«Κοινωνικές αντιδράσεις προκαλούν η πολύ μεγάλη αδικία και τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τα λάθος μηνύματα που στέλνει η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν οδηγήσει στην αυθαιρεσία και στην αύξηση του αυταρχισμού εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων. Η πλειονότητα των αστυνομικών σέβονται τη δουλειά τους που είναι να προστατεύουν του πολίτες και γνωρίζουν τα σχετικά πρωτόκολλα. Όμως το τελευταίο διάστημα έχουν ξεπεραστεί ακόμα και τα τυπικά πρωτόκολλα και υπάρχει πολιτική ευθύνη για αυτό, όταν ο 16χρονος χτυπήθηκε με σφαίρα στο κεφάλι, από πίσω, για είκοσι (20) ευρώ. Αυτές οι συμπεριφορές προκαλούν απέχθεια στην κοινωνία και αναδεικνύουν και τη μεγάλη αδικία που υπάρχει», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «Open» και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».
Ξεκαθάρισε πως ο κος Πάτσης ορκίστηκε ως βουλευτής της ΝΔ και όχι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Αυτός είναι που πήρε περίπου 1 εκατ. ευρώ απευθείας αναθέσεων από τα ΕΛΤΑ, αυτός είναι που πήρε δάνειο από την τράπεζα Πειραιώς για να αγοράσει κόκκινα δάνεια ώστε, μετά την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, να μπαίνουν με βαριοπούλες ξημερώματα στα σπίτια των χαμηλοσυνταξιούχων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας και αυτό δεν μπορεί να το αποκρύψει».
Υπενθύμισε ακόμη πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε καταθέσει πρόταση μομφής κατά του κ. Σταϊκούρα και της κυβέρνησης όταν έφερε τον πτωχευτικό προς ψήφιση στη Βουλή. «Υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας επί ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Σταθάκη-Κατσέλη. Δεν θα απολογηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή ένας βουλευτής της ΝΔ λειτουργούσε ως κοράκι με κόκκινα δάνεια. Υπάρχει πράγματι αγωνία και αηδία στην κοινωνία μας,, διότι βιώνει αφενός φτωχοποίηση αλλά και αύξηση του αυταρχισμού και της καταστολής ενώ, δεν υπάρχει τάξη και ασφάλεια, όπως θέλει να δείχνει η κυβέρνηση ΝΔ. Η κυβέρνηση όμως είναι αυτή που κλέβει από τις τσέπες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και χαρίζει τα υπερκέρδη στα καρτέλ της ακρίβειας, ιδίως σε καύσιμα και ρεύμα. 1,8 δισ. ευρώ έχουν κλαπεί από τα υπερκέρδη στο ρεύμα που παρήχθησαν το 12μηνο μέχρι τον Ιούνιο του 2022 και χαρίστηκαν στους ηλεκτροπαραγωγούς».
Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στα σοβαρά ελλείμματα στελέχωσης που αναφέρουν η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης που οδηγούν σε προβλήματα αστυνόμευσης: «Εμείς προφανώς θέλουμε να προστατεύονται οι πολίτες και η περιουσία τους. Όμως πλέον έχουμε αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ να φρουρούν την πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία είναι μια μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης, αλλά στους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχουν περιπολικά και αστυνομικοί».
Στάθηκε στη συνέχεια στα υπερκέρδη στην ενέργεια και στα διυλιστήρια που παράγονται με τη στήριξη και ανοχή της κυβέρνησης: «Κατηγορούμε πρώτα από όλα την κυβέρνηση για ανεπάρκεια γιατί έχει επιτρέψει να παράγονται υπερκέρδη εν μέσω ακραίας ακρίβειας. Το ότι τώρα, εκ των υστέρων, αναγνωρίζουν τα υπερκέρδη, κατ’ αρχήν προδίδει την ανεπάρκεια της κυβέρνησης που επέτρεψε να δημιουργηθούν. Στα πετρελαιοειδή ο όμιλος ΕΛΠΕ παρουσίασε ρεκόρ κερδοφορίας, 1,4 δισ. ευρώ (+343%) κέρδη προ φόρων για το 9μηνο του 2022 , και η Motor Oil εμφάνισε 1 δισ. ευρώ. καθαρά κέρδη στο 9μηνο. Έχουμε λοιπόν 2,4 δισ. ευρώ. κέρδη που είναι τρομακτικό νούμερο. Άδεια λοιπόν τα ρεζερβουάρ των πολιτών, ενώ είναι γεμάτα τα ταμεία των διυλιστηρίων».
Κληθείς να σχολιάσει τέλος το καλάθι του νοικοκυριού είπε: «Αρχικά η κυβέρνηση με το «μέτρο» αυτό παραδέχτηκε ότι υπάρχει ακραία ακρίβεια και αισχροκέρδεια σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα και δεύτερον ότι δεν κάνει ελέγχους των τιμών. Στην αντίθετη περίπτωση δεν θα χρειαζόταν αυτό το «μέτρο» το οποίο στο εξωτερικό χρησιμοποιείται μάλιστα για marketing. Και πάλι όμως το μέτρο αυτό δεν καταπολεμά την ακρίβεια. Επιπλέον δημιουργεί πολλές στρεβλώσεις και αδικίες στην αγορά. Στο «καλάθι» όμως δεν μπορούν να ενταχθούν τα μικρά μαγαζιά ούτε τα καταστήματα της περιφέρειας και τα παντοπωλεία. Αφορά μόνο τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Δεν μπορεί μία μικρή και μεσαία βιοτεχνία να πουλήσει τυρί για παράδειγμα σε μεγάλες αλυσίδες για να μπει στο καλάθι, άρα μένουν εκτός και οι μεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας. Το πραγματικό αποτύπωμα του εν λόγω μέτρου είναι πολύ μικρό σε σχέση με την ακρίβεια που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν μπορεί το καλάθι του νοικοκυριού να ισοσταθμίσει τους δύο μισθούς που χάνουν τα νοικοκυριά το χρόνο λόγω της ακραίας ακρίβειας στο ρεύμα. Πρώτο καθήκον της κυβέρνησης λοιπόν είναι να ελέγξει την αισχροκέρδεια, δεύτερον να σταματήσουν να παράγονται υπερκέρδη και μετά να προχωρήσει σε εργαλεία όπως είναι το καλάθι του νοικοκυριού».
Παρακολουθείστε απόσπασμα από την εκπομπή εδώ