσώρευση υπερκερδών. Κάποιοι βγάζουν πάρα πολλά λεφτά εις βάρος όμως όλης της επιχειρηματικότητας. Μπορώ να σας πω ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας πλήττεται από το κόστος ενέργειας, μειώνεται η ανταγωνιστικότητά της και η Κυβέρνηση δεν κάνει το παραμικρό γι’ αυτό».
«Εδώ η λύση είναι πάρα πολύ απλή. Ένα παράδειγμα: 5% ανώτατος συντελεστής κέρδους στο ρεύμα. Τα χρηματιστήρια ενέργειας μπορούν και πρέπει να δουλεύουν με έλεγχο κέρδους. Το χρηματιστήριο ενέργειας σχεδιάστηκε με τα σταθερά διμερή συμβόλαια, αυτό που αποκαλούμε «ρύθμιση της αγοράς». Σε όλη την Ευρώπη είναι 70-80%, στην Ελλάδα είναι μηδέν.»
«Όταν ο κ. Χατζηδάκης ξεκίνησε το χρηματιστήριο ενέργειας το Νοέμβριο του 2022 εμείς είχαμε ζητήσει να υπάρχει και έλεγχος, που είναι ο έλεγχος του κόστους. Προτείναμε να υπάρχει ρύθμιση και έλεγχος. Η ρύθμιση είναι τα σταθερά συμβόλαια των προμηθευτών και το δεύτερο να υπάρχει έλεγχος κέρδους. Δυστυχώς το χρηματιστήριο ενέργειας είναι κάτι σαν Φαρ Ουέστ. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και έτσι υποφέρει και όλη η βιομηχανία. Από το 2020 με πρωτοβουλία της ΔΕΗ και ευθύνη της Κυβέρνησης έχουμε καρτέλ στην αγορά ενέργειας. Αυτό συνιστά πρόβλημα».
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε «Δυστυχώς για την Κυβέρνηση υπάρχει και η πραγματικότητα. Πρόσφατα διάβαζα από την ανακοίνωση της Συγκλήτου του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ένα από τα καλύτερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, ότι υπάρχει μείωση πόρων κατά 60%. Δυστυχώς για την Κυβέρνηση υπάρχει και η αλήθεια. Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρχουν ιδιωτικά κολλέγια, για να αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα οι απόφοιτοι των κολλεγίων, για να υποχρηματοδοτούνται τα δημόσια πανεπιστήμια, για να υπάρχει η ελάχιστη βάση εισαγωγής, που έκοψε 38 χιλιάδες θέσεις από δημόσια πανεπιστήμια και να καταργηθούν σχολές των δημοσίων πανεπιστημίων, όπως η κορυφαία, η Νομική στην Πάτρα, που είχε ιδρυθεί από την Κυβέρνηση Τσίπρα. Η Κυβέρνηση αυτή έχει παρελθόν και φοβάμαι ότι μια υπόθεση όπως είναι η Παιδεία θέλει να τη μετατρέψει σε πεδίο κερδοσκοπίας».
Σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των φοιτητών επεσήμανε «Αυτή τη στιγμή τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα που θέλει ισχυρό, δημόσιο Πανεπιστήμιο αλλά και την ελευθερία της επιλογής και της γνώσης, τα υπερασπίζονται οι φοιτητές. Δεν τα υπερασπίζεται η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται ένα ελεύθερο πανεπιστήμιο. Προσπαθεί με αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις να ακυρώσει το δικαίωμα στη γνώση. Η γνώση και η Παιδεία είναι η επιλογή ελευθερίας, που έχουν οι νέοι στη ζωή τους. Να επιλέξουν, να δουλέψουν και να προκόψουν. Είναι επιλογή της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τη δημόσια παιδεία και το κάνει συστηματικά. Γι’ αυτό και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, γιατί τα παιδιά αυτά στηρίζουν τη Δημοκρατία και την ελευθερία».