«Ο αγώνας για ειρήνη, δημοκρατία, εμπέδωση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πάντα επίκαιρος, και σήμερα συνεχίζεται» δήλωσε ο Σ.Φάμελλος, ως εκπρόσωπος της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (Unified European Left – UEL), κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, των αποτελεσμάτων του διαλόγου παρακολούθησης για το Μαυροβούνιο, την Τετάρτη 21/04, υπενθυμίζοντας τις θετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Συμβούλιο της Ευρώπης κατά την 7ετή δικτατορία για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα βασανιστήρια που βίωσε η Ελληνική κοινωνία πριν από 54 χρόνια, μια μαύρη ημέρα για τη Δημοκρατία, όπως τη χαρακτήρισε.

Ο Σ.Φάμελλος, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του για την πρόοδο στην αξιολόγηση του Μαυροβουνίου, πρόσθεσε ότι σε πολλές χώρες, λόγω και της πανδημίας αλλά και ευρύτερων συνθηκών, εξακολουθούν να υφίστανται ελλείμματα, σκιές και  προβληματικές καταστάσεις σε ζητήματα που αφορούν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς, και την ανεξαρτησία των μέσων μαζικής ενημέρωσης. «Είναι σημαντικό να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να αντιμετωπίζουμε άμεσα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου και των δημοκρατικών θεσμών, αυτές τις καταστάσεις, γιατί συνδέονται με την εδραίωση αδιαφανών και άτυπων συστημάτων εξουσίας που ενδέχεται τελικά να περιορίσουν τις δημοκρατικές λειτουργίες των κοινωνιών μας».

Αναφέρθηκε ειδικότερα στα συμπεράσματα της Επιτροπής Παρακολούθησης για το Μαυροβούνιο, στη σημαντική πρόοδο της χώρας σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των μειονοτήτων, στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ και στην κατάσταση των προσφύγων και των εκτοπισθέντων. Στάθηκε επίσης στη μεγάλη συμμετοχή και στην ομαλή αλλαγή εξουσίας στις πρόσφατες εκλογές του 2020, αλλά και τη συνεχιζόμενη πολύ καλή συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα και διεθνείς οργανισμούς.

«Η εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών, η ειρήνη, η συνεργασία αποτελούν κατακτήσεις για την περιοχή των Βαλκανίων, που έχει βιώσει στο παρελθόν μεγάλες αναταράξεις, που τροφοδοτήθηκαν και από ευρύτερες στρατηγικές επιδιώξεις και συμφέροντα άλλων χωρών. Η συνεργασία σε επίπεδο ηγετών των Βαλκανίων, αλλά και η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, δείχνουν ότι υπάρχει τρόπος να επιλυθούν διαχρονικές διαφορές και να βρούμε κοινούς δρόμους. Σήμερα, οι προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης, τα νέα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία, αλλά και η κλιματική κρίση, η φτώχεια και οι συνεχιζόμενες ανισότητες μας επιβάλλουν να δουλέψουμε όλοι μαζί», τόνισε ο Σ.Φάμελλος κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Παρακολουθείστε την τοποθέτηση εδώ

Print Friendly, PDF & Email