«Το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα δεν ισχύει αυτό που ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το αυτονόητο δηλαδή, να έχει ο Πρωθυπουργός την ευθιξία να παραιτηθεί όταν έχουν προκύψει τόσο σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας αλλά και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Αυτό συμβαίνει επειδή ο κος Μητσοτάκης θεωρεί πως είναι ανέλεγκτος, ότι το κράτος είναι ιδιοκτησία του και επί Πρωθυπουργίας του μπορεί να γίνεται πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία, να διορίζει κατά βούληση οποιοδήποτε, να γίνονται παρακολουθήσεις και ο ίδιος να παραμένει στην Πρωθυπουργική καρέκλα. Προφανώς και το μείζον ζήτημα σήμερα είναι η ταχεία παραίτηση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ευθύνεται και για τη φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού και για τις παρακολουθήσεις, που αποτελούν παραβίαση του Συντάγματος», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» και στην εκπομπή «Σήμερα».
«Ο προοδευτικός, δημοκρατικός κόσμος και οι πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν αυτή τη μερίδα της κοινωνίας είναι αυτές που θα δώσουν λύση στα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας», πρόσθεσε, «και αυτό σημαίνει μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατη δημοσκόπηση είπε: «Οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι η ίδια η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει προβλήματα στην κοινωνία, έχει πληγώσει τη δημοκρατία με τις παρακολουθήσεις. Οι πολίτες πιστεύουν σε ποσοστό 64% ότι ο κος Μητσοτάκης εμπλέκεται στις παρακολουθήσεις με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού. Άρα ότι είναι υπεύθυνος. Αποτυπώνεται ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας και της δημοκρατίας τα οποία όμως έχει δημιουργήσει η ίδια».
Ξεκαθάρισε στη συνέχεια πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν επενδύει στα προβλήματα αλλά, επισημαίνει τα προβλήματα που γεννά η κυβερνητική πολιτική για να βελτιώσει τις συνθήκες για τους πολίτες. «Αυτό οφείλει να κάνει ως αξιωματική αντιπολίτευση. Για εμάς αυτοσκοπός δεν είναι η ανάληψη της εξουσίας και το κομματικό μας όφελος αλλά το όφελος της κοινωνίας. Εμάς, μάς ενδιαφέρει να μην παραβιάζεται το Σύνταγμα, να μη διασύρεται η χώρα στο εξωτερικό και να προστατεύεται η δημοκρατία μας. Όταν η PEGA, η εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά την υπόθεση των υποκλοπών διαπιστώνει ότι υπάρχει κακόβουλο λογισμικό στη χώρα μας, ότι η χρήση του συνδέεται με την κυβέρνηση, ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει στοιχεία και ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα με αυτές τις συνθήκες, είναι καλό αυτό για τη δημοκρατία μας; Για αυτό είναι υπεύθυνος ο κος Μητσοτάκης και για αυτό οφείλει να απολογηθεί».
Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε επίσης πως ο κος Μητσοτάκης είναι αυτός που κατέστρεψε στοιχεία για τις παρακολουθήσεις και διερωτήθηκε αν συνηθίζεται να καταστρέφει στοιχεία αυτός που είναι αθώος και δεν έχει τίποτα αν φοβηθεί. «Το έκανε δια μέσου του κ. Κοντολέωντα τον οποίο ο ίδιος είχε τοποθετήσει επικεφαλής της ΕΥΠ, προωθώντας μάλιστα ειδική νομοθετική ρύθμιση για τον διορισμό του καθώς δεν είχε το απαιτούμενο για τη θέση πτυχίο. Τον διόρισε επικεφαλής στην ΕΥΠ την οποία και έθεσε υπό την εποπτεία του ο κος Μητσοτάκης».
Στάθηκε επιπλέον στην αστήρικτη επίκληση του απορρήτου εκ μέρους της κυβέρνησης στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις παρακολουθήσεις των κ.κ. Κουκάκη και Ανδρουλάκη αλλά και στην τροπολογία που περιόρισε τη διαφάνεια στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), με την οποία επέλεξε να καταργηθεί η δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει εάν κάποιος πολίτης βρέθηκε υπό παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτο το ότι η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο που αποτελεί απόδειξη ενοχής και έχει ως μοναδικό στόχο να κουκουλώσει τις ευθύνες. Δεν είναι δυνατόν να δίνεται μετά από τρία (3) χρόνια πληροφόρηση στον πολίτη που παρακολουθήθηκε, χωρίς ενημέρωση για το λόγο επισύνδεσης, και ενώ σε έξι (6) μήνες έχει καταστραφεί το υλικό.
Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε τέλος τις ευθύνες που έχει ο κος Μητσοτάκης για το σκάνδαλο των υποκλοπών, μια εξέλιξη που έχει καταστήσει αναξιόπιστο όλο το πολιτικό σύστημα και για το λόγο αυτό πρέπει να δοθούν απαντήσεις από τη δικαιοσύνη. «Για το λόγο αυτό απαιτείται ενοποίηση όλων των ερευνών/δικογραφιών σε υψηλό επίπεδο εφέτη ανακριτή και η δικαιοσύνη να αποδείξει ότι μπορούμε να στηριχθούμε σε αυτήν, χωρίς καθόλου καθυστερήσεις. Γιατί ήδη αργεί πολύ η διερεύνηση από τη δικαιοσύνη».
Παρακολουθείστε απόσπασμα της εκπομπής εδώ