Στην έμμεση ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, και θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα την εκχώρηση χωρίς αντάλλαγμα της πλειοψηφίας και τη μειοψηφική θέση του δημοσίου στη ΔΕΗ, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του, το πρωί της Δευτέρας 27 Σεπτεμβρίου, στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στους δημοσιογράφους Σάκη Μόσχη και Δημήτρη Διαμαντίδη ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο Σ.Φάμελλος στηλίτευσε το γεγονός πως με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το κράτος θα κατέχει πλέον μόλις το 34% στον βασικό ενεργειακό φορέα της χώρας, άρα το δημόσιο δε θα έχει την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου και τον έλεγχο στη στρατηγική της εταιρείας, δεν θα έχει δικαίωμα βέτο για μετοχικές αλλαγές ή κυρίαρχο ρόλο στις κοινωνικές εκπτώσεις. «Αν, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, η ΔΕΗ είναι προσοδοφόρα και δηλώνει συνεχώς κέρδη, τότε γιατί επελέγη η πώλησή της; Ποιος νοικοκύρης πουλάει τα υπάρχοντά του; Ποιος επιχειρηματίας που έχει μια καινοτόμα και κερδοφόρα επιχείρηση κάνει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και δεν συμμετέχει ο ίδιος, με αποτέλεσμα να χάσει την πλειοψηφία στη δική του επιχείρηση;» αναρωτήθηκε ο Σ.Φάμελλος και σχολίασε πως «αυτές οι ενέργειες είναι λανθασμένες και αυτοκτονικές, αναπτυξιακά, οικονομοτεχνικά και επιχειρηματικά, αλλά και εγκληματικές ως προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και ενεργειακής ασφάλειας. Η ΔΕΗ είναι ο εθνικός ενεργειακός πυλώνας, απαραίτητος και για την ενεργειακή οικονομία και για εθνική ασφάλεια, και τον χάνουμε χωρίς να πάρουμε ούτε ένα ευρώ».

Σχετικά με την εκχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΗ, ο Σ.Φάμελλος δήλωσε πως εντάσσεται στο σχέδιο της κυβέρνησης για παραχώρηση δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ολιγοπωλίων χωρίς φυσικά κανένα κέρδος από την πλευρά του δημοσίου αλλά με μεγάλο κόστος για την αγορά. Και μέσα σε αυτή τη μεθόδευση για απώλεια περιουσίας του κράτους και των πολιτών παρατηρούμε και ανεξήγητη πτώση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ τις τελευταίες ημέρες, πριν από την ανακοίνωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου. Και όλα αυτά ενώ από δημοσιεύματα οικονομικών εφημερίδων και χρηματιστηριακών εντύπων προκύπτει σοβαρό ζήτημα για εσωτερική πληροφόρηση και μεθοδευμένες ενέργειες.

«Οι καταναλωτές βλέπουν μόνο αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από όταν ανέλαβε η ΝΔ, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019. Πριν λίγες μέρες η αύξηση έφτασε στο 50% και συνεχίζει δυστυχώς να ανεβαίνει. Οι υποσχέσεις και τα μελλοντικά σχέδια για επενδύσεις της ΔΕΗ που, όπως διατείνεται η κυβέρνηση ΝΔ, θα συμβάλλουν στη μείωση της τιμής της κιλοβατώρας, δεν απαντούν στους καταναλωτές» σχολίασε δηκτικά ο Σ.Φάμελλος.

Επιπλέον σχολιάζοντας τη δικαιολογία που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για τις ανάγκες κάλυψης του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, σχολίασε : Το λεγόμενο επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ είναι απλά δικαιολογία και μάλιστα υποκριτική για να καλύψει το σχέδιο εκχώρησης. Η απουσία επιχειρηματικού σχεδίου της ΔΕΗ αποδεικνύεται και από το γεγονός πως στην Πτολεμαΐδα, η μονάδα 5 (V) αξίας πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν καταλήξει για πόσα χρόνια θα καίει λιγνίτη και πότε θα μπει στο φυσικό αέριο. Δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση απολιγνιτοποίησης, το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι η δέσμευση στο φυσικό αέριο που πλέον με την αύξηση της τιμής πρώτης ύλης μας οδηγεί σε δέσμευση της χώρας σε πολύ υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Και ενώ υπάρχει σοβαρό θέμα επάρκειας όπως φάνηκε και  χωρίς να έχουν αποφασίσει εδώ και δύο χρόνια ποιο θα είναι τι νέο καύσιμο. Επομένως, σκοπός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι να χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό σχέδιο, αλλά να ξεπουλήσουν την περιουσία του ελληνικού δημοσίου. Αν θέλανε να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο ανάπτυξης της πράσινης ενέργειας θα αξιοποιούσε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και δεν θα ιδιωτικοποιούσαν τα δίκτυα που είναι φυσικά μονοπώλια και έχουν σταθερά έσοδα, άρα και κέρδη για τη ΔΕΗ. Και φυσικά δεν γίνεται να περηφανεύεται η διοίκηση της ΔΕΗ για λειτουργικά κέρδη ύψους ενός δισεκατομμυρίου το χρόνο και παραπάνω τα επόμενα χρόνια, και να επιλέγει από την άλλη να χάνει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ!».

Print Friendly, PDF & Email