Σ. Φάμελλος: “Υπολείπεται η διεθνής κοινότητα των αναγκών της ειρήνης και του αφοπλισμού”

Την απογοήτευσή του για τη συνεχιζόμενη πολεμική σύρραξη, μετά την καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και την αδυναμία της παγκόσμιας κοινότητας να επιβάλλει εκεχειρία και να διασφαλίσει την ειρήνη εξέφρασε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Πρόγραμμα» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στο δημοσιογράφο, Θ. Σιαφάκα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και οι παγκόσμιοι ηγέτες θα έπρεπε αρχικά να είχαν αποτρέψει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στη συνέχεια θα έπρεπε να έχουν παρέμβει αποφασιστικά, άμεσα και αποτελεσματικά για την κατάπαυση του πυρός. Είναι απαράδεκτο να συζητάμε εδώ και τρεις εβδομάδες για τον πόλεμο στην Ουκρανία τον οποίο παρακολουθούμε σχεδόν σαν να είναι τηλεπαιχνίδι στους δέκτες μας, ενώ χάνονται ανθρώπινες ζωές και έχει ξεκινήσει άλλο ένα πολύ μεγάλο προσφυγικό ρεύμα εκατομμυρίων αμάχων. Συζήτηση μάλιστα γίνεται για εξοπλισμούς και όχι για αφοπλισμό, μία συζήτηση δηλαδή που είναι σε απόλυτη αντίθεση με αυτό που έχουμε πραγματικά ανάγκη, με το να σταματήσει η σύρραξη. Οι πρωτοβουλίες για να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας καθυστέρησε πολύ, τα δύο μέρη θα έπρεπε να είχαν καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου από τη δεύτερη μέρα της καταδικαστέας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία για να σταματήσει ο πόλεμος. Οι παρέμβαση της παγκόσμιας κοινότητας πρέπει όμως να είναι και πιο ουσιαστική στην κατεύθυνση του αφοπλισμού και της ειρήνης».

Σημείωσε ότι «δυστυχώς δεν είναι η μοναδική εισβολή που συμβαίνει στο σύγχρονο κόσμο, παράλληλα ζούμε και ζήσαμε τις επεμβάσεις στην Υεμένη, το Ιράκ, τη Συρία. Η παγκόσμια κοινότητα λειτουργεί σαν να «συνήθισε» να κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη και κλιματική ουδετερότητα ενώ μαίνεται άλλος ένας πόλεμος στην Ευρώπη. Ενώ μιλάμε και για πολεμικούς εξοπλισμούς, είναι υποκρισία, είναι αδιανόητο. Είναι τραγικό τη στιγμή που μιλάμε για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της κλιματικής ουδετερότητας την ίδια στιγμή να συζητάμε για εξοπλισμούς και πολεμική βιομηχανία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στο παράδειγμα της Κύπρου και αναρωτήθηκε τι έχει κάνει ο ΟΗΕ και οι παγκόσμιοι ηγέτες για την εισβολή της Τουρκίας, ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ μάλιστα, στην Κύπρο. «Και σε αυτήν την περίπτωση αποδεικνύεται ότι η παγκόσμια κοινότητα δεν επενδύει όσο θα έπρεπε στη διπλωματία και στην ειρήνη».

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχολίασε πως δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει στην πολιτική της ενοποίηση αλλά ούτε να ενισχύσει τη διπλωματία της, εργαλεία που θα μπορούσαν να την καταστήσουν πόλο ειρήνης και σταθερότητας και γέφυρα συνομιλίας.

Για τις αναμενόμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα καύσιμα δήλωσε ότι: «Η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει υπερβολικά να λάβει μέτρα, τα οποία περιλαμβάνονται τόσο στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Οκτώβριο όσο και τα έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τροπολογία που έχει καταθέσει δύο φορές, για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Καθυστερεί επίσης τραγικά να αναγνωρίσει αρχικά και στη συνέχεια να παρέμβει στην αισχροκέρδεια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας την οποία ανέχεται από τον περασμένο Αύγουστο. Η αισχροκέρδεια στην ενέργεια είναι ένα φαινόμενο που δε συνδέεται ούτε με την ουκρανική κρίση, για το οποίο μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει ξεκάθαρα πλέον λόγο, θέτοντας ζήτημα φορολόγησης ή και αναδιανομής των ουρανοκατέβατων κερδών.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί άλλο να κρύβεται πίσω από την κρίση στην Ουκρανία και πρέπει να υιοθετήσει έστω τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δυστυχώς σε αυτήν την τραγική συγκυρία, του πολέμου τώρα πια αλλά και της ενεργειακής κρίσης τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι ενεργειακές εταιρείες έγιναν πλουσιότερες στην Ελλάδα στην πλάτη όμως των καταναλωτών, νοικοκυριών, επιχειρήσεων, αγροτών, δήμων, με υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη», είπε κλείνοντας την παρέμβασή του.