«Αυτή η κυβέρνηση είναι καταστροφική και επικίνδυνη γιατί έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα κράτος ανασφαλές και έχει καταστήσει ανασφαλή τη δημοκρατία όταν, επιτρέπει να υπάρχει κακόβουλο λογισμικό το οποίο παρακολουθούσε δημοσιογράφους, πολιτικούς, ακόμη και τον αρχηγό του στρατού, όταν επιτρέπει να μην ολοκληρώνεται η Ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) για το θέμα της εξαγωγής κακόβουλου λογισμικού, καθώς και να μην ολοκληρώνεται η έρευνα για τις υποκλοπές και τελικά τίποτα να μην ελέγχεται. Είναι μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας το ότι ήταν υπό παρακολούθηση για ένα χρόνο ο αρχηγός των Ενόπλων δυνάμεων και κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα ακόμη και η έρευνα του Αρείου Πάγου. Για όλα αυτά αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra Channel» και στην εκπομπή «Kontra24» με την Αναστασία Γιάμαλη.

Αναφέρθηκε στα ευρήματα της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου που αναδεικνύουν ότι στην Ελλάδα: απειλείται το κράτος δικαίου, υπάρχει έλλειψη πλουραλισμού στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, διαφθορά, ατιμωρησία, καθυστέρηση στη δικαιοσύνη, ενώ ακόμη και η κυβέρνηση παραδέχεται πλέον ότι και υπάρχει κακόβουλο λογισμικό στην Ελλάδα και ότι έχει γίνει εξαγωγή του σε άλλες χώρες, σίγουρα στη Μαδαγασκάρη και αναμένουμε απαντήσεις και για άλλες χώρες.

Ερωτηθείς εάν έχει καλυφθεί από τα όσα είπε ο κος Βαρβιτσιώτης, ο οποίος συμμετείχε στο ίδιο πάνελ, ότι δεν έχει γίνει εξαγωγή του Predator από την Ελλάδα στο Σουδάν και ότι ακόμη είναι σε εξέλιξη η ΕΔΕ για το εάν το κακόβουλο λογισμικό έχει εξαχθεί και σε άλλες χώρες εκτός της Μαδαγασκάρης, είπε: «Οι διαψεύσεις της κυβέρνησης στο θέμα των υποκλοπών είναι συνεχόμενες οπότε δεν μπορώ παρά να διατηρώ επιφυλάξεις. Θυμίζω ότι στην αρχή η κυβέρνηση έλεγε ότι το  Predator δεν υπήρχε στην Ελλάδα, στη συνέχεια ότι δεν έχει εξαχθεί σε άλλες χώρες, τώρα ότι έχει εξαχθεί στη Μαγαδασκάρη και αναμένεται συνέχεια. Πού είναι η αξιοπιστία της; Ο κος Βαρβιτσιώτης «μαζεύει» τώρα την πρωινή του δήλωση ότι η εξαγωγή του Predator στο Σουδάν δεν έχει σχέση με τον εμφύλιο. Θυμίζω ότι το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιούσαν παράκεντρα εντός της Ελλάδας και ότι με κυβέρνηση Μητσοτάκη η Ελλάδα έχει γίνει και χώρα που εξάγει κακόβουλο λογισμικού. Αυτή είναι άραγε η καλύτερη Ελλάδα που είχε υποσχεθεί ο κος Μητσοτάκης;».

Άφησε επίσης αιχμές για πιθανή κάλυψη των ευθυνών του εκλεκτού της κυβέρνησης, κ. Σμυρλή, αναπληρωτή γενικού διευθυντή αρμόδιου για οργανωτικά ζητήματα και θέματα σχετικά με την προετοιμασία των εκλογών της ΝΔ, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η ΕΔΕ για το Predator. Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί για την εξαγωγή του Predator να υπάρχουν ευθύνες μόνο υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και του ίδιου Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου και της πολιτικής ηγεσίας.

Ο Σ. Φάμελλος έκανε λόγο επίσης για κυβερνητικές ευθύνες για το ότι το σήμα Turkaegean διαφημίζεται σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, για παράδειγμα στη γαλλική Le Monde: «Το γεγονός αυτό δείχνει την πολύ μεγάλη απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στα όσα λένε τα κυβερνητικά στελέχη, της κυβερνητικής ρητορικής περί υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Πράγματι ο κος Γεωργιάδης έδειξε τον κ. Δένδια για το ζήτημα αυτό. Δηλαδή πετάει την ευθύνη ο ένας Υπουργός στον άλλο! Καλό είναι να παραδεχτεί ότι έχασε η κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα».

Σημείωσε τέλος ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε κοινή επιτροπή των δύο Υπουργείων (Ανάπτυξης και Εξωτερικών), όπου συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς των δύο αυτών Υπουργείων για τα διεθνή σήματα. Αυτή η Επιτροπή δεν συγκλήθηκε ποτέ επί κυβέρνησης ΝΔ. «Είναι σαφές συνεπώς ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση που δημιούργησε σοβαρό έλλειμμα στην Ελλάδα με τη χρήση αυτού του σήματος από την Τουρκία».

Στάθηκε επιπλέον στο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τόλμησε να φέρει προς κύρωση στη Βουλή τα τρία Μνημόνια Συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία εξαιτίας των δικών της εσωκομματικών αντιθέσεων και προβλημάτων: «δεν τολμήσατε επίσης να προχωρήσετε και να λύσετε το μείζον ζήτημα αλλαγής των  βιβλίων στη Βόρεια Μακεδονία που είχε συμφωνηθεί στη συμφωνία των Πρεσπών, το οποίο θα κληθεί τώρα να λύσει η επόμενη κυβέρνηση γιατί επείγει να λυθεί».

Κλείνοντας δήλωσε: «Μάς έχει ανησυχήσει η υποχωρητικότητα και η λογική κατευνασμού που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης. Παράδειγμα της υποχωρητικότητας είναι το Oruc Reis που έκανε «βόλτες» στο Αιγαίο. Σήμερα με την Τουρκία θα πρέπει να μιλήσουμε μόνο για τις ΑΟΖ χωρίς να αφήσουμε άλλο περιθώριο και κανένα άλλο γκρίζο σημείο».

Παρακολουθείστε απόσπασμα της εκπομπής εδώ

Print Friendly, PDF & Email