«Ο κος Μητσοτάκης εχθές, εκτός από το να προσδιορίσει χρονικά τις εκλογές, μάς είπε ότι θα συγκρουστεί με όλα αυτά που τον ενοχλούν. Αναρωτιόμαστε άραγε τι έκανε ως Πρωθυπουργός εδώ και τέσσερα (4) χρόνια για όλα αυτά που μάς ενοχλούν; Μάλλον τίποτα. Τι έκανε για να μην είμαστε από τους πρώτους σε απώλεια ανθρώπινων ζωών στην πανδημία; Τι έκανε για να μην είμαστε οι πιο ακριβοί στην Ευρώπη στο ρεύμα; Τι έκανε για να έχουμε ασφάλεια στο σιδηρόδρομο; Τι έκανε για να έχουμε δημοκρατία και να μην έχουμε υποκλοπές; Οι υποσχέσεις του για καλύτερους μισθούς δε, την επόμενη τετραετία, είναι απόδειξη της ανεπάρκειας και της αποτυχίας του γιατί αυτό δεν το έκανε εδώ και τέσσερα (4) χρόνια. Ο κος Μητσοτάκης υποσχέθηκε μία καλύτερη Ελλάδα το 2019 και παραδίδει μία χειρότερη Ελλάδα», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

 

Στάθηκε στη συνέχεια στο νομοσχέδιο που ψήφισε εχθές στη Βουλή: «Η κυβέρνηση ψήφισε λίγο πριν την πτώση της και μόνη της, με όλη την αντιπολίτευση απέναντι, ένα νόμο που στρώνει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων. Αυτό είναι το μείζον ζήτημα. Πρόκειται για την επιλογή της κυβέρνησης να εντάξει, ως μη όφειλε, τη δημιουργία μίας ρυθμιστικής αρχής για τη διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων στα προαπαιτούμενα του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μία παλαιότερη απαίτηση του δευτέρου μνημονίου που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε με διαπραγμάτευση να ακυρώσει το 2016. Αυτή τη μνημονιακή απαίτηση επαναφέρει τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μία ρυθμιστική αρχή χρειάζεται φυσικά μόνο όταν έχουμε ένα προϊόν και μία αγορά και όχι ένα δημόσιο αγαθό, όπως είναι το νερό. Είχε προηγηθεί προσπάθεια του κ. Καραμανλή να ιδιωτικοποιήσει το εξωτερικό υδραγωγείο της ΕΥΔΑΠ που έπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) πρόσφατα, καθώς και τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών το περασμένο καλοκαίρι με σκοπό να διατηρήσει τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο παρά την αντίθετη Απόφαση του ΣτΕ που ζητούσε να επιστρέψουν στο δημόσιο. Προχτές μάλιστα εκδόθηκε η Απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ που ζητάει από την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με την Απόφαση. Να ακυρώσει την τροπολογία Σταϊκούρα που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του νερού».

Σημείωσε ότι για απομάκρυνση της διαχείρισης του νερού από το δημόσιο κάνουν λόγο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως και ο Συνήγορος του Πολίτη με σχετικό υπόμνημά που κατέθεσε, οι Διοικητικοί Δικαστές, η ένωση των ΔΕΥΑ και μεγάλη μερίδα του νομικού κόσμου.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί τις τελευταίες μέρες της διακυβέρνησής της να ξεπουλήσει όσα «ασημικά» παρέμειναν μετά από μία καταστροφική τετραετία υπό δημόσιο έλεγχο. Μετά το ξεπούλημα του δικτύου φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών), την ιδιωτικοποίηση του 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, την παράδοση της πλειοψηφίας της ΔΕΗ σε ιδιώτες, τώρα θέλει να ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς τέλος για τις συνεργασίες την επομένη των εκλογών ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε: «Η κάλπη θα κρίνει τους όρους για τις συνεργασίες την επόμενη μέρα των εκλογών. Οι πολίτες δηλαδή με την ψήφο τους θα στείλουν το μήνυμα και θα κρίνουν και το πολιτικό πρόγραμμα και τις συνεργασίες. Και θέλουμε πράγματι να είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ώστε να έχουμε μία κυβέρνηση νικητών που θα διασφαλίσει ότι η κοινωνία και οι ανάγκες της θα είναι η πραγματική νικήτρια των εκλογών. Μία προοδευτική λύση για την επόμενη μέρα θα είναι νίκη για την κοινωνία».

Παρακολουθείστε απόσπασμα της εκπομπής εδώ

Print Friendly, PDF & Email