«Το θέμα της ακρίβειας αποδεικνύει το πόσο άδικη είναι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι αποκαλυπτικά πλέον τα στοιχεία στο τέλος της τετραετούς διακυβέρνησης. Για παράδειγμα, έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΒΕΕ δείχνει ότι ο μισθός τελειώνει στις 18 του μήνα. Άρα για την πλειονότητα των νοικοκυριών ο μισθός φτάνει μόνο για το μισό μήνα. Την ίδια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες έχουν τριπλάσιες αποδόσεις/κέρδη σε σχέση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αυτό είναι ακραία άδικο και για την επιχειρηματικότητα και για τα νοικοκυριά, ενώ παράλληλα αυξάνονται τα επιτόκια και ακόμα και οι συνεπείς δανειολήπτες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν» σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega».
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα υπερκέρδη που επιτρέπει η κυβέρνηση να παράγονται στις πλάτες των καταναλωτών. «Περί τα τρεισήμισι (3,5) δισ. ευρώ είναι τα υπερκέρδη στο ρεύμα που μαζί με τα υπερκέρδη στα διυλιστήρια που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ αθροίζουν περί τα 6 δισ. ευρώ (!), και η κυβέρνηση τα καλύπτει, δεν τα φορολογεί και φυσικά μέχρι σήμερα δεν έχει επιστραφεί ούτε ένα ευρώ στους καταναλωτές».
Έθεσε επίσης τα ερωτήματα γιατί τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών είναι τριπλάσια από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, γιατί οι εταιρείες ρεύματος και τα διυλιστήρια έχουν δισεκατομμύρια κέρδη και γιατί σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα είχε την ακριβότερη κιλοβατώρα στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2022; «Υπάρχουν λοιπόν πολιτικές, κυβερνητικές επιλογές που οδηγούν σε άδεια ρεζερβουάρ για τους πολίτες, φτωχοποίηση για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και σε υπερκέρδη για λίγους».
Ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ γινόταν πριν από το ράλι στις τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων και θύμισε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τήρησε ποτέ τη δέσμευσή της για αύξηση του κατώτατου μισθού σε αναλογία με την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, ακόμα μια απόδειξη της παραπλάνησης των ψηφοφόρων προεκλογικά το 2019.
Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στη συνέχεια στην ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει αυξηθεί ο τζίρος και παράλληλα έχει μειωθεί ο όγκος των πωλήσεων. Οι καταναλωτές δηλαδή πληρώνουν περισσότερα και παίρνουν λιγότερα. Το καλάθι του νοικοκυριού είναι αφενός μία κυβερνητική παραδοχή της ακρίβειας και από την άλλη αποτελεί ένα εργαλείο μάρκετινγκ και όχι ελέγχου της αγοράς και των τιμών. Η κυβέρνηση όμως δεν κάνει έλεγχο στην ακρίβεια και στην αισχροκέρδεια για να μειωθούν οι τιμές για τους καταναλωτές. Το βασικό ερώτημα προς την κυβέρνηση παραμένει αναπάντητο: Γιατί έχει επιτρέψει την αισχροκέρδεια; Ποιους εξυπηρετεί;».
Σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλάει για την ανάγκη αύξησης των μισθών και τιμαριθμικής τους αναπροσαρμογής για να μην πλήττεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών. «Δεν βοηθάει, αλλά κοροϊδεύει τους συνταξιούχους, το εφάπαξ επίδομα των 300 ευρώ όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη τούς έχει κόψει τη 13η σύνταξη και δεν έχει δώσει τα αναδρομικά, όπως είχε υποσχεθεί. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφαιρέσει σε μια τετραετία περίπου επτά (7) δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους από τη 13η σύνταξη και τα αναδρομικά».
«Δεν είναι δυνατόν τα διυλιστήρια να έχουν τρία (3) δισ. ευρώ υπερκέρδη και να μην έχει προχωρήσει η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έχει δημοσιονομικό κόστος ενάμισι (1,5) δισ. ευρώ. Θα μπορούσε λοιπόν από τις τσέπες των λίγων που θησαύρισαν με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιστρέψουν τα υπερκέρδη στους καταναλωτές», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε τέλος θετικά ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων για τις εκλογές και όλες οι ερωτήσεις γίνονται για το τι προτείνει και τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Άρα η πολιτική αλλαγή είναι στο επίκεντρο της συζήτησης για τις εκλογές» και ξεκαθάρισε ότι «Η δικαιοσύνη δηλαδή η αναδιανομή πλούτου προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας είναι ο μοναδικός τρόπος για να αναπνεύσει η ελληνική κοινωνία».
Παρακολουθείστε απόσπασμα από την εκπομπή εδώ