«Τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε επίσημα η Eurostat, για το πρώτο εξάμηνο του 2022, αποδεικνύουν ότι οι χρεώσεις ενέργειας στην Ελλάδα, για τους οικιακούς και για τους μη οικιακούς καταναλωτές, ήταν οι υψηλότερες στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι ενεργειακές εταιρείες στην Ελλάδα εισέπραξαν τα περισσότερα χρήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες ενέργειας στην Ευρώπη. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα γιατί να συμβαίνει αυτό; Γιατί να έχουμε τη μεγαλύτερη χρέωση ανά κιλοβατώρα;», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ».
«Ακόμα και με τα δισεκατομμύρια επιδοτήσεων παραμένει δεύτερη πιο ακριβή σε όλη την Ευρώπη στους μη οικιακούς», πρόσθεσε, «ενώ είναι δέκατη στους οικιακούς καταναλωτές. Και ενώ οι επιδοτήσεις είναι δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν προεισπραχθεί από τους καταναλωτές είτε μέσω των λογαριασμών είτε μέσω της φορολογίας. Αυτά είναι τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που συνιστούν όμως πλήγμα στην επιχειρηματικότητα και έχουν γονατίσει τα ελληνικά νοικοκυριά».
Στάθηκε τέλος στο παράδειγμα της ΔΕΗ που δυστυχώς αποτελεί, όπως είπε, το πιο ακραίο παράδειγμα αισχροκέρδειας στο ρεύμα εν μέσω της ακραίας κρίσης ακρίβειας και έχει αναδειχθεί «πρωταθλήτρια» υπερκερδών.
Σχετικά με τα περί εκπτώσεων της ΔΕΗ για τα τιμολόγια Νοεμβρίου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για έκπτωση αλλά για χαμηλότερη χρέωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα επειδή είναι χαμηλότερη η χονδρεμπορική τιμή και εξήγησε ότι και πάλι οι τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι και η ΔΕΗ είναι υψηλές.
«Η ΔΕΗ του κ. Στάσση και των γαλάζιων παιδιών, με τις προκλητικές αμοιβές και τα μπόνους μετοχές, για το μήνα Σεπτέμβριο, πουλούσε στα 788 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το μέσο κόστος προμήθειας ήταν μόλις 418 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Είχε δηλαδή περιθώριο 370 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν αφαιρέσουμε όλο το κόστος και κέρδος προμήθειας και εξισορρόπησης μένουν υπερκέρδη 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα και μάλιστα από την μέχρι πρότινος κατά πλειοψηφία δημόσια ΔΕΗ! Αυτά τα χρήματα έλειψαν από τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και από την οικονομία και ξεπερνούν για ένα μήνα τα 500 εκατομμύρια ευρώ».
«Τώρα η ΔΕΗ ανακοινώνει χαμηλότερες κατά 30% τιμές σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα για το μήνα Νοέμβριο, δηλαδή 397 ανά μεγαβατώρα ενώ η μέση χονδρική τιμή μέχρι σήμερα είναι 260 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Είναι σωστό να έχει τέτοιο περιθώριο κέρδους η ΔΕΗ και να αυξάνει τα κέρδη της κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, και οι υπόλοιποι πάροχοι φυσικά, ενώ η κοινωνία στενάζει και πάνω από τα μισά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς;».
Παρακολουθείστε απόσπασμα της εκπομπής εδώ