Στη φετινή ιδιαίτερη επέτειο του Πολυτεχνείου και στην αντισυνταγματική απαγόρευση συνάθροισης τεσσάρων και πλέον ατόμων που επέβαλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με απόφαση μάλιστα του αρχηγού της αστυνομίας επικεντρώθηκε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό “Open” και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».
Η επέτειος του Πολυτεχνείου αποτελεί ένα μάθημα δημοκρατίας που είναι συνεχές. Μας υπενθυμίζει την απαίτηση για διαρκή αγώνα και εγρήγορση για τη δημοκρατία. Και πράγματι έβαλε τις βάσεις της προόδου για την μεταπολιτευτική ελληνική δημοκρατία. Παρότι στελέχη της ΝΔ αρνούνται δημόσια τα συνθήματα και τα νοήματα του Πολυτεχνείου και τα εντάσσουν στη «θολοκουλτούρα» της Αριστεράς.
Σήμερα, ο εορτασμός του Πολυτεχνείου συνδέεται και με την πρόσφατη καταδίκη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» και την καταδίκη του φασισμού. Αυτό βέβαια δεν μας αρκεί και δεν εφησυχάζουμε.
Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς δηλώσαμε ότι δε θα παραβούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά θα συμμετέχουμε με συμβολικό τρόπο στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, χωρίς να υποβιβαστεί η αγωνιστικότητα αυτής της ημέρας.
Όπως έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, οι πολίτες δεν πρέπει να συμμετέχουν σε μαζικές εκδηλώσεις ή σε εκδηλώσεις που δε θα είναι απολύτως διασφαλισμένη η τήρηση των υγειονομικών μέτρων/κανόνων. Για αυτό το λόγο δε θα πάμε σήμερα στο Πολυτεχνείο. Δε θέλουμε ακόμη όμως να πάμε σε ένα αστυνομοκρατούμενο Πολυτεχνείο, ένα στρατόπεδο καταστολής, που περιφρουρείται από πέντε χιλιάδες (5.000) αστυνομικούς αλλά επιλέξαμε η αντιπροσωπεία μας να καταθέσει στεφάνι στο χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ με όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις αλλά όχι με βάση την απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας.
Η απόφαση της κυβέρνησης (του αρχηγού της αστυνομίας) είναι γελοία και αδικαιολόγητη γιατί έχει επιβληθεί λόγω του εορτασμού του Πολυτεχνείου και όχι λόγω έξαρσης της πανδημίας. Είναι αδικαιολόγητη γιατί η πανδημία δεν διαρκεί μόνο τέσσερις μέρες. Την Κυριακή που θρηνήσαμε 71 θύματα ή την Πέμπτη που θα λήξει ο περιορισμός συναθροίσεων δεν θα υπάρχει πανδημία; Σήμερα οι πολίτες δεν στοιβάζονται ακόμη στα λεωφορεία για να πάνε στη δουλειά τους, ή μήπως στα εργοτάξια και στα εργοστάσια δεν επιτρέπεται να είναι πάνω από τρία άτομα;
Δεν είναι η τήρηση των μέτρων που απασχολεί την κυβέρνηση σε σχέση με την απαγόρευση της συνάθροισης τεσσάρων και πλέον ατόμων. Είναι υποκριτικό το επιχείρημά της. Αν την ενδιαφέρει η δημόσια υγεία γιατί δεν ενίσχυσε τα νοσοκομεία και τη δημόσια υγεία για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία όλο το προηγούμενο διάστημα;
Για το έγκλημα στη Θεσσαλονίκη με την έξαρση της πανδημίας και την καθυστέρηση λήψης μέτρων ποιος θα μιλήσει; Ποιος θα απολογηθεί; Ο Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης δήλωσε δημόσια ότι είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να μην πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της 26ης & 28ης Οκτωβρίου, ότι είχαν ζητήσει επιδημιολογικά δεδομένα από την κυβέρνηση, όπως και ζήτησαν να μην πραγματοποιηθεί ο εορτασμός του πολιούχου αλλά δεν εισακούστηκαν με τα αποτελέσματα που βλέπουμε τώρα στη Θεσσαλονίκη.
Ποιος θα μιλήσει επίσης για την αδυναμία των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, τις προσλήψεις που δεν έγιναν και τις ΜΕΘ που δεν έγιναν; Χθες βράδυ, οι διευθυντές των κλινικών του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη κατέθεσαν τη δική τους κραυγή αγωνίας, ότι δεν υπάρχουν κενές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη Θεσσαλονίκη, ότι δεν υπάρχει εξοπλισμός και στελέχη, ότι έφτασαν σε σημείο να παραιτούνται οι γιατροί.
Με την απόφαση για το Πολυτεχνείο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκπέμπει αυταρχισμό, ο οποίος όμως μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω αντιδράσεις. Πίσω από αυτό τον αυταρχισμό η κυβέρνηση θέλει να «κρύψει» τις ολιγωρίες της και τα λάθη της. Όμως η απόφαση απαγόρευσης συναθροίσεων είναι μία προκλητική, προβοκατόρικη απόφαση και στοχεύει και στο να προκαλέσει αντιδράσεις και επεισόδια.
Παρακολουθείστε απόσπασμα από την εκπομπή εδώ