Συνέντευξη Σωκράτη Φάμελλου στην εφημερίδα Free Sunday, 07-02-2016

“Ολοκληρώνουμε το ασφαλιστικό με βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας”

Τελικά η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Σένγκεν λόγω του προσφυγικού-μεταναστευτικού ή όχι;

Η Ελλάδα έχει υπερβεί τον εαυτό της στην υποδοχή του προσφυγικού ρεύματος και μάλιστα με ιδιαίτερη ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας για λογαριασμό όλης της Ευρώπης, παρά την καθυστέρηση πολιτικών και χρηματοδότησης της Ευρώπης, αλλά και τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας. Από τις δηλώσεις Γιούνκερ και Αβραμόπουλου δεν προκύπτει κανένα θέμα εξόδου από τη Σένγκεν. Μην ξεχνάμε και ότι μια μικρή Σένγκεν αμφισβητεί συνολικά τη συνθήκη. Οφείλω όμως να αναφερθώ και στις καταγγελίες που έχουν κατατεθεί για παραποίηση της έκθεσης, εις βάρος της Ελλάδας, που οδήγησε στις αυστηρές συστάσεις προς τη χώρα μας.

Πάντως, και ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα…

Ούτε η Ευρώπη ήταν έτοιμη μπροστά στην τραγωδία, στη μεγαλύτερη προσφυγική ροή από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ευρώπη δεν έχει ακόμα ενιαία πολιτική για το προσφυγικό ζήτημα, ενώ υστερεί και σε μηχανισμούς και σε υποδομές. Η Ελλάδα σε αυτές τις συνθήκες αντιμετωπίζει αξιοπρεπώς τους πρόσφυγες, ενώ στις αρχές του 2015 δεν είχε καν προετοιμάσει την αναγκαία διαχειριστική αρχή. Το προσφυγικό μάς ξεπερνά, εάν συνυπολογίσουμε τη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Όμως η αξία της πολιτικής είναι να παρέμβουμε ως Ευρώπη στο επίκεντρο του προβλήματος, που είναι ο πόλεμος και η απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής.

Από δω και