Σ.Φάμελλος στον τηλεοπτικό σταθμό «Attica Tv»: “Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει απορρίψει δύο φορές σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση του νερού”

Αδιάσειστα στοιχεία που καταρρίπτουν τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση του νερού, διαψεύδοντας τον κ. Οικονόμου στις δηλώσεις του περί προπαγάνδας και fake news της αντιπολίτευσης, παρουσίασε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Attica Tv», στην εκπομπή «Χωρίς μακιγιάζ» και στους δημοσιογράφους Γιώργο Χουδαλάκη και Βούλα Κεχαγιά, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος.

Εξήγησε διεξοδικά ότι το πρώτο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του νερού ήταν επί κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου και υπουργό τότε τον κ. Μητσοτάκη, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθύμισε παράλληλα το δημοψήφισμα που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη το 2014, στο οποίο περίπου 220.000 πολίτες είχαν ψηφίσει κατά της ιδιωτικοποίησης, αλλά και τις καταγεγραμμένες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη το 2018 και τις προθέσεις του για τη θέσπιση ιδιωτικού management στις εταιρείες ύδρευσης.

«Και κατά τη διάρκεια της θητείας αυτής της κυβέρνησης, έχουμε δύο απόπειρες ιδιωτικοποίησης που ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με αποφάσεις του. Η πρώτη όταν η Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ πριν 15 μέρες, επέβαλλε στην κυβέρνηση να ακυρώσει νομοθετική ρύθμιση του κ. Σταϊκούρα τον Ιούλιο 2022, με την οποία προσπαθούσε να παρακάμψει αποφάσεις του ΣτΕ (190 και 191/2022), για να μην επιστρέψει από το Υπερταμείο στο Δημόσιο τις μετοχές της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, τώρα που πλέον δεν υπάρχει καμιά μνημονιακή υποχρέωση. Προσπάθησαν να παρακάμψουν αποφάσεις και να κοροϊδέψουν το Ανώτατο Δικαστήριο, με ξεκάθαρη δική τους επιλογή», σημείωσε ο Σ.Φάμελλος.

«Η δεύτερη απόπειρα της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του νερού έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2022 όταν ακυρώθηκε από το ΣτΕ ο διαγωνισμός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ιδιωτικοποίηση του εξωτερικού συστήματος υδροδότησης της Αττικής, μέσω παραχώρησης της λειτουργίας και της συντήρησής του σε ιδιώτες και όχι στην ΕΥΔΑΠ.

Ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι είναι προφανής η επιδίωξη της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το νερό: «Για αυτό εξάλλου και στον τελευταίο νόμο του ΥΠΕΝ προχώρησε στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στον τομέα του νερού. Μέχρι το 2016 η δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων ήταν μνημονιακή απαίτηση, την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ακυρώσει και είχε επιτευχθεί συμφωνία που διασφάλιζε το νερό ως δημόσιο αγαθό. Ποιος ο λόγος σήμερα, χωρίς υποχρεώσεις και απαιτήσεις τρίτων, να φέρει κάποιος τη Ρυθμιστική Αρχή, από την πίσω πόρτα, αν δεν θέλει να ανοίξει την αγορά στο νερό;» διερωτήθηκε.

Τόνισε ακόμη πως εάν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά τον έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού, των απωλειών των δικτύων και την τιμολόγηση των υπηρεσιών νερού, θα ισχυροποιούσε το ΥΠΕΝ και τις υπηρεσίες του και δεν θα καταργούσε την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, που ήταν η πρώτη πράξη του κ. Μητσοτάκη μόλις ανέλαβε τον Ιούλιο του 2019.

