«Κανείς δεν συνέδεσε την πολιτική ταυτότητα των εμπλεκομένων με το ειδεχθές έγκλημα βιασμού του δωδεκάχρονου κοριτσιού στα Σεπόλια. Έχουμε ξεκαθαρίσει όμως ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες πρώτον για καθυστέρηση στη διερεύνηση της υπόθεσης, γιατί δεν μπορεί να γίνει ανεκτή καμία καθυστέρηση ή συγκάλυψη και γιατί ήδη η κοινωνία ανησυχεί για καθυστερήσεις και συμψηφισμούς. Δεύτερον, πρέπει να μιλήσουμε και να αντιμετωπίσουμε το κοινωνικό ζήτημα που αναδεικνύεται που δεν είναι άλλο από τη φτώχεια, η οποία συνδέεται και με την παραβατικότητα, καθώς και η απουσία και αδυναμία των κοινωνικών δομών. Οι αδύναμες κοινωνικές δομές και η αδύναμη κοινωνία είναι επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ εξαιτίας της ιδεοληψίας της υπέρ του ιδιωτικού τομέα, των ιδιωτικοποιήσεων και του «αόρατου» χεριού της αγοράς. Το «αδυνάτισμα» των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών και η έλλειψη στελεχών και χρηματοδότησης πολλαπλασιάζει τα κοινωνικά προβλήματα», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Ξεκαθάρισε ότι προφανώς και έχει σημασία το ποια πρόσωπα επιλέγονται σε θέσεις ευθύνης σε κάθε κόμμα αλλά η οποιαδήποτε εμπλοκή ακόμη και απλού μέλους στην υπόθεση της δωδεκάχρονης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. «Για αυτό προχωρήσαμε στην άμεση διαγραφή του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που φέρεται να συνομιλούσε με τη δωδεκάχρονη».

Χαρακτήρισε υποκριτικό το μέτρο του «καλαθιού του νοικοκυριού» που ξεκινά να εφαρμόζεται αύριο και εξήγησε: «Η κυβέρνηση, αντί να κάνει ελέγχους στις τιμές όλων των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, αντί δηλαδή για έλεγχο τιμών παντού και στήριξη των καταναλωτών όπου είναι δυνατόν, όπως για παράδειγμα μέσω μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα ή/και μείωσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα τρόφιμα, στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, εφαρμόζει στην ουσία ένα «τρικ» το οποίο έχει αξιοποιηθεί και από πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο εξωτερικό για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους, πολλά και δικής τους ετικέτας. Πρόκειται επίσης για ένα μέτρο που αφορά μόνο τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και δεν δίνει λύσεις στους καταναλωτές της περιφέρειας, ενώ λειτουργεί εις βάρος των μικρών εμπορικών μαγαζιών. Δεν έχει τελικά ως αποτέλεσμα έλεγχο των τιμών και του κέρδους. Εμείς λέμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να εγγυάται στον καταναλωτή ότι δεν θα υπάρχει αισχροκέρδεια και χειραγώγηση τιμών από ένα ολιγοπώλιο. Γιατί λοιπόν δεν υπάρχει συνολικός έλεγχος τιμών στην αγορά; Γιατί ο έλεγχος, η συγκράτηση των τιμών να αφορά μόνο κάποια προϊόντα; Χρειάζεται έλεγχος τιμών σε όλη την Ελλάδα με δειγματοληψία για όλα τα προϊόντα και όχι μόνο για τα πενήντα ένα που βρίσκονται στο καλάθι του νοικοκυριού. Από τα στοιχεία που υπάρχουν στο site του Υπουργείου Ανάπτυξης προκύπτει ότι τα πρόστιμα από ελέγχους στην αγορά δεν υπερβαίνουν συνολικά για τον Σεπτέμβριο τις 100.000 ευρώ για όλη την Ελλάδα».

Κλείνοντας επισήμανε πως το ίδιο συμβαίνει και στην ενέργεια επί κυβέρνησης Μητσοτάκη όπου, ειδικότερα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να χρηματοδοτεί την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια με χρήματα των καταναλωτών και όχι να ελέγχει και να μειώσει τις τιμές. Ήδη τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ των υπερκερδών είναι στα ταμεία των εταιρειών και δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ από τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών αλλά οι καταναλωτές έχουν ήδη πληρώσει την αισχροκέρδεια».

Παρακολουθείστε απόσπασμα της εκπομπής εδώ

Print Friendly, PDF & Email