«Η κοινοβουλευτική συζήτηση υποβαθμίζεται με επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ, διότι έχει αναφυλαξία στη δημοκρατία και θέλει να νομοθετεί με διαδικασίες fast track. Σήμερα, παράλληλα με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιου τουρισμού ξεκινά και η συζήτηση επί του προϋπολογισμού. Δεν πρόκειται όμως δυστυχώς για κάποια σύμπτωση, αλλά για πάγια τακτική της κυβέρνησης ΝΔ που περιορίζει τη δυνατότητα των βουλευτών και του Κοινοβουλίου να συζητούνται τα νομοσχέδια. Δεν έχει υπάρξει σχεδόν κανένα νομοσχέδιο όπου, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, να μη διεξάγεται την ίδια μέρα η ακρόαση φορέων και η κατ’ άρθρο συζήτηση, κάτι που όμως είναι προβληματικό και προσβλητικό ειδικά για τους φορείς, καθώς η πρόσκλησή τους στη συζήτηση είναι υποκριτική. Η ΝΔ προσβάλει και την κοινοβουλευτική ιστορία και τον κανονισμό γιατί απλά έχει αλλεργία στη δημοκρατία», σχολίασε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στο νομοσχέδιο για τον τουρισμό.
Απαίτησε στη συνέχεια από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό Τουρισμού να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το εάν προτίθενται να καταθέσουν τροπολογία για σύσταση εταιρείας που θα εκμεταλλεύεται την ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου στη Ζάκυνθο και τον αιγιαλό. Και αυτό γιατί στη δημόσια διαβούλευση υπήρξε άρθρο του νομοσχεδίου που το προέβλεπε και έδινε τη δυνατότητα προώθησης μιας επένδυσης που έχει χαρακτηριστεί ως σκάνδαλο, καθώς και τη δυνατότητα απαλλοτρίωσης των γειτονικών εκτάσεων. Και αυτό γιατί έχουν προηγηθεί, όπως ανέφερε, και δηλώσεις κεντρικών και περιφερειακών στελεχών της ΝΔ που παρουσίαζαν την αγοραπωλησία ως «θεία τύχη για τη Ζάκυνθο» και «μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης».
Ο Σ. Φάμελλος προκάλεσε τον Υπουργό Τουρισμού να τοποθετηθεί σχετικά με το ενδεχόμενο να κατατεθεί το αποσυρθέν άρθρο ως τροπολογία και έκανε ειδική αναφορά στις δικαστικές διενέξεις για το θέμα της αγοραπωλησίας που ξεκίνησαν το 2014 και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, καθώς και στο βούλευμα 1679/2020 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που, παρότι δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2020 και ζητά την παραπομπή για τρία κακουργήματα επτά ατόμων που συμμετείχαν στην αγοραπωλησία-απάτη, καθυστερεί εδώ και ένα έτος η συμπληρωματική εισαγγελική πρόταση για τη διατύπωση πρόσθετων κακουργηματικών κατηγοριών.
Σημείωσε ακόμη ότι η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κ. Νοτοπούλου, και ο αναπληρωτής τομεάρχης, κ. Αυλωνίτης, (εισηγητής του νομοσχεδίου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), μαζί με άλλους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πραγματοποίησαν περιοδεία για αυτό το θέμα στη Ζάκυνθο και συναντήσεις με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, της τοπικής κοινωνίας, της Μητρόπολης και της Ιεράς Μονής, καθώς και με τους μικροϊδιοκτήτες στην υπόθεση καταπάτησης και διεκδίκησης περιουσίας.
Πάντως, παρά τις ερωτήσεις από τον Σ. Φάμελλο και από άλλους βουλευτές, ο Υπουργός Τουρισμού δεν πήρε θέση σχετικά με το ενδεχόμενο να κατατεθεί τροπολογία για το Ναυάγιο Ζακύνθου.
Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στη συγκυρία που συζητείται το νομοσχέδιο τουρισμού, στην εκρηκτική αύξηση κόστους των τουριστικών επιχειρήσεων λόγω του πρωτόγνωρου κύματος ακρίβειας που αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του κλάδου, δεδομένο για το οποίο, όπως ξεκαθάρισε, έχει σαφή ευθύνη η κυβέρνηση ΝΔ, με την επιλογή της να αυξήσει κατά περίπου 20% τα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019, να επιτρέψει αισχροκέρδεια των προμηθευτών το μεγαλύτερο μέρος του 2020, καθώς και χειραγώγηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και σήμερα. Παρουσίασε ένα παράδειγμα μικρής τουριστικής επιχείρησης όπου η πρόσθετη επιβάρυνση ξεκίνησε στα 920 ευρώ για την κατανάλωση του Αυγούστου, με χρέωση ρεύματος στα 2.500 ευρώ, και έφτασε, στις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου που η χρέωση ρεύματος έχει πέσει στα 1.000 ευρώ, στα 1.000 ευρώ κάθε μήνα.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Σ.Φάμελλος σχολίασε το άρθρο 6 του νομοσχεδίου και τον απόλυτο παραλογισμό και την υποκρισία της νομοθέτησης από τη ΝΔ για το φυσικό περιβάλλον και τις προστατευόμενες περιοχές. Υπογράμμισε πως: «Ενώ το άρθρο 6 καλώς προβλέπει ότι στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, το ετήσιο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης λαμβάνει υπόψη το Σχέδιο Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής, η κατά τα άλλα πιο «πράσινη» κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι αυτή που έχει παγώσει εδώ και δυόμιση χρόνια τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις Προστατευόμενες Περιοχές που θα κατέληγαν σε Προεδρικά Διατάγματα και Σχέδια Διαχείρισης. Πρόκειται συνεπώς για υποκρισία, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αναθέσει τις μελέτες με πόρους από το ΕΣΠΑ, ώστε να έχουμε επιτέλους κανόνες αλλά και για να αποφύγει η χώρα καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η ΝΔ τις έχει παγώσει. Τι θα λαμβάνεται άραγε υπόψη τώρα στο Ετήσιο Σχέδιο διαχείρισης; Μας ανησυχούν τέλος, εξουσιοδοτικές διατάξεις του άρθρου 11 που ορίζει πως τελικά, για ακόμα μία φορά, όλα είναι στη προσωπική κρίση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι οποίοι “μπορούν να εξειδικεύουν και να προβλέπουν πρόσθετες ποσοτικές και ποιοτικές προϋποθέσεις, για τον χαρακτηρισμό μίας περιοχής ως Πρότυπου Τουριστικού Προορισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης”. Όμως έτσι τελικά η ΝΔ μειώνει το φυσικό κεφάλαιο της χώρας που είναι και ο λόγος ύπαρξης και στήριξης του ελληνικού τουρισμού».
Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