«Το αδιέξοδο που βιώνει η Δυτική Μακεδονία εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής έχει επεκταθεί σε όλο τον τομέα της ενέργειας. Η συμμετοχή του λιγνίτη παραμένει στο 6% με 7% παρά τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για διπλασιασμό της εξόρυξης λιγνίτη. Βρισκόμαστε κάτω από το μισό της δυναμικότητας των λιγνιτικών μονάδων που μπορούμε να αξιοποιήσουμε σύμφωνα και με τις περιβαλλοντικές μας υποχρεώσεις που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 20% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση βάζει πλάτη σε «παιχνίδια» αισχροκέρδειας που καθοδηγούνται από τα γαλάζια παιδιά στη ΔΕΗ, η οποία αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια» στα υπερκέρδη εις βάρος των καταναλωτών εν μέσω της ακραίας κρίσης ακρίβειας. Μετά τη δήθεν κατάργηση δε της ρήτρας αναπροσαρμογής που εφάρμοσε η ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2021, υπάρχει νέα γενιά υπερκερδών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που, μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο και μόνο στη χαμηλή τάση, φτάνει στα 485 εκατ. ευρώ μόνο στη χαμηλή τάση για οικιακή και επαγγελματική χρήση», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «kozani.tv» και στην εκπομπή «Δυτική Μακεδονία Ώρα Μηδέν», με το δημοσιογράφο, Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη.
Εξήγησε αναλυτικά στη συνέχεια γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι χρηματοδοτεί την κλοπή που γίνεται στην αγορά ενέργειας. «Για τον μήνα Σεπτέμβριο το κόστος της χονδρεμπορικής ήταν 1,67 δισ. ευρώ και η επιδότηση με χρήματα των πολιτών 1,9 δισ. ευρώ, οπότε λογικά οι λογαριασμοί θα έπρεπε να είναι αρνητικοί. Θυμίζω ότι μία από τις πρώτες επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και οι προκλητικές αμοιβές για τα γαλάζια παιδιά στη ΔΕΗ. Η κίνηση αυτή έδειξε και τις προθέσεις της για το πλιάτσικο που ακολούθησε».
Την αποτυχία της ασκούμενης πολιτικής επιδότησης της κλοπής επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα στοιχεία: «η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή στη χρέωση ρεύματος χωρίς φόρους και επιδοτήσεις στην Ευρώπη σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat το α εξάμηνο του 2022 τόσο για τους οικιακούς όσο και για τους μη οικιακούς καταναλωτές. Άρα, οι εταιρίες ρεύματος χρεώνουν και εισπράττουν την υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη, κάτι για το οποίο ευθύνεται ο κος Μητσοτάκης. Στις επιχειρήσεις είμαστε στη δεύτερη πιο ακριβή θέση, ακόμα και αν υπολογιστούν τα δισεκατομμύρια επιδοτήσεων. Πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα για την επιχειρηματικότητα. Στους οικιακούς καταναλωτές δε, είμαστε δέκατοι ακόμα και μετά τις επιδοτήσεις. Είναι ψέματα συνεπώς οι δηλώσεις της κυβέρνησης ότι είμαστε οι δεύτεροι πιο φτηνοί, εφόσον είμαστε δέκατοι πιο ακριβοί μετά τις επιδοτήσεις».
«Η Έκθεση του ACER, του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, αποτυπώνει ξεκάθαρα και αδιαμφισβήτητα ότι η Ελλάδα εμφανίζει την τρίτη υψηλότερη δαπάνη στα νοικοκυριά στο ρεύμα».
Ο Σ.Φάμελλος επικεντρώθηκε επίσης στις συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισης της υφιστάμενης ενεργειακής κρίσης που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που βασίζονται στην αρχή ότι η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και όχι προϊόν κερδοσκοπίας.