Σε ερώτηση σχετικά με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την τότε μεταφορά των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο, ο Σ. Φάμελλος επισήμανε ότι οι μετοχές των ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ μέχρι το 2014 ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση. «Μετά το δημοψήφισμα του 2014 στη Θεσσαλονίκη, ο διαγωνισμός σταμάτησε και πήγε στο ΣτΕ. Μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, και στο πλαίσιο της μνημονιακής διαπραγμάτευσης, πράγματι αποφασίστηκε να μεταφερθούν οι μετοχές από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο, όπου τα περιουσιακά στοιχεία είναι προς αξιοποίηση και όχι προς πώληση, ενώ κατά τη μεταφορά των μετοχών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έθεσε νομοθετικά τον όρο του συνταγματικού ελέγχου των διατάξεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Υπενθύμισε επίσης ότι δεν έγινε κανένας διαγωνισμός πώλησης ή ιδιωτικοποίησης επί ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτοί οι διαγωνισμοί είχαν ξεκινήσει πριν το 2014 επί ΝΔ, σταμάτησαν επί ΣΥΡΙΖΑ και επανέρχονται τώρα από τη ΝΔ».

Στάθηκε ιδιαίτερα στις αρνητικές συνέπειες της κυβερνητικής ιδεοληψίας υπέρ της ιδιωτικοποίησης όλων των μονοπωλιακών υποδομών που συμμετέχει το δημόσιο: «Το μοναδικό τους σχέδιο είναι η ιδιωτικοποίηση. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η μανία και η ιδεοληψία τους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υδροδότησης και ασφάλειας. Δυστυχώς, από το Υπ. Υποδομών και Μεταφορών, που μέχρι πρότινος είχε την αρμοδιότητα επί της ΕΥΔΑΠ, προκύπτει ότι υπάρχει επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ στις 09/03/2023 προς τον κ. Καραμανλή, που προειδοποιούσε ότι δεν εκτελούνται έργα στο υδραγωγείο- με σοβαρό κίνδυνο για την υδροδότηση του 40% της Αττικής. Μετά την ακύρωση του ΣΔΙΤ τον Οκτώβριο, δεν προχώρησαν στην υπογραφή σύμβασης με την ΕΥΔΑΠ ΑΕ για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αττικής. Δεν τους ένοιαζε η ασφάλεια της υδροδότησης και απλώς δεν έκαναν τίποτα μέχρι τώρα. Μάλιστα από το 2019 είχαν κριθεί επείγουσες οι ανάγκες και μέχρι το 2023 δεν έγινε τίποτα».

Σχετικά με την πιθανότητα αυξήσεων στα τιμολόγια νερού, ανάλογες με αυτές του ρεύματος, ο Σ. Φάμελλος ανέφερε ότι; «βουλευτές της ΝΔ δηλώνουν ήδη στη Βουλή πως πληρώνουμε πολύ φτηνά το νερό. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε οριστεί ένας “κόφτης” στην τιμή του νερού στη βάση της αύξησης του ΑΕΠ. Ο νέος νόμος 5037/2023 δίνει τη δυνατότητα αλλαγής της τιμολογιακής πολιτικής και ήδη υπάρχουν non paper της κυβέρνησης που κάνουν λόγο νέο τρόπο τιμολόγησης», σημείωσε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε ότι όλα αυτά θα ανατραπούν σύντομα: «Η ευτυχής συγκυρία είναι ότι δεν θα προλάβουν γιατί θα φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν προλαβαίνουν να αυξήσουν την τιμή του νερού μέχρι τις εκλογές και, μετά τη συναυλία της Θεσσαλονίκης και τους δεκάδες χιλιάδες κόσμου στη Θεσσαλονίκη που έδωσαν το μήνυμα, δεν θα προλάβουν ούτε να το πουλήσουν. Προλαβαίνουν μόνο να φύγουν. Βέβαια, δεν ξέρουμε τι θα έχουν αφήσει πίσω τους. Αλλά αν συνεχίσουμε με αυτή την πολιτική Μητσοτάκη υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δούμε αυξήσεις και στο νερό. Εξάλλου, είδαμε ότι το μόνο που πήγε καλά εδώ και δύο χρόνια ενεργειακής κρίσης είναι τα υπερκέρδη λίγων εταιρειών στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στα καύσιμα. Αυτά εκτιμούμε ότι ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ που «κάθονται» στα ταμεία αυτών των λίγων εταιρειών και ακόμη δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ. Προφανώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βάλει στο μάτι και το νερό».

Παρακολουθείστε απόσπασμα της εκπομπής εδώ