Στη συνεδρίαση της Επιτροπή Μετανάστευσης και Προσφυγικού του Συμβουλίου της Ευρώπης, που λαμβάνει χώρα αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι, συμμετείχε ο Σωκράτης Φάμελλος, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Κατά την τοποθέτησή του, επισήμανε ότι σχεδόν όλα τα θέματα της Επιτροπής αφορούν, σε ένα μεγάλο βαθμό, προβλήματα που εντοπίζονται σήμερα στην Ελλάδα, όπως των ασυνόδευτων παιδιών, των αγνοούμενων προσφύγων, την προσβολή θρησκευτικής ταυτότητας, κλπ., και στην πλειοψηφία τους συνδέονται με το προσφυγικό ζήτημα.

Ο Σ. Φάμελλος στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι, στην Ελλάδα προτεραιότητα σήμερα έχει η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών φιλοξενίας και οι διαδικασίες δίκαιης απόδοσης διεθνούς προστασίας (άσυλο), στη βάση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Σημαντικό ζήτημα είναι ακόμη, η παροχή βασικών αγαθών για την επιβίωσή τους, η πρόσβαση στην υγεία, τη στέγη, τη διατροφή, την παιδεία και σε δεύτερο χρόνο, την εργασία και την πρόνοια.

“Δυστυχώς η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες πρώτης εισόδου, αδυνατεί να ανταποκριθεί, από μόνη της, σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη τα δεδομένα που δημιούργησε η οικονομική κρίση”, σημείωσε. “Τώρα, εκτός από το να ανοίξουμε μία συζήτηση για τα αίτια της προσφυγιάς και τα θέματα στη σχέση ΕΕ-Τουρκίας, προέχει να επικεντρωθούμε στη διαχείριση της υφιστάμενης κατάστασης στην Ελλάδα. Τα προβλήματα που εμφανίζονται στις τοπικές κοινωνίες οφείλονται στην αδυναμία να εξασφαλίσουμε πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες για τους πρόσφυγες και γενικά για τους αιτούντες άσυλο. Η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί, επαρκώς, στην κάλυψη βασικών αναγκών, υγείας, μετακίνησης, παιδείας, τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για τους φιλοξενούμενους, οδηγεί, δυστυχώς, σε προστριβές και εντάσεις”.

“Τις συνθήκες αυτές εκμεταλλεύονται ακραίες φωνές, με αποτέλεσμα, το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, να εμφανίζονται ακραία περιστατικά, ρατσιστικού χαρακτήρα, με αποκορύφωμα το μπάρμπεκιου χοιρινού κρέατος δίπλα σε δομές φιλοξενίας, με στόχο την προσβολή του θρησκευτικού συναισθήματος των προσφύγων και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια”.

Ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε πως, απέναντι σε όλα αυτά, “η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, στη βάση του δικαίου, απέναντι στους πρόσφυγες, και απέναντι στους Έλληνες. Ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται ένας δίκαιος, ισότιμος καταμερισμός των υποχρεώσεων μας, σε όλη την Ευρωπαϊκή οικογένεια. Απαιτούνται, σε αυτή την κατεύθυνση:

  1. Η άμεση συμμετοχή των υπόλοιπων χωρών στη φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Σήμερα, πάνω από 5.000 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά είναι στην Ελλάδα, για τα οποία οφείλουμε να εξασφαλίσουμε, κατ’ ελάχιστον, αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας. Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται το 50% τουλάχιστον να φιλοξενηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  2. Ο δίκαιος και ισότιμος καταμερισμός και στις διαδικασίες απόδοσης ασύλου. Εφόσον όλες οι ευρωπαϊκές χώρες υλοποιούν σχετικές πολιτικές και υπόκεινται σε κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες, θα μπορούσαν και οι χώρες, που δεν είναι χώρες πρώτης υποδοχής, να αναλάβουν τμήμα αυτών των διαδικασιών, και να μην έχει η Ελλάδα, αποκλειστικά, αυτή την υποχρέωση, η οποία δημιουργεί μεγάλο διοικητικό βάρος.
  3. Η κατανομή, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, των ατόμων που δικαιούνται άσυλο και ολοκληρώνουν τη διαδικασία απόκτησης ασύλου. Δίκαιη κατανομή, με πρόνοια για την κατοικία, τις κοινωνικές υποδομές και φυσικά την εργασία.

Επισήμανε ότι, “Προφανώς, η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης υποδοχής, έχει μεγάλη ανάγκη σε υποδομές και εξοπλισμό στα κέντρα υποδοχής και τις δομές φιλοξενίας, όπου διαμένουν οι αιτούντες άσυλο. Η βοήθεια των διεθνών οργανώσεων (ΔΟΜ, Ύπατη Αρμοστεία, κλπ.)είναι μεν σημαντική, αλλά σαφώς χρειάζεται επιπλέον βοήθεια για την Ελλάδα από τις ευρωπαϊκές χώρες”.

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε τέλος, σε ένα θέμα απασχολεί την πολιτική και κοινωνική σφαίρα στην Ελλάδα, το ηλικιακό όριο των ανηλίκων που δικαιούνται την προστασία του ασυνόδευτου ανήλικου. “Πρόσφατα, είχαμε τη νομοθέτηση ρύθμισης που κατανέμει τους ασυνόδευτους ανήλικους, άνω των 15 ετών, σε διαδικασία fast track για την εξέταση ασύλου. Οφείλουμε, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, να εξετάσουμε το θεσμικό καθεστώς, τη διοικητική και τη νομική εμπειρία που εφαρμόζεται στις υπόλοιπες χώρες, και ειδικότερα σχετικά με τη διαδικασία εξέτασης του αιτήματος διεθνούς προστασίας. Αυτό καθότι, πάνω από το 92%, από τα 5.000 ασυνόδευτα παιδιά που έχουν καταγραφεί, σήμερα, στην Ελλάδα,  είναι άνω των 15 ετών. Οφείλουμε να λύσουμε το πρόβλημα αυτό με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις ρυθμίσεις και την εμπειρία των χωρών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, προστατεύοντας τα δικαιώματα των παιδιών”.

Print Friendly, PDF & Email