«Δημόσιος έλεγχος στην αγορά ενέργειας και στα δίκτυα. Το πρώτο βήμα θα είναι η ανάκτηση του 51% της ΔΕΗ και η άσκηση πολιτικής με βάση τον διαχρονικό κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο. Ακόμη και να χρειαστεί δημοσιονομικός χώρος θα είναι πολύ λιγότερος από τα 800 εκατ. ευρώ που έχει δώσει ήδη η κυβέρνηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να επιδοτήσει την ακρίβεια, μόνο για το μήνα Σεπτέμβριο. Πρόκειται μάλιστα για μία λύση που θα μειώσει άμεσα και δραστικά τις τιμές για τους καταναλωτές. Χρειάζεται ακόμη η παράλληλη αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής στο 20% και στην κατεύθυνση διασφάλισης της ενεργειακής μας ασφάλειας με τις απαιτούμενες προσλήψεις προσωπικού, εξειδικευμένου προσωπικού που πρέπει να γυρίσει στη ΔΕΗ. Άλλο μέτρο είναι η επιβολή πλαφόν 5% στο όριο κέρδους όλων των ηλεκτροπαραγωγών και όχι μόνο στη ΔΕΗ μαζί την προώθηση των διμερών και προθεσμιακών συμβολαίων».
Σχετικά με τα όσα λέγονται για το χρηματιστήριο ενέργειας ξεκαθάρισε ότι: «Με τον όρο χρηματιστήριο ενέργειας αναφερόμαστε στη νέα δομή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που εκκίνησε τη λειτουργία του τον Νοέμβριο του 2020, είναι η κοινή αρχιτεκτονική των επιμέρους αγορών στην Ευρώπη. Πράγματι υπάρχουν στρεβλώσεις, όμως το χρηματιστήριο ενέργειας δεν ευθύνεται για τις πρωτιές της Ελλάδας στην ακρίβεια στην Ευρώπη, ήδη από τον Αύγουστο του 2021. Για αυτό υπεύθυνες είναι οι κυβερνητικές επιλογές που στηρίζουν την αισχροκέρδεια γιατί η ΝΔ επέλεξε να λειτουργήσει το χρηματιστήριο και γενικά η αγορά ενέργειας χωρίς έλεγχο και χωρίς ρύθμιση. Δεν νομοθετήθηκε ποτέ η αισχροκέρδεια με το Target Model, δηλαδή με το χρηματιστήριο ενέργειας, ούτε η ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς. Αυτά είναι επιλογή της ΝΔ».
«Η υψηλότατη τιμή του φυσικού αερίου ανέδειξε υπαρκτές στρεβλώσεις του τρόπου λειτουργίας της αγοράς επειδή η ακριβότερη ουσιαστικά τεχνολογία, χρειάζεται έτσι κι αλλιώς ανασχεδιασμός που θα λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα, κυρίως της αύξησης των ΑΠΕ και της αποθήκευσης, είναι μία κουβέντα που έχει ανοίξει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ο Σ.Φάμελλος εξέφρασε επιπλέον την ανησυχία του για το τι ΔΕΗ θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης ΝΔ και το πλιάτσικο στη ΔΕΗ και έστειλε το σαφές μήνυμα πως το πάρτι θα τελειώσει με την ανάληψη της διακυβέρνησης από μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Έκλεισε τη συνέντευξη με ένα σχόλιο για την αποτυχία της Ευρώπης να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει τη σημερινή κρίση: «Η Ευρώπη έχει αποτύχει πολιτικά να αποτρέψει τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και έχει καταρρεύσει η ενεργειακή της στρατηγική, όπου ήταν επιλογή της να έχει ειδικό βάρος στο μείγμα της το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Η Ευρώπη θυμάται την αλληλεγγύη όταν έχει πρόβλημα η Γερμανία και όχι όταν η Ελλάδα και άλλες χώρες του Νότου έπρεπε να εφαρμόσουν λιτότητα και μνημόνια. Υπάρχει μεγάλο χάσμα ακόμη μεταξύ του ευρωπαϊκού Βορρά και του Νότου. Χρειαζόμαστε λοιπόν μία άλλη Ευρώπη με πολιτική ενότητα και αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Αυτή την έννοια έχει και η πρόταση για το ευρωομόλογο».
Παρακολουθείστε απόσπασμα από την εκπομπή εδώ