«Αυτό δεν είναι ανάπτυξη, είναι λογική Φαρ Ουέστ. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το δήθεν αναπτυξιακό σχέδιο νόμου αποδεικνύει για άλλη μία φορά πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση».

Συνέχισε, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Κατάλληλος τίτλος για το εν λόγω σχέδιο νόμου θα μπορούσε να είναι «της νύχτας τα καμώματα τα βλέπουν οι επενδυτές και γελάν», καθότι κατατέθηκε δώδεκα και μισή το βράδυ, χωρίς τα άρθρα του, χωρίς κείμενο νόμου δηλαδή, με ελλιπή αιτιολογική έκθεση, από όπου έλειπαν πενήντα σελίδες, και σε λάθος επιτροπή. Η κυβέρνηση με το «αναπτυξιακό» σχέδιο νόμου δηλώνει ότι ανάπτυξη για τη Νέα Δημοκρατία είναι:

-οι καναλάρχες να μην υποβάλλουν πόθεν έσχες

-οι υπηρεσίες courier να επιδοτούνται ως αναπτυξιακή δραστηριότητα

-ο νόμος για το επιτελικό κράτος να αλλάζει δύο μήνες μετά την ψήφισή του

-τα κολέγια να γίνονται ισότιμα με τις ελληνικές πολυτεχνικές σχολές

-οι οχλούσες δραστηριότητες να αυξάνονται στην Αττική

-το περιβάλλον να υποβαθμίζεται, και

-οι εξορυκτικές δραστηριότητες να επιδοτούνται

Ο Σ. Φάμελλος τοποθετήθηκε και για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας: «Το πρώτο προσφυγικό ρεύμα, το 2014 και το 2015, δημιουργήθηκε επειδή οι μεγάλες δυνάμεις επέτρεψαν και τροφοδότησαν μία μεγάλη σύγκρουση στη Συρία. Και τώρα επαναλαμβάνεται το ίδιο λάθος, που οδηγεί σε ένα νέο κύκλο αίματος στην περιοχή. Επιπρόσθετα, παρατηρείται τελευταία ένα έλλειμμα στην εξωτερική πολιτική, καθότι έχει εγκαταλειφθεί η πολυπαραμετρική εξωτερική πολιτική της κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα πλέον, δεν αξιοποιεί το γεωπολιτικό της ρόλο, αλλά φαίνεται ότι περιορίζεται σε μία λογική κατευνασμού. Φοβόμαστε, ότι αυτή η στάση μπορεί να ανοίξει την όρεξη για περαιτέρω εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς, ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναλάβαμε πολιτικές πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα η Ελλάδα βγαίνοντας από το Μνημόνιο να έχει αξιοποιήσει τη γεωπολιτική της θέση, με σημαντικές συμφωνίες στην ενέργεια, το εμπόριο, τις μεταφορές. Είχε ισχυροποιήσει με αυτόν τον τρόπο, το ρόλο της και είχε αυξήσει τη βαρύτητα των τοποθετήσεών της στο διεθνές πλαίσιο.

Πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να συμβάλλουμε στα εθνικά θέματα ώστε, να προλάβουμε πιθανές αδυναμίες οι οποίες θα μπορούσαν να ζημιώσουν τη χώρα. Μας έχει προκαλέσει εντύπωση ότι ο κύριος Μητσοτάκης δεν έθεσε το θέμα των παραβιάσεων στον κύριο Ερντογάν, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο, ενώ το τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται εδώ και ένα μήνα στο θαλάσσιο οικόπεδο 7 και έχει παραβιάσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Ταυτόχρονα, για αυτά τα ζητήματα, ακούμε τοποθετήσεις μόνο από την πλευρά της αντιπολίτευσης και όχι της κυβέρνησης. Η λογική του κατευνασμού, αντί της λογικής της σοβαρότητας και της πολυπαραμετρικής εξωτερικής πολιτικής, μπορεί να αδυνατίσει τη θέση της χώρας».

Σχετικά με την τουρκική εισβολή στη Βόρειο Συρία, ο Σ. Φάμελλος στάθηκε στην απώλεια ανθρώπινων ζωών, ιδιαίτερα αμάχων και παιδιών και τις τραγικές εξελίξεις που φαίνεται να έχουν λάβει πράσινο  φως από τις δηλώσεις του κυρίου Τραμπ. Τόνισε ότι η Ελλάδα δυστυχώς θα έχει σοβαρές επιπτώσεις από αυτή την εξέλιξη και επισήμανε ότι η κυβέρνηση πήρε θέση για το θέμα με καθυστέρηση πολλών ημερών.

Τοποθετήθηκε τέλος, για την ψήφο των ομογενών. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στο  νόμο 4555, γνωστό ως νόμο Κλεισθένη, ψήφισε, για πρώτη φορά, άρθρο που προβλέπει τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιστημονικής επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων. Το πόρισμα της Επιτροπής συμφωνεί με το αντίστοιχο πόρισμα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, την έκθεση δικαιωμάτων του ανθρώπου και υποστηρίζει το δικαίωμα ψήφου και εκπροσώπησης των ομογενών με βάση την ελληνική ιθαγένεια. Δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει αυτό το πόρισμα, το οποίο έχει μάλιστα την υπογραφή του κυρίου Γεραπετρίτη, Υπουργού Επικρατείας της κυβέρνησης και διαφωνεί με οποιαδήποτε πρόθεση τροποποίησης του ελληνικού εκλογικού χάρτη. Έθεσε κλείνοντας το ερώτημα αν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξαφνικά διαφωνεί με τον Υπουργό Επικρατείας.

Παρακολουθείστε την συνέντευξη από το 03:12:15 εδώ

Print Friendly, PDF & Email