«Σήμερα έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αναξιοπιστίας και στη δικαιοσύνη και στην πολιτική με ευθύνη της κυβέρνησης. Είναι ανάγκη η δικαιοσύνη να επιταχύνει την έρευνά της και να ενοποιήσει τους φακέλους έρευνας για τις υποκλοπές και για να επαναφέρει την αξιοπιστία στους θεσμούς. Όπως και ευθύνη της κυβέρνησης είναι να δώσει άμεσα απαντήσεις, γιατί αυτή έχει δημιουργήσει το τοξικό κλίμα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Ναυτεμπορική TV» και στο δημοσιογράφο, Τάκη Σπηλιόπουλο.

«Περισσότερο από το διασυρμό της χώρας στο εξωτερικό», πρόσθεσε, «δεν μου αρέσει το να συνηθίσουμε πως υπάρχουν σοβαρά ζητήματα παραβίασης της δημοκρατίας και λειτουργίας του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Ισονομία, διαφάνεια, δικαιοσύνη αναζητούνται πλέον στην Ελλάδα. Δεν θέλουμε, δεν πρέπει να πάμε με τέτοιο τοξικό κλίμα στις εκλογές. Πρέπει να φύγει το συντομότερο αυτή η κυβέρνηση. Είναι προς το συμφέρον της δημοκρατίας μας να φύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτή η κυβέρνηση, φυσικά μέσω της διενέργειας εκλογών».

Κλήθηκε στη συνέχεια να σχολιάσει τη συνταρακτική, όπως τη χαρακτήρισε, επικαιρότητα.

Για τη συζήτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την ΕΥΠ

Αφού ο κος Μητσοτάκης επέλεξε να μην έρθει στη Βουλή για να απαντήσει στις ερωτήσεις που καταθέτει επί τέσσερις εβδομάδες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, για τις υποκλοπές τώρα θα αναγκαστεί να είναι παρών για να στηρίξει το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ.

Θα μάς δώσει τη δυνατότητα τουλάχιστον να θέσουμε ερωτήματα ενώπιον των αρμοδίων και ειδικά του κ. Μητσοτάκη αν και δεν βλέπουμε διάθεση να κάνει αποκαλύψεις. Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου βέβαια είναι ακόμη πιο πίσω από ό,τι ίσχυε πριν από ενάμιση χρόνο σχετικά με τη δυνατότητα ενημέρωσης όσων παρακολουθούνται. Παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση Κουκάκη όπου αιτήθηκε να πληροφορηθεί για την παρακολούθησή του, κάτι που όφειλε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), και η απάντηση ήρθε με ψήφιση τροπολογίας από την κυβέρνηση που αφαίρεσε αυτή τη δυνατότητα. Επίσης δεν έχει απαντηθεί, για ποιο λόγο, όταν ο κος Ανδουλάκης κίνησε το ζήτημα της δικής του παρακολούθησης, η ΕΥΠ κατέστρεφε τα σχετικά αρχεία; Ποιος αθώος καταστρέφει αποδεικτικά στοιχεία; Η επίκληση του απορρήτου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποτελεί άλλη μία απόδειξη κυβερνητικής ενοχής. Είναι δυνατόν να μην εμφανίζονται μάρτυρες; Πολιτικά ο κος Μητσοτάκης είναι υπεύθυνος για όλα αυτά. Δεν έχει δώσει απαντήσεις για τα νοικιασμένα κτίρια για την ΕΥΠ και το Predator, για τη σχέση στελεχών της ΕΥΠ και της αστυνομίας με το Predator, για την παρακολούθηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ αλλά και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού καθώς και του υπεύθυνου εξοπλισμών!

Για τις δημοσκοπήσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι δυνατόν να κάνει πολιτική για τις δημοσκοπήσεις αλλά, κάνει πολιτική για το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον. Τα προβλήματα της κοινωνίας, η φτώχεια, η ακραία ακρίβεια παντού, η καταστρατήγηση δημοκρατικών κανόνων και αρχών οφείλουν να μάς απασχολούν πρωτίστως και όχι οι δημοσκοπήσεις, που φυσικά και παρακολουθούμε. Τα ποιοτικά στοιχεία βέβαια δείχνουν πλήρη αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής για όλα αυτά τα ζητήματα και τη δημοσκοπική υπεροχή μίας πιθανής συμμαχικής προοδευτικής κυβέρνησης. Πολλές φορές τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης «παρασύρονται» από το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί πολιτική με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας. Αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις όμως δεν φαίνεται στα καφενεία, έξω στην κοινωνία.

