«Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει μπει έντονα πάλι στις πολιτικές συζητήσεις μετά το debate και την παραδοχή από τον κ. Μητσοτάκη ότι πράγματι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών, αλλά και τη δήλωση από μέρους του ότι ο κος Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ήταν ενδιαφέρουσα και φάνηκε ότι θα ήταν προτιμότερο να γίνει πιο ελεύθερα, κάτι που θέτουν τόσο κόμματα όσο και δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στο debate. Κακώς, κατά τη δική μας άποψη, ο κος Μητσοτάκης αποφεύγει τον διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «ΕΡΤ1» με τον δημοσιογράφο, Γιώργο Κουβαρά.
Πρόσθεσε ότι: «πιστεύω ότι κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη και να λογοδοτήσουν αυτοί που συμμετείχαν στο σκάνδαλο, όπως παραδέχτηκε στο debate και ο κος Μητσοτάκης, των υποκλοπών. Δε νομίζω ότι κάποιος/κάποια θα διαφωνήσει σε αυτό».
Εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του γιατί η κυβέρνηση υλοποιεί σχέδιο συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών μέχρι τις εκλογές: «είμαστε εννέα μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και δεν έχουν δοθεί ακόμη απαντήσεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κουκουλώσει το σκάνδαλο μέχρι τις εκλογές. Ανησυχία μάς προκαλεί επίσης η καθυστέρηση εκ μέρους της δικαιοσύνης να διερευνήσει την υπόθεση. Εμείς θέλουμε η δικαιοσύνη να υπερβεί την κυβερνητική ανεπάρκεια και την προσπάθεια να καλυφθεί το σκάνδαλο μέχρι τις εκλογές και να ρίξει φως στην υπόθεση. Αλλά δυστυχώς εννιά μήνες μετά το σκάνδαλο δεν έχουμε καμία κίνηση ούτε από τη δικαιοσύνη».
Σημείωσε ότι μετά το debate τίθενται δύο ακόμη ερωτήματα: «γιατί η εισαγγελέας της ΕΥΠ, κ. Βλάχου, υπέγραψε για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη εφόσον ο κος Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, όπως δήλωσε ο κος Μητσοτάκης, και παραμένει ακόμα στη θέσης της; Επίσης ρωτάμε πώς γίνεται ο κος Μητσοτάκης να γνωρίζει για ποιο λόγο παρακολουθείτο ο κος Ανδρουλάκης; Έχει απευθείας πρόσβαση στο υλικό των παρακολουθήσεων;».
Ο Σ.Φάμελλος επισήμανε επίσης ότι, παρότι, όπως παραδέχτηκε και ο κος Μητσοτάκης, δεν υπήρχε ζήτημα εθνικής ασφάλειας στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση επικαλέστηκε το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας ώστε να περιορίσει τη συζήτηση κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές όπου δεν κλήθηκαν όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Τι θέλει να κρύψει η κυβέρνηση;».
Υπενθύμισε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) για την εξαγωγή κακόβουλου λογισμικού και ότι δεν έχει κληθεί να καταθέσει ο υπεύθυνος για αυτό, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, ο οποίος μάλιστα έχει αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΝΔ υπεύθυνου για οργανωτικά και προεκλογικά θέματα. «Δηλαδή ο υπεύθυνος της ΝΔ για τις εκλογές είναι ο υπεύθυνος για την εξαγωγή του παράνομου κακόβουλου λογισμικού σε άλλες χώρες!».
«Πρέπει λοιπόν να γίνει ό,τι χρειάζεται για να δοθούν το συντομότερο δυνατό απαντήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Χρειάζεται γρήγορα το πόρισμα για την ΕΔΕ όπως και όσο το δυνατόν το συντομότερο απαντήσεις από τη δικαιοσύνη. Δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι ένας πολιτικός αρχηγός, εν προκειμένω ο κος Μητσοτάκης θα σχεδίαζε και θα επιχειρούσε ένα τέτοιο δίκτυο παρακολουθήσεων», είπε χαρακτηριστικά.
Στάθηκε στην Έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις υποκλοπές (PEGA) η οποία συνδέει άμεσα τις υποκλοπές με το Μέγαρο Μαξίμου και ζητάει την απομάκρυνση της ΕΥΠ από τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού, κάτι που νομοθέτησε ο κος Μητσοτάκης αμέσως μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. «Ζητάει ακόμη να στηριχθεί η Ανεξάρτητη Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών και δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να αποκατασταθεί η δημοκρατία μας που έχει πληγωθεί βάναυσα με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Ο κος Μητσοτάκης που είναι και ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες που τού αναλογούν».
Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε επίσης πως κανένα έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν αφορά τη Θεσσαλονίκη: «η κυβέρνηση έχει επιλέξει η Θεσσαλονίκη να είναι εκτός της χρηματοδότησης. Χρηματοδότηση όμως από το Ταμείο Ανάκαμψης λαμβάνει η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» παρότι δεν τηρεί την υποχρέωσή της για μεταλλουργία, δεν προχωράει στις επενδύσεις για τις οποίες είχε δεσμευθεί, καθώς και παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία. Αντί λοιπόν για την ενίσχυση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενισχύεται η Ελληνικός Χρυσός. Αυτό επιλέγει η κυβέρνηση ΝΔ, η οποία επέλεξε να υπογράψει μία αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση «δώρο» στην «Ελληνικός Χρυσός» που βάζει ακόμη και περιορισμούς στον έλεγχο της εταιρείας για περιβαλλοντικές παραβάσεις».
Σχολίασε τέλος την κίνηση του κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε νέες παροχές, αφού είχε δημοσιοποιηθεί το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπως είναι τα 150 ευρώ για τους νέους που ενηλικιώνονται, η μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ, γεγονός που αποδεικνύει και την προχειρότητα, την αποσπασματικότητα αλλά και την υποκρισία της ΝΔ αλλά και τα ελλείμματα στο πρόγραμμά της και τον πανικό της που την οδηγεί σε προεκλογικές παροχές μετά την ανακοίνωση του προγράμματός της και δύο (2) βδομάδες πριν τις εκλογές».
Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο εδώ