Τη δραματική, όπως τη χαρακτήρισε, υγειονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Θεσσαλονίκη και τις βασικές αρχές της Έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη σχολίασε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra Channel» και στο Δελτίο Ειδήσεων «Kontra News» με το δημοσιογράφο Γιώργο Μελλιγγώνη.
Είναι δραματική έως και τραγική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψει κανείς τον πόνο που βιώνουν οι άνθρωποι που χάνουν τους δικούς τους και την ανθρώπινη απώλεια. Οφείλουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αυτούς που βιώνουν τις πολεμικές συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η βάρδια στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ξεκινάει χωρίς να υπάρχει καμία διαθέσιμη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι γιατροί διασωληνώνουν ασθενείς σε μονάδες υγείας με σοβαρές ελλείψεις ακόμη και σε εξοπλισμό. Την περασμένη εβδομάδα, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγράψαμε τον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τα οποία προέκυψε ότι μολύνθηκε τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες (15) το 1,2% του πληθυσμού, έντεκα χιλιάδες (11.000) κρούσματα.
Τίθεται όμως σοβαρότατο ζήτημα διαχείρισης της κατάσταση εκ μέρους της κυβέρνησης καθώς οι επιλογές της αποδεικνύουν και την πραγματική πολιτική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν πρόκειται δηλαδή απλά για λάθος χειρισμούς και αμέλεια εκ μέρους τις κυβέρνησης, αλλά πληρώνουμε τις πολιτικές της επιλογές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επένδυσε σε προσλήψεις και εξοπλισμό υγείας γιατί ήθελε και θέλει να ιδιωτικοποιήσει τη Δημόσια Υγεία.
Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη. Ζούμε το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης να μην ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με προσωπικό, κλίνες και εξοπλισμό. Σήμερα έχουμε μετακινήσεις γιατρών ακόμη και προς τα ιδιωτικά επιταγμένα νοσοκομεία παρότι η ίδια η κυβέρνηση δήλωνε ότι για να ανταποκριθούν έχει διπλασιαστεί η αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών. Μετακινούνται γιατροί και νοσηλευτές από τις Περιφερειακές δομές υγείας και τα Κέντρα Υγείας της επαρχίας σε δημόσια νοσοκομεία αφήνοντας ορφανή την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και τον κόσμο της υπαίθρου χωρίς υγειονομική στήριξη, τους ηλικιωμένους, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Πληρώνουμε τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η επίταξη ιδιωτικών κλινικών είναι «πεταμένα λεφτά».
Όλες αυτές οι επιλογές αποκαλύπτουν τη νεοφιλελεύθερη εμμονή της Νέας Δημοκρατίας που διατρέχει και την Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη για ιδιωτικοποιήσεις παντού. Στην έκθεση συγκεκριμένα η ιδιωτικοποίηση «κρύβεται» πίσω από το περιτύλιγμα «αυτονομία» των νοσοκομείων, της παιδείας και μάλιστα σήμερα που ακόμη και συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη και στον κόσμο έχουν αναγνωρίσει την αξία του δημόσιου τομέα. Όταν μάλιστα ακόμη και η ιδιωτική πρωτοβουλία στρέφεται στην πολιτεία για βοήθεια, για επιχορηγήσεις, για επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών κτλ..
Ο κύριος Γεωργιάδης όμως ήταν αυτός που δήλωνε στην ουσία ότι δόγμα της κυβέρνησης ΝΔ αποτελεί η ιδιωτικοποίηση των πάντων, ο ίδιος Υπουργός που πανηγύριζε πρόσφατα για τους θανάτους στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Στην Έκθεση Πισσαρίδη περιλαμβάνονται οι συνταγές πολιτικής της περιόδου 2010-2015, οι πολιτικές δηλαδή της εποχής των μνημονίων που δεν μπορούν παρά να μάς οδηγήσουν πάλι σε κρίση, σε λιτότητα, αύξηση του δανεισμού και χρεωκοπία, κοινωνική και οικονομική.
Η έκθεση και η κυβέρνηση στοχοποιούν την εργασία, τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, το σύστημα ασφάλισης, τη δημόσια παιδεία, την υγεία. Οι ίδιες ακριβώς αρχές εμπεριέχονται και στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2021. Μηδαμινά κονδύλια για το ΕΣΥ, ελάχιστα κονδύλια για την παιδεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μάθημα από την πανδημία. Δεν προβλέπονται τέλος κονδύλια για τη στήριξη της κοινωνίας, της απασχόλησης και της οικονομίας λόγω πανδημίας για το 2021. Αυτή είναι η πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Παρακολουθείστε απόσπασμα της εκπομπής εδώ