«Δεν υπάρχουν εύκολα λόγια για να περιγράψει κανείς την τραγική απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών, και το σοκ που έχουμε υποστεί όλοι, ως κοινωνία, από το δυστύχημα των Τεμπών. Δεν υπάρχουν λόγια για την απώλεια ούτε μπορούμε να καλύψουμε τον πόνο των οικείων αγνοουμένων και θυμάτων. Όταν έχουμε απώλεια ανθρώπινης ζωής, όλα τα υπόλοιπα είναι πολύ μικρά και σεβόμαστε απόλυτα τον ασύλληπτο πόνο τόσων οικογενειών», δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξή του σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και τους δημοσιογράφους Βούλα Κεχαγιά και Νίκο Σβέρκο.
Κληθείς να σχολιάσει τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται ήδη για το δυστύχημα, ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετέχει με πολύ μεγάλη συνέπεια στις ημέρες οδύνης και θλίψης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι φαίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής και της επικοινωνίας επικεντρώνεται στην πολιτική διαχείριση του δυστυχήματος. Αυτό γίνεται κυρίως με επιλογή και ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πρώτος, έσπευσε να αποδώσει το δυστύχημα «κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος». «Γίνεται εμφανής προσπάθεια να υποτιμηθεί η ευθύνη της Πολιτείας που όφειλε να διαθέσει τα τεχνικά και επιστημονικά εργαλεία αλλά και τους θεσμούς για να προλάβει το ανθρώπινο λάθος. Σε όλους τους τομείς, βιομηχανίας, περιβάλλοντος, μεγάλων έργων, μεταφορών, υπάρχουν πάντα συστήματα ασφαλείας, όπως το European Traffic Control System (ETCS) στο σιδηρόδρομο, για να προλαμβάνουν τα ανθρώπινα λάθη ώστε να μην κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές. Ας μην μπλέξουμε την οδύνη και τη θλίψη με τον πολιτικαντισμό και τις σκοπιμότητες. Η κοινωνία έχει συστήματα ασφαλείας για να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει το ανθρώπινο λάθος, για να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές. Και αυτό είναι πάνω από όλα και δεν μπορεί να μείνει κρυφό», υπογράμμισε.
Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο των σιδηροδρομικών μεταφορών. «Δυστυχώς, ο σιδηρόδρομος έχει υποβαθμιστεί διαχρονικά και αυτό αποτελούσε επιλογή προηγούμενων κυβερνήσεων και του συστήματος εξουσίας, γιατί ήταν αρνητική επιλογή και με περιβαλλοντικούς και κλιματικούς όρους. Τα μνημόνια επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση, καθώς, μαζί με τη χρεοκοπία της χώρας είχαμε και την χρεοκοπία των μεταφορών, αλλά και την επιβολή της ιδιωτικοποίησης υποδομών από τους δανειστές. Επί ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε η ηλεκτροκίνηση μέχρι την Ειδομένη, με διπλή γραμμή, όπως και πολλά άλλα παγωμένα έργα υποδομή, ενώ δόθηκε εντολή να ολοκληρωθεί η σύμβαση για το σύστημα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, γιατί ήταν αδιανόητο να υπάρχει ηλεκτροκίνηση χωρίς αυξημένη ασφάλεια. Το έργο έπρεπε να παραδοθεί έως το 2020, ειχαμε ξεκαθαρίσει τη σύμβαση και τις εκκρεμότητες αλλά δυστυχώς πάλι πήρε ανεξήγητες διαδοχικές παρατάσεις», επεσήμανε.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ότι οι τραγικές ελλείψεις στην ασφάλεια είχαν επισημανθεί εδώ και καιρό, με εξώδικα των εργαζομένων προς το Υπουργείο Υποδομών, τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, τη Hellenic Train και τον ΟΣΕ, με την παραίτηση, τον Απρίλιο του 2022, του Προέδρου της Επιτροπής ΕΤCS, της αρμόδιας επιτροπής για θέματα σηματοδότησης και ασφάλειας στο σιδηρόδρομο αλλά και με πολλαπλές ερωτήσεις στη Βουλή. «Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα θέματα ασφάλειας στο σιδηρόδρομο δεν βγήκαν στη δημοσιότητα και αυτό επίσης θα πρέπει να μας προβληματίσει. Επίσης είναι σαφές ότι υπήρξε μεγάλη υποτίμηση του θέματος από την κυβέρνηση, η οποία διαρκώς υποτιμά και μειώνει το ρόλο της Πολιτείας, αφήνοντας υπηρεσίες χωρίς στελέχωση, μεταφέροντας αρμοδιότητες του δημοσίου σε ιδιώτες και ιδιωτικοποιώντας ακόμα και σήμερα, που δεν υπάρχει μνημονιακή υποχρέωση, τη δημόσια περιουσία. Ακόμα μια τέτοια αρνητική αντιμεταρρύθμιση ετοιμάζεται για την επόμενη εβδομάδα με την ιδιωτικοποίηση του νερού και των απορριμμάτων», υπογράμμισε.