Για την αυξανόμενη αστυνομική αυθαιρεσία και τον εντεινόμενο αυταρχισμό επί κυβέρνησης Μητσοτάκη

Έχουμε διαφορετική άποψη για τα ζητήματα τάξης και ασφάλειας. Σαφέστατα και πρέπει να υπάρχει ασφάλεια αλλά όχι αστυνομική αυθαιρεσία και αυταρχισμός. Η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να πουλήσει μία εικόνα τάξης και ασφάλειας, δείχνει έναν αυταρχισμό που ξεπερνάει τα όρια μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Αυταρχισμός στην πλατεία της Νέας Σμύρνης μέσα στην πανδημία, τριάντα έξι (36) σφαίρες στον 18χρονο Νίκο Σαμπάνη και σφαίρες τώρα στον 16χρόνο που φέρεται να έκλεψε είκοσι (20) ευρώ βενζίνη και νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, ενώ ακόμη και ο πατέρας του ξυλοκοπήθηκε σήμερα από τα ΜΑΤ.

Δεν στρέφεις το όπλο στο κεφάλι ενός ανήλικου παιδιού έτσι απλά. Η κυβέρνηση όμως αντί να ενισχύσει την αστυνομία με εκπαιδευμένα στελέχη, να ασφαλίσει την περιουσία των πολιτών στην περιφέρεια και στις πόλεις, τη στελεχώνει ευκαιριακά, πρόχειρα και επικοινωνιακά, κάτι που περιορίζει και την εκπαίδευση αυτών των στελεχών, εφόσον δεν προσλήφθηκαν μέσα από τη διαδικασία των σχολών αστυνομίας και των πανελλαδικών εξετάσεων, δεν έχουν πχ. ανακριτικά καθήκοντα και πλήρη εκπαίδευση, με αποτέλεσμα τέτοιες συμπεριφορές, υπέρμετρο αυταρχισμό και αυθαιρεσία που αντί να προστατεύει τελικά απειλεί τους πολίτες. Συμπεριφορές που θίγουν τελικά και τα στελέχη της αστυνομίας αλλά και τις υπηρεσίες ασφάλειας προς τους πολίτες, που δεν υλοποιούνται.

Χρειαζόμαστε μία πολιτεία που αντί να ρίχνει λάδι στη φωτιά θα λύνει τα προβλήματα της κοινωνίας.

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε τέλος στο τεράστιο πρόβλημα, στην αδυναμία μεγάλης μερίδας των πολιτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και γενικότερα στην ακρίβεια στο ρεύμα.

«Η χρέωση της κιλοβατώρας στην Ελλάδα είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Μέσα σε αυτές τις χρεώσεις περιλαμβάνονται υπερκέρδη των παρόχων καθώς και ποσά που παρακρατούνται για να μετατραπούν στη συνέχεια σε επιδοτήσεις της ακρίβειας. Τα 450 από τα 800 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον Οκτώβριο είναι αυτές οι χρεώσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Προφανώς μετά έρχεται η κυβέρνηση με 800 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο για παράδειγμα από τον προϋπολογισμό για την επιδότηση της ακρίβειας και των υπερκερδών. Η κυβέρνηση από την άλλη, ενώ έχουμε υπέρμετρη αύξηση των κερδών των διυλιστηρίων με αποτελέσματα 9μηνου 2022 ύψους 2,4 δισ. ευρώ, θέλει να μειώσει το ποσοστό φορολόγησης των υπερκερδών από το 90% στο 33%.

Παρουσίασε τέλος τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που μπορούν να οδηγήσουν άμεσα σε μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας: Με την επιβολή 5% ανώτατου συντελεστή κέρδους, με τη διενέργεια ελέγχου και ρύθμισης της αγοράς, με την επαναφορά του Δ, του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΕΗ, με την αναμόρφωση της λειτουργίας του Target model, της δομής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και με την άμεση παύση της παραγωγής υπερκερδών. «Η κυβέρνηση επιλέγει να παράγονται υπερκέρδη εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας», είπε κλείνοντας.

Παρακολουθείστε την συνέντευξη εδώ

Print Friendly, PDF & Email