Ξεκινώντας να ευχηθώ καλή επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις, σε μία χρονιά που μαζί με τις δυσκολίες, λόγω της πανδημίας, τα παιδιά πρέπει να ξεπεράσουν και τα εμπόδια που πρόσθεσαν οι Μητσοτάκης και Κεραμέως με τη μείωση εισακτέων.
Θέμα για το οποίο δεν απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, παραβιάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής, αφού δεν ήρθε στη Βουλή για τρίτη φορά, όπως δεν ήρθε και την προηγούμενη Παρασκευή να μιλήσει για την υπέρογκη αύξηση των χρεών της ΝΔ, από 220 σε 343 εκατομμύρια ευρώ, 120 εκατ. ευρώ επί προεδρίας του στη ΝΔ από το 2016.
Βιώσαμε και την τραγική φίμωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή, σε μία προσπάθεια να καλυφθεί η πολιτική αδυναμία του κ. Μητσοτάκη. Αυτή η επιλογή ήταν φίμωση της δημοκρατίας. Τελικά, για τη ΝΔ οι κοινοβουλευτικοί κανόνες ισχύουν μόνο όταν τη συμφέρουν ενώ, στην αντίθετη περίπτωση, ισχύει το «τόσο το χειρότερο για τους κανόνες».
Οι επιπτώσεις όμως του νομοσχεδίου Χατζηδάκη είναι τόσο αρνητικές που δεν μας επιτρέπουν να ασχοληθούμε με άλλα θέματα, παρότι αποτελούν μείζονες δημοκρατικές παραβάσεις.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κηρύξει τον πόλεμο όχι μόνο ενάντια στους εργαζόμενους, αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας. Βαθαίνει την κρίση, μειώνει τα εισοδήματα, δημιουργεί επισφάλεια και ανεργία. Το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη αποτελεί την κορυφαία απόδειξη της αντιλαϊκής αλλά και αντιδημοκρατικής ταυτότητας της ΝΔ. Αποκαθηλώνει πλήρως το προσωπείο του τάχατες φιλελευθέρου πολιτικού.
Θέλει να επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, χειρότερο και από τα χειρότερα νομοσχέδια των μνημονίων. Πλήττει ταυτόχρονα και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τον εμπορικό κόσμο, ενώ ωφελεί μόνο τους κολλητούς της ΝΔ.
Και όλα αυτά ενώ παράλληλα έχουμε αύξηση των μη εκκαθαρισμένων συντάξεων, με εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους να απειλούνται με φτώχεια, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακόμα και στα φτωχά και ευάλωτα νοικοκυριά, συνεχή μείωση του ενεργού εργατικού πληθυσμού, και συνεχή υποβάθμιση των όρων εργασίας (υποβάθμιση ακόμα και σε σύγκριση με Βαλκανικές χώρες).
Το νομοσχέδιο, αντί να μάς οδηγεί προς την Ευρώπη της καινοτομίας, οδηγεί στον εργασιακό Μεσαίωνα, με την κατάργηση του 8ωρου επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία με μείωση αποδοχών, εφόσον δεν πληρώνονται ως υπερωρίες, ενώ αφήνει ευάλωτο και απροστάτευτο τον/την εργαζόμενο/η αφού η διευθέτηση των ωρών εργασίας στο 10ωρο γίνεται με ατομική σύμβαση.
Οδηγούμαστε δηλαδή στην εβδομάδα των 50 ωρών και μάλιστα για διάρκεια πολλών μηνών. Επιβάλλει επιπλέον το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση, το διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών, φτάνοντας στη 12ωρη εργασία με ξεκάθαρη μείωση των αποδοχών.
Αυτό είναι το όραμά σας για τα νέα παιδιά; Να εντείνετε το brain drain και να αποθαρρύνετε να δημιουργήσουν οι νέοι και οι νέες στην Ελλάδα;
Το νομοσχέδιο διευρύνει την Κυριακάτικη εργασία αλλά και την αναγκαστική άδεια εις βάρος του εργαζόμενου, καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις εφόσον, ακόμη και σε περίπτωση δικαίωσης του εργαζομένου δεν προστατεύει από άδικες και αναιτιολόγητες απολύσεις, ενώ πραγματοποιεί μία άνευ προηγουμένου επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα στην απεργία.
Ακόμη και η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής έχει εκφράζει τους προβληματισμούς και την ανησυχία της για διατάξεις του νομοσχεδίου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και για τον εκφοβισμό και τις αστικές ευθύνες των σωματείων.
Είναι άραγε προς όφελος των εργαζομένων οι ρυθμίσεις, όπως μάς λέει ο κ. Χατζηδάκης; Δίνει ποιοτικό χρόνο και οικογενειακή ζωή στους εργαζόμενους η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας; Μήπως βοηθάει τον εργαζόμενο το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση με αμοιβές μέχρι και 200 ευρώ; Βοηθάει άραγε τους εργαζόμενους το ωράριο 7.00-22.30 στα super market;
Αν ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν «την εργαζόμενη μητέρα να δει τα παιδιά της» όπως επικαλείται ο ίδιος, γιατί δε θεσπίζουν το 35ωρο, όπως γίνεται στην Ευρώπη, ή και λιγότερο για νέα εργαζόμενα ζευγάρια και άλλα κίνητρα για την οικογένεια και θα τα ψηφίσουμε κι εμείς. Έτσι μόνο ενισχύεται και το δημογραφικό και όχι με σκοταδιστικά συνέδρια με ύποπτα οικονομικά κίνητρα, όπου συμμετέχει το μισό υπουργικό συμβούλιο.
Ας μην κοροϊδευόμαστε, κανένας δεν μπορεί να βοηθήσει την οικογένειά του ή ένα άρρωστο συγγενή του όταν δουλεύει 50 ώρες τη βδομάδα. Γιατί ακούσαμε χυδαία επιχειρήματα από βουλευτές της ΝΔ, που αμφισβητούσαν μέχρι και την αναρρωτική άδεια.
Πάρτε ως παράδειγμα τη ΔΕΗ: Ο κ. Χατζηδάκης ξεκίνησε με την κατάργηση του ΑΣΕΠ και των συλλογικών συμβάσεων για τους νέους χαμηλά πλέον αμειβόμενους εργαζόμενους, ενώ δίνει υπερμπόνους και αμοιβές 350.000 ευρώ για γαλάζια στελέχη που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι η διαρκής αύξησης του κόστους ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εδώ και δύο χρόνια. Αλήθεια γιατί δε δίνετε ρεπό ως bonus στα γαλάζια παιδιά της διοίκησης της ΔΕΗ;
Τα απλήρωτα 10ωρα και 12ωρα που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, περιορίζοντας παράλληλα τον έλεγχο των συνθηκών εργασίας, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και οδηγούν σε τραγικά δυστυχήματα.
Με όχημα αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει το «σχέδιο» της για το μέλλον. Για μία Ελλάδα φθηνής και ελαστικής εργασίας, χωρίς ρύθμιση, χωρίς κανόνες, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς και δικαιώματα.
Μία αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή. Δεν υπάρχουν οικονομίες που να αναβαθμίστηκαν μειώνοντας τους μισθούς και την ασφάλεια της εργασίας. Η επιλογή αυτή είναι δείγμα υπανάπτυξης.
Δεν μπορεί σήμερα, τον 21ο αιώνα, η χώρα μας να γυρίζει σε σκοτεινές εποχές που οι εργαζόμενοι δούλευαν από ήλιο σε ήλιο.
Για το λόγο αυτό απαιτείται μια προοδευτική κυβέρνηση που θα ανατρέψει τη δεξιά συντηρητική αντιδημοκρατική αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ και ένα από τα πρώτα της μέτρα θα είναι η κατάργηση αυτών των ρυθμίσεων, αν τελικά τις ψηφίσετε.
Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