«Η ολοκλήρωση του διαρκούς συνεδρίου όπου ενέκρινε τις υποψηφιότητες για τη θέση προέδρου είναι μία πολύ θετική εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συνολικά για την πολιτική σκηνή της χώρας. Οι τοποθετήσεις των υποψηφίων είχαν μεγάλο ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεισφέρει για να είναι καλύτερη η πορεία της Ελλάδας στο μέλλον. Νομίζω ότι, παρά τις δυσκολίες και παρότι βρισκόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο, έχουμε ως κόμμα καταφέρει να ανταποκριθούμε στις συνθήκες που δημιούργησε η διπλή ήττα μας στις εκλογές και η σοκαριστική αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Καταφέραμε να ασκούμε τον αντιπολιτευτικό μας ρόλο όπως έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες και να ετοιμαστούμε παράλληλα για την επόμενη μέρα. Το αποτέλεσμα είναι θετικό και μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Το μεγάλο ζήτημα για εμάς είναι πώς η πολιτική θα βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων. Για αυτό είμαστε στην πολιτική», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 και στο δημοσιογράφο, Βασίλη Πεκλάρη.
«Για αυτό είναι σημαντική η ενιαία, τεκμηριωμένη και εποικοδομητική παρουσία και παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», πρόσθεσε, «μία από τις προϋποθέσεις για αυτό έχει πραγματοποιηθεί που είναι να γίνει ένας δημοκρατικός ολοκληρωμένος διάλογος για την επόμενη μέρα. Όμως προφανώς εξαρτάται από εμάς το εάν θα είμαστε αποτελεσματικοί και στις επόμενες προκλήσεις, ορόσημα που έχουμε μπροστά μας. Η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να ενσωματώσει τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις εκλογές, κάτι που δεν είναι εύκολο όταν παράλληλα ο πολιτικός χρόνος δεν σταματά. Νομίζω όμως ότι είμαστε στην σωστή κατεύθυνση».
Σημείωσε πως ήταν μεγάλη η τιμή και η ευθύνη να αναλάβει τη θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ), με ομοφωνία μάλιστα της ΚΟ και της Πολιτικής Γραμματείας σε αυτήν την τόσο κρίσιμη συγκυρία: «η σοβαρότητα και η ευθύνη που απορρέει από αυτόν το ρόλο με απέτρεψαν από το να καταθέσω υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. Επιλέξαμε όλοι μαζί, όχι εγώ προσωπικά, να δημιουργήσουμε μία παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εξάλλου μέσα από μία συλλογική λειτουργία της ηγεσίας σε ένα δημοκρατικό κόμμα δεν είναι προτεραιότητα ο ρόλος και η θέση από την οποία θα προσφέρει κάποιος στο κόμμα και στην κοινωνία. Μπορώ να προσφέρω και από άλλες θέσεις. Ως Θεσσαλονίκη, ως περιφέρεια και ως τομέας του περιβάλλοντος τον οποίο υπηρετώ πολλά χρόνια είχαμε μία ενδιαφέρουσα συμβολή από τη θέση του επικεφαλής».
Ερωτηθείς εάν το 41% που έλαβε ο κος Μητσοτάκης στις εκλογές θα είναι η επωδός σε πολλά ζητήματα, ο Σ.Φάμελλος απάντησε: «δυστυχώς μέχρι στιγμής είναι. Το ακούμε από πολλά στελέχη της ΝΔ. Όμως και ο κος Μητσοτάκης και τα στελέχη της ΝΔ δεν μπορούν να κρύψουν τα μεγάλα ζητήματα που έχουν προκύψει δύο μόλις μήνες μετά τις εκλογές. Το αφήγημα της αριστείας και του επιτελικού κράτους έχει καταρρεύσει από την καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες».
«Βρισκόμαστε στη 16η μέρα της μεγαλύτερης πυρκαγιάς στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια στο προστατευόμενο οικοσύστημα της Δαδιάς με μία ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή είναι δυστυχώς ένα από τα μεγάλα «στίγματα» που αφήνει στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σε αυτό προστίθεται η ανατίναξη πυρομαχικών σε μία από τις σημαντικότερες βάσεις της χώρας, η δολοφονική επιδρομή των ακροδεξιών χούλιγκαν από την Κροατία έως την Φιλαδέλφεια που οδήγησε στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη, ο εγκλωβισμός χιλιάδων πολιτών στην Αθηνών Κορίνθου. Όλα αυτά μαζί με το συνεχιζόμενο ράλι ακρίβειας στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα δημιουργούν ένα πολύ αρνητικό κλίμα για τον κ. Μητσοτάκη».
Όσον αφορά τη συζήτηση που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις πυρκαγιές στη Βουλή σχολίασε πως: «ο κος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής προσπάθησε να κρύψει τα προβλήματα. Έφτασε να αμφισβητεί τον αριθμό των καμένων εκτάσεων και προσπάθησε να χτίσει θεωρία συνομωσίας σχετικά με τις αιτίες των τραγικών πυρκαγιών, σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Την κυβερνητική έλλειψη ετοιμότητας και επάρκειας, σε πλήρη αντίθεση με τις σχετικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στις αρχές του καλοκαιριού. Αντί επίσης για παρεμβάσεις στην οικονομία ώστε να μειωθεί το αυξημένο κόστος ζωής, μοναδική προτεραιότητά της είναι να αποδομήσει πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα με το νομοσχέδιο του κ. Γεωργιάδη. Είναι ακραίο και επικίνδυνο. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι δεν θα γνωρίζουν εάν έχουν δουλειά, θα είναι εργαζόμενοι και παράλληλα δεν θα είναι, θα δουλεύουν από 8 έως 13 ώρες την ημέρα, θα είναι εργαζόμενοι σε αναμονή, θα περιμένουν κάθε μέρα να χτυπήσει το τηλέφωνο για να πάνε στη δουλειά. Η πολιτική αυτή μαζί με τη θεσμοθέτηση των απλήρωτων υπερωριών και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων βρίσκεται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και πάει πολλά χρόνια πίσω την Ελλάδα».
Υπογράμμισε ακόμη ότι ο κος Μητσοτάκης θέλει έναν έντονο κομματισμό στο κράτος που τακτοποιούνται μόνο τα γαλάζια παιδιά: «αυτό θέλει να εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ανισότητες και ακραία αδικία. Δεν μπορεί συνεπώς να μιλάει για εκσυγχρονισμό ένας Πρωθυπουργός που όχι απλά δεν προετοίμασε την Ελλάδα έναντι της κλιματικής κρίσης αλλά έχει αφήσει την πυροσβεστική με 3.600 κενές θέσεις. Άρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Είναι προγραμματισμένη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη των συμβασιούχων πυροσβεστών οι οποίοι παρότι προσλαμβάνονται με αξιολόγηση και δουλεύουν κανονικά θα απολυθούν τον Οκτώβριο».
Ο Σ.Φάμελλος τόνισε επιπλέον ότι η εικόνα που προσπάθησε να χτίσει ο κος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι σχεδόν ότι δεν υπάρχει άλλη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν διαχειρίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη. «ενώ κυβερνούσε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια σε λίγο θα μάς πει ότι παρέλαβε καμένη γη. Η κυβέρνηση όφειλε έστω να παραδεχτεί τα λάθη της».
Κλείνοντας δήλωσε: « ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επιλέξει να είναι παρών κανονικά και να παρεμβαίνει εδώ και δύο μήνες, προκαλεί συζητήσεις, παρεμβάσεις κτλ. Δεν θα σταματήσουμε να παρεμβαίνουμε αυτές τις δύο εβδομάδες μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης Προέδρου, υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός ιδιαίτερα για τα θέματα οικονομίας γιατί τα προβλήματα των πολιτών δεν περιμένουν».