Με ένα σχόλιο για τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου της ΔΕΗ ξεκίνησε την παρέμβασή του ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, εχθές, στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού «Kontra Channel». «Το πολύ ακριβό πλέον τιμολόγιο της ΔΕΗ, μετά τις αυξήσεις 20%, με απόφαση του κυρίου Χατζηδάκη τον Σεπτέμβριο του 2019, αποδίδει κάποια κέρδη με δημιουργική λογιστική, παραδίδει όμως ταυτόχρονα και τους πελάτες της ΔΕΗ, ιδιαίτερα τους συνεπείς, στους ανταγωνιστές της. Πρωταρχική μέριμνα του κυρίου Χατζηδάκη είναι να παρουσιάζει κέρδη ώστε, στη συνέχεια, να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ και όχι να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία, όπως θα μπορούσε αφού το κόστος ενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτή είναι και η γενικότερη στρατηγική της ΝΔ στην ενέργεια, εφόσον επιλέγει να ξεπουλάει ακόμη και ό,τι είχε «περισωθεί» την περίοδο των μνημονίων (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ). Η κυβέρνηση προσπαθεί επιπλέον, με επικοινωνιακά τρικ, με κορυφαίο παράδειγμα το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ, να παραχωρήσει την ηλεκτροπαραγωγή της Ελλάδας σε ιδιώτες. Πίσω από τη «φούσκα» της απολιγνιτοποίησης κρύβεται η αντικατάσταση μονάδων της ΔΕΗ από ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, ορυκτό επίσης, μη ανανεώσιμο καύσιμο, και όχι κάποιο σχέδιο απανθρακοποίησης του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Επιλέγει αντιθέτως, να επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες με αυξήσεις, καθώς και να μη δίνει κανένα περιθώριο στα νοικοκυριά που, λόγω της πανδημίας και του ρεκόρ ύφεσης τάξης 15,2%, αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους και στις επιχειρήσεις που, σύμφωνα με καταγγελίες, έχουν αρχίσει να τους κόβουν το ρεύμα ήδη από τον Απρίλιο. Η ΔΕΗ, ο μέχρι πρότινος πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος, πρέπει να στηρίξει, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία την κοινωνία και την οικονομία».
Ο Σ.Φάμελλος απάντησε στη συνέχεια σε ερώτημα του δημοσιογράφου, Γιώργου Μελιγγώνη, σχετικά το εάν ο κύριος Μητσοτάκης φταίει για το ρεκόρ ύφεσης 15,2% για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 λέγοντας:
«Η κυβέρνηση είναι πλέον θύμα της δικής της προπαγάνδας επιλέγοντας τα ψέματα για την οικονομία και τη δημιουργία ενός ψευδούς κλίματος ευφορίας, κάτι που έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ο κόσμος που χάνει τη δουλειά του, μειώνεται το εισόδημά του, βιώνει ήδη την αύξηση της ανεργίας και αγωνιά για το νέο κύμα της πανδημίας. Η προβλέψεις της κυβέρνησης για την ύφεση ξεκίνησαν από 4%, μετά έφτασαν στο 8 και 10% οριακά, σύμφωνα με δηλώσεις του κυρίου Σταϊκούρα, όταν όλοι στην Ευρώπη και διεθνώς αναγνώριζαν ότι η ύφεση θα φτάσει σε διψήφιο νούμερο. Η οικονομία όμως θέλει αλήθειες και όχι ψέματα. Η ΝΔ επιλέγει να μη δίνει το «εμβόλιο» κατά της πανδημίας που έχουν ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία. Επιλέγει να μην αξιοποιεί το «μαξιλάρι» ρευστότητας που της κληροδότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μία δυνατότητα που οφείλω να υπογραμμίσω δεν έχουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, ή να το διαθέτει κατά βούληση, σε κάποιους «κολλητούς» του μηχανισμού εξουσίας. Οι δηλώσεις του κυρίου Πατέλη, οικονομικού συμβούλου του κυρίου Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση και την ουσιαστική διάλυση του ασφαλιστικού, μαζί με τις προτάσεις της Έκθεσης της επιτροπής Πισσαρίδη, απειλούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα καθώς οδηγούν στο «θάνατο του εμποράκου», όπως δήλωσε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, στη διάλυση δηλαδή της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας και σε ευθεία αμφισβήτηση της συνταξιοδοτικής δυνατότητας στο μέλλον. Επιπροσθέτως ο νέος πτωχευτικός κώδικας αμφισβητεί και την πρώτη κατοικία αλλά και το εισόδημα των εμπόρων και των μικρομεσαίων και αναιρεί όλες τις προστατευτικές ρυθμίσεις των νόμων Κατσέλη και Σταθάκη».
Στάθηκε στην «επίθεση» που έχει εξαπολύσει η Νέα Δημοκρατία στον κόσμο της εργασίας με συνέπεια, όπως σημείωσε, «χτίζοντας» στις «περγαμηνές» που έλαβε ο κύριος Βρούτσης για τις αντιεργατικές του πολιτικές την περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. «Ο κύριος Βρούτσης, ακόμη και σήμερα, προσπαθεί να εξαϋλώσει οποιοδήποτε δίχτυ προστασίας έχουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες εργαζόμενοι, εργασιακά κεκτημένα, συλλογικές συμβάσεις, δώρα και επιδόματα, το δικαίωμα πλήρους απασχόλησης, αντί να διεκδικήσει για τους εργαζόμενους, κάτι που φάνηκε από τους ιδιαιτέρως μειωμένους πόρους που έλαβε η Ελλάδα από το Πρόγραμμα “SURE” σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία που με τον ίδιο πληθυσμό και χαμηλότερο δείκτη ανεργίας έλαβε 6 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα έλαβε μόλις 2,7 δισ. ευρώ».
Ο Σ.Φάμελλος κλείνοντας την παρέμβασή του δήλωσε: «Είμαστε αντιμέτωποι με μία νέα περίοδο λιτότητας, ύφεσης και ανεργίας η οποία πρακτικά μεταφράζεται σε ένα πολύ σκληρό νέο μνημόνιο, με την εφαρμογή του δόγματος της ΝΔ για fast track ξεπούλημα και λιτότητα. Εδώ δεν υπάρχει χώρος για κοινωνικό αυτοματισμό. Όλοι πλήττονται. Εργαζόμενοι και εργοδότες, επαγγελματίες και επιστήμονες, άνεργοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όλοι οι μη προνομιούχοι. Η κυβέρνηση οφείλει να διατηρήσει και να ενισχύσει τις δημόσιες πολιτικές, να σταματήσει το ξεπούλημα των δημόσιων υποδομών και των δημόσιων αγαθών, ειδικά τώρα που η πανδημία μάς έχει δείξει ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να λύσει ούτε τα προβλήματα της υγειονομικής κρίσης ούτε της οικονομίας. Η κυβέρνηση οφείλει και έχει τη δυνατότητα, ακόμη και τώρα, να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τα μέτρα που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με το Πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση της οικονομίας και της κοινωνίας».