«Η καταγγελία του κ. Ανδρουλάκη για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του αναβαθμίζει και επαναφέρει την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη, ο οποίος μάλιστα εκείνη την περίοδο έκανε ρεπορτάζ για τραπεζικά σκάνδαλα. Πρόκειται για το ίδιο λογισμικό, το predator, που η Google επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν εταιρείες που το έχουν στην κατοχή τους στην Ελλάδα. Χρειάζεται αρχικά να απαντηθεί το ερώτημα εάν και πώς διασφαλίζονται οι δημοκρατικές λειτουργίες στην Ελλάδα. Γιατί αυτό που θίγεται είναι η δημοκρατία μας. Αποτελεί μείζον ζήτημα φυσικά το ότι παρακολουθείται αρχηγός κόμματος αλλά το ίδιο ισχύει για όλους τους πολίτες. Να συμφωνήσουμε επί της αρχής ότι δε θέλουμε να ζούμε σε μία χώρα που μπορεί το τηλέφωνό μας να παρακολουθείται», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra Channel» και στην εκπομπή «Kontra 24» με την Αναστασία Γιάμαλη.
Αναφέρθηκε σε παλιότερα δημοσιεύματα της δημοσιογραφικής ομάδας Reporters United, αλλά και του site insider.gr που αποδεικνύουν ότι το κακόβουλο λογισμικό predator έχει πωληθεί και χρησιμοποιείται στην Ελλάδα και μάλιστα ότι υπάρχει και συσχέτιση με φορείς του Δημοσίου. Όπως αναφέρθηκε επίσης και στην καταγγελία Κουκάκη που απέδειξε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό του τηλέφωνο επικαλούμενη «λόγους εθνικής ασφάλειας». Αλλά και ότι η κυβέρνηση πέρασε τροπολογία ώστε να μη δοθούν τα στοιχεία παρακολούθησης του κ. Κουκάκη από την αρχή διασφάλισης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών με την τροπολογία 826/145.
«Δεν αποδεχόμαστε και καταδικάζουμε οποιαδήποτε απόπειρα παρακολούθησης και υποκλοπής προσωπικών δεδομένων. Τίθεται ζήτημα κυβερνητικής ευθύνης διότι ο κος Μητσοτάκης έχει επιλέξει να έχει υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ και άρα χρειάζεται να δώσει απαντήσεις και ο ίδιος. Είναι προφανές ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις για όλα τα περιστατικά. Εξάλλου η κυβέρνηση πέρασε εκ των υστέρων και άλλη τροπολογία ώστε να μην απαιτείται να έχει πτυχίο ο διοικητής της ΕΥΠ!».
«Χρειάζονται απαντήσεις για να μην κάνουμε υποθέσεις. Θέλω να σας θυμίσω ότι αντίστοιχη συζήτηση για προσωπικά δεδομένα και παραβιάσεις δημοκρατικών κανόνων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε επανέλθει και παλιότερα με την υπόθεση της Pallantir, που παρείχε για ένα διάστημα υπηρεσίες στον κ. Μητσοτάκη, και μηχανισμούς χειραγώγησης κοινής γνώμης, καθώς και για την υπόθεση της Cisco με τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και καθηγητών που είχε παραχωρήσει η κυρία Κεραμέως. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρά προβλήματα δημοκρατίας και ζητάμε απαντήσεις από την κυβέρνηση», δήλωσε στη συνέχεια ο Σ. Φάμελλος.
Κλήθηκε να σχολιάσει τέλος τις εξελίξεις με τους λογαριασμούς ρεύματος μετά από τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα «καταργήσει» τη ληστρική ρήτρα από τον Αύγουστο:
«414% είναι η αύξηση στο τιμολόγιο της ΔΕΗ που ανακοίνωσε στις 25.07.2022 η επιχείρηση σε σχέση με το τιμολόγιο της ΔΕΗ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και 821% στην πάγια χρέωση. Αυτό είναι και το αποτύπωμα των τριών χρόνων κυβέρνησης Μητσοτάκη».
«Ενώ η κυβέρνηση έλεγε ότι θα καταργούσε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τελικά οι τιμές που ανακοίνωσε η ΔΕΗ είναι 15% πάνω από όσο θα ήταν αν είχε εφαρμοστεί στα τιμολόγια και η καταχρηστική ρήτρα. Το 1,13 δισ. ευρώ επιδοτήσεων στους λογαριασμούς θα το δούμε από τον Σεπτέμβριο καθώς αφορούν καταναλώσεις του Αυγούστου. Τότε θα δούμε και ποια θα είναι η τελική επιδότηση στους λογαριασμούς».
Ξεκαθάρισε όμως πως οι επιδοτήσεις δεν είναι «δώρο» του κ. Μητσοτάκη αλλά προέρχονται από χρήματα που έχουν καταβάλει ήδη αδίκως οι καταναλωτές. «Και τα 700 εκατ. ευρώ του Ιουλίου και τα 1,13 δισ. ευρώ του Αυγούστου είναι χρήματα που έχει προεισπράξει η κυβέρνηση από τους καταναλωτές. Όπως προέκυψε από την Έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα πραγματικά υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, 2,2 δισ. ευρώ ήταν τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο ενός έτους (Ιούλιος 2021-Ιούλιος 2022) ενώ 2,45 δισ. ευρώ έχουν εισπραχθεί ασκόπως από τους καταναλωτές και επιστρέφονται πλέον ως επιδοτήσεις. Τα ερωτήματα όμως είναι για ποιο λόγο η κοινωνία και η αγορά στερήθηκαν άσκοπα 2,45 δισ. ευρώ και πότε θα φορολογηθούν και θα επιστραφούν στους καταναλωτές τα 2,2 δισ. ευρώ υπερκέρδη. Τα υπερκέρδη που αναγκάστηκε μετά από μεγάλη πίεση να παραδεχτεί η κυβέρνηση που ο κος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να δεσμευτεί τον Μάρτιο να φορολογήσει κατά 90% αλλά, δεν έχουμε δει όμως να επιστρέφει ούτε ένα ευρώ στους καταναλωτές».
«Η κυβέρνηση δεν έχει δηλώσει καν πόσα είναι τελικά τα υπερκέρδη. Ο αρμόδιος Υπουργός, κος Σκρέκας, τον Απρίλιο τα έψαχνε και δεν τα έβρισκε. Η κυβέρνηση επιχείρησε να μειώσει περαιτέρω το ποσό που υπολόγισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο πόρισμα που παρουσίασε στη Βουλή, με τροπολογία που κατέθεσε πριν από έναν μήνα σε μία προσπάθεια να συμψηφίσει την παραγωγή με την προμήθεια. Αυτήν την τροπολογία ψηφίσατε μόνοι σας ενώ απορρίψατε τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για επιβολή 5% πλαφόν στο κέρδος των ηλεκτροπαραγωγών. Τέλος, δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδας κάνουν λόγο για 270 εκατ. ευρώ που τελικά θα φορολογήσει η κυβέρνηση. Άρα η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει τη φορολόγηση των υπερκερδών».
Παρακολουθείστε το Μέρος Α της εκπομπής εδώ
Παρακολουθείστε το Μέρος Β της εκπομπής εδώ
Παρακολουθείστε το Μέρος Γ της εκπομπής εδώ