«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την τραγωδία στα Τέμπη και ό,τι και να πούμε δεν μπορεί να αναπληρώσει την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Για αυτό όλοι, ο πολιτικός κόσμος και ακόμη περισσότερο η κυβέρνηση οφείλει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική και να μην πυροδοτεί το θυμό και αντισυστημικές, αντιπολιτικές αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας. Κακώς ο κος Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει τον «πραγματογνώμονα» την επόμενη μέρα της τραγωδίας μιλώντας για ανθρώπινο λάθος. Οφείλουμε όμως να βρούμε λύσεις για την ασφάλεια και απαντήσεις για το δυστύχημα, αυτό ζητούν οι πολίτες», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Ναυτεμπορική TV» και στο δημοσιογράφο, Μιχάλη Ψύλλο.
«Χρειαζόμαστε μία πολιτεία και πολιτικούς που να αντέχουν να πουν μία ολόκληρη και όχι μία υποκριτική συγγνώμη, όπως έκανε ο κος Μητσοτάκης στη συνέχεια», πρόσθεσε, «πρέπει να δούμε αν η παρούσα κυβέρνηση έκανε βήματα προς τα εμπρός ή βήματα προς τα πίσω όσον αφορά την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Μπορεί να μην έγιναν «όλα τέλεια» επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς δεν λύθηκαν όλα τα ελλείμματα τόσων δεκαετιών, αλλά έγιναν σοβαρά βήματα μπροστά για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου, παρότι ήμασταν βέβαια σε μνημόνιο και καθεστώς χρεωκοπίας. Ολοκληρώθηκε η διπλή γραμμή στη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη το 2018 με σήραγγες χιλιομέτρων, με γέφυρες πάνω σε ρήγματα, με εκατοντάδες χιλιόμετρα ηλεκτροδότησης, καθώς και μεγάλο μέρος και ξεπεράστηκαν όλα τα προβλήματα των συμβάσεων για την σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση που η κυβέρνηση ΝΔ έπρεπε να είχε ολοκληρώσει το έργο έως το τέλος του 2020».
Σημείωσε επίσης ότι είτε τίθεται ζήτημα ανεπάρκειας της κυβέρνησης ή ακόμη και πρόθεση απαξίωσης των υποδομών για να εξυπηρετηθεί κάποιο σχέδιο παράδοσής τους σε ιδιώτες.
Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ειδικότερα στο γεγονός ότι στον συγκεκριμένο σιδηροδρομικό σταθμό αλλά και σε όλο το δίκτυο από το 2019 η μέριμνα για την ασφάλεια υποχώρησε. «Μετά την πυρκαγιά στο σταθμό Ζάχαρης Λάρισας το 2019, δεν αποκαταστάθηκαν τα συστήματα τηλε-ελέγχου παρότι μπορούσαν να καλύπτουν, να έχουν εμβέλεια 110 χιλιομέτρων, με ξεκάθαρη ευθύνη του Υπουργείου. Σε αυτές τις παραλείψεις προστίθενται: ότι δε λειτουργεί το δευτεροβάθμιο όργανο ασφάλειας στην Αθήνα από το 2020 χωρίς κανείς να γνωρίζει γιατί, ότι δεν υπάρχει δεύτερος σταθμάρχης και ότι ο σταθμάρχης μετατάχθηκε κατά παράβαση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας. Για όλα αυτά δεν έχει απαντήσει η κυβέρνηση της ΝΔ».
«Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση για τις δικές της ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη και να προσπαθεί να ρίξει το βάρος σε «διαχρονικές» όπως λέει ευθύνες; Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και θέλουμε να γίνει σε βάθος έρευνα όσο πίσω στο παρελθόν θέλει η κυβέρνηση ακόμη και μέχρι τον Χαρίλαο Τρικούπη», είπε χαρακτηριστικά.
Έθεσε στη συνέχεια το ερώτημα: «Είναι όμως δυνατόν να μην υποβαθμίστηκαν τα συστήματα ασφαλείας εφόσον είχαμε την τελευταία τετραετία έντεκα (11) ατυχήματα – εκτροχιασμούς επί του κ. Καραμανλή στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών; Είναι δυνατόν να φτάσουμε στο σημείο να παραιτηθεί ο επικεφαλής της επιτροπής ασφαλείας και του συστήματος European Traffic Control System; Είναι δυνατόν να έχουμε απεργίες μέχρι και εξώδικα των εργαζομένων στον ΟΣΕ για θέματα ασφάλειας; Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι επί κυβέρνησης Μητσοτάκη υποβαθμίστηκε η ασφάλεια στους σιδηροδρόμους και οι δημόσιες πολιτικές».
«Χρειαζόμαστε άμεσα απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και δεν χρειάζεται να επιχειρούνται παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, όπως έκανε με την επιστολή του προς τον κ. Ντογιάκο ο Πρωθυπουργός. Απαντήσεις γιατί ο κος Καραμανλής δεν άκουσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων που επισήμαιναν τα προβλήματα, δεν έλαβε υπόψη του την παραίτηση του επικεφαλής ασφαλείας, τους εκτροχιασμούς, αλλά και έφτασε να ειρωνεύεται εμάς και γενικότερα την αντιπολίτευση ακόμη και πριν από δύο σχεδόν εβδομάδες επειδή θέταμε ζητήματα ασφαλείας και ότι θα έπρεπε να ντρεπόμαστε για αυτό. Τέτοιο ήταν το θράσος του πρώην Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών».
Για τη σύμβαση 717 του 2014 σημείωσε πως: «Κάναμε πράγματα που είχαν καθυστερήσει για πολλά χρόνια για το σιδηρόδρομο επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ολοκληρώσαμε τη διπλή γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης, το σύστημα τηλε-ελέγχου και τηλε-διοίκησης. Η τροποποίηση της σύμβασης 717 έγινε μετά από παρέμβαση της επιτροπής δημοσιονομικού ελέγχου επειδή είχε βρει παράνομα σημεία στη σύμβαση και δρομολογήθηκε τελικά η υλοποίηση της σύμβασης το 2019-2020. Η σύμβαση όμως δεν υλοποιήθηκε από τον κ. Καραμανλή και αυτό είναι κάτι που οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές πολιτικές αναγνώσεις. «Εμείς θέλουμε μία ισχυρή πολιτεία με ισχυρές δημόσιες υποδομές που να επικεντρώνεται και να στοχεύει στην πρόληψη και η ΝΔ θέλει μία αδύναμη πολιτεία και αποδυναμωμένες δημόσιες υποδομές ώστε να τις ξεπουλάει αφού έχουν απαξιωθεί σε ιδιώτες. Πρόκειται δηλαδή για δύο αντιδιαμετρικά αντίθετα σχέδια που το ένα βάζει σε προτεραιότητα το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας και το άλλο το συμφέρον λίγων που βρίσκονται κοντά στο σύστημα εξουσίας».
Σχετικά με τη διενέργεια εκλογών δήλωσε τέλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάει εδώ και πολύ καιρό εκλογές γιατί είναι ασταμάτητος ο κατήφορος στη χώρα τόσο στα ζητήματα δημοκρατίας, οικονομίας, ποιότητας ζωής. Σε αυτόν τον κατήφορο προστίθεται η τραγωδία στα Τέμπη και τα τεράστια ζητήματα ασφάλειας που αναδείχθηκαν με τον πλέον τραγικό τρόπο. Προβληματισμό μάς προκαλεί η απόφαση της ΝΔ να συμπεριλάβει τον κ. Καραμανλή στα ψηφοδέλτιά της στις επικείμενες εκλογές. Είναι μία αδιανόητη απόφαση που δείχνει ότι τελικά η παραίτηση του κ. Καραμανλή ήταν απλά μία κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα. Είναι σίγουρο όμως ότι αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση έχει αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω διότι δέχεται έντονη πίεση επειδή αποκαλύπτονται οι ευθύνες της».
Παρακολουθείστε την εκπομπή εδώ