Στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα των πολιτών της Β’ Θεσσαλονίκης επικεντρώθηκε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο Fm» και στο δημοσιογράφο, Νίκο Γιώτη.
«Η Περιφέρεια Β’ Θεσσαλονίκης καλύπτει μία πολύ μεγάλη περιοχή με μεγάλες αντιθέσεις στα χαρακτηριστικά των οικισμών, των οικονομικών λειτουργιών, του εισοδήματος, του περιβάλλοντος και των αναγκών των πολιτών. Περιλαμβάνει αστικές περιοχές αλλά και ορεινά χωριά, περιοχές με πιέσεις στις χρήσεις γης και αναπτυξιακή πρόοδο αλλά και υποβάθμιση, περιοχές με δημογραφική αύξηση αλλά και με μεγάλη μείωση και γήρανση, με πληθώρα υποδομών ή με έλλειψη υποδομών, με μεγάλες διαφοροποιήσεις στην επαγγελματική ενασχόληση αλλά και στο εισόδημα. Το δημογραφικό πρόβλημα είναι πιο έντονο στους δήμους Βόλβης, Λαγκαδά και Χαλκηδόνος. Σε όλες τις περιοχές όμως διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια απαξίωση των λειτουργιών των δήμων με μείωση και του προσωπικού και του εξοπλισμού τους, ενώ πολλές λειτουργίες εξυπηρέτησης των πολιτών και της οικονομίας κλείνουν, όπως τράπεζες, ταχυδρομεία, κλπ. Σημαντικό πλήγμα στην αποκέντρωση αλλά και στην εξυπηρέτηση των πολιτών αποτελεί και το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν έχει ενεργοποιήσει νομοθετική διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία δήμων σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, όπως είναι ο ορεινός όγκος της Θεσσαλονίκης».
«Πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση, στρατηγική και σχέδιο και να βρεθούν οι πόροι για να στηριχθεί ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο για τις περιοχές της Β’ Θεσσαλονίκης. Δεν υπήρξε όμως καμία μέριμνα για αυτό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και τέσσερα (4) χρόνια. Επιπλέον η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάργησε τους Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου και Κορώνειας-Βόλβης, τους οποίους και έχουμε δεσμευτεί ότι θα επανασυγκροτήσουμε στην επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση, για να προστατεύσουμε δύο “διαμάντια” της χώρας στο φυσικό περιβάλλον. Η ΝΔ δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία για να ενισχυθεί η πρωτογενής παραγωγή, να υπάρξουν νέες επενδύσεις, να αντιστραφεί το φαινόμενο μείωσης του πληθυσμού και να κρατήσει στην ύπαιθρο τους νέους ανθρώπους. Η Β’ Θεσσαλονίκης πληρώνει με την κυβέρνηση Μητσοτάκη ένα υπέρογκο κόστος μετακινήσεων με την αύξηση των καυσίμων για να έχουν πρόσβαση οι πολίτες στα βασικά αγαθά, όπως η υγεία αλλά και η πρόσβαση στην αγορά και τις δημόσιες υπηρεσίες».
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά τα μεγάλα λόγια για τη Μακεδονία, στην πράξη την έχει καταδικάσει σε αναπτυξιακή ταπείνωση αλλά και σε πληθυσμιακή μείωση. «Τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια βιώνουμε την υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μετρό αλλά και το διαμετακομιστικό εμπορευματικό κέντρο στο στρατόπεδο Γκόνου που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά πάγωσε με επιλογή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, που θα μπορούσε να συνδέσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα Βαλκάνια. Όπως επιλογή του κ. Μητσοτάκη ήταν η Θεσσαλονίκη να μείνει εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης. Αντίθετα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης δίνονται από την κυβέρνηση χατιρικά στην Ελληνικός Χρυσός αλλά όχι στη Θεσσαλονίκη για το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον».
Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε δηκτικά ότι το μοναδικό «κατόρθωμα» της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη είναι η καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αέρια ρύπανση και ειδικότερα για τα αέρια σωματίδια στη Θεσσαλονίκη. «Στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα μπορούσε φυσικά να συμβάλει και η λειτουργία του Μετρό, που από το 2020 έχει παραπεμφθεί στο 2023 και βλέπουμε. Αλλά και από το έργο της Περιφερειακής – flyover απουσιάζει ο κυκλοφοριακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός ενώ η κυκλοφοριακή συμφόρηση μέσα στην πόλη φορτίζεται περαιτέρω και με ακραία φαινόμενα ήδη από τις πρώτες ερευνητικές εργασίες για το έργο».
Για το γήπεδο του ΠΑΟΚ είπε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε δύο μήνες, με εντολή του Αλέξη Τσίπρα, είχε προεγκρίνει το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το νέο γήπεδο στην Τούμπα, όπου εξασφαλίστηκε ο χώρος και είχαν καθοριστεί οι συντελεστές δόμησης και κάλυψης, καθώς και τα ύψη. Περιμέναμε ότι, έστω αυτό το έργο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε ώριμο, θα είχε προχωρήσει αλλά, υπάρχουν ακατανόητες καθυστερήσεις. Δυστυχώς, ούτε η ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προχωράει, δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση για το πώς θα χρηματοδοτηθεί και φαίνεται ότι οι καθυστερήσεις εξυπηρετούν ένα σχέδιο παραχώρησης και της ΔΕΘ, μέσω ΣΔΙΤ, σε ιδιώτες».
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών», τόνισε, «όπως μεταφέρουν οι πολίτες στις περιοδείες, είναι ότι ο μισθός τελειώνει στις δεκαπέντε του μήνα. Στις λαϊκές αγορές απεικονίζεται έντονα η μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Είκοσι πέντε (25%) τοις εκατό είναι η αύξηση των τιμών τροφίμων το τελευταίο τρίμηνο ενώ, το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού αυξήθηκε κατά τριάντα επτά (37%) τοις εκατό σε ένα χρόνο. Άρα η φτωχοποίηση στην οποία οδηγεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι το μεγάλο πρόβλημα».
Υποκριτικές χαρακτήρισε τις υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη για αύξηση των μισθών την επόμενη τετραετία όταν την τελευταία τετραετία μειώνεται η αγοραστική δύναμη των μισθών και αυξάνεται η αισχροκέρδεια: «Μόνο λίγες ενεργειακές εταιρείες, δύο (2) διυλιστήρια και μερικές τράπεζες έχουν υπερκέρδη, εις βάρος των καταναλωτών. Αυτό αποκαλύπτει και τις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης. Για αυτό οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μάϊου πρέπει να ψηφίσουν για μία κυβέρνηση που μπορεί να τούς διασφαλίσει μία καλύτερη ζωή».
Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε τέλος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που περιλαμβάνει: «αύξηση των μισθών και επαναφορά της 13ης σύνταξης, μείωση των τιμών των βασικών αγαθών μέσω μείωσης της φορολογίας και των καυσίμων μέσω μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Η τιμή ρεύματος θα μειωθεί με την εφαρμογή εύλογου συντελεστή κέρδους. Όλα αυτά θα συντελέσουν στο να πάρει μία ανάσα η κοινωνία. Χρειάζεται φυσικά και ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο με ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας».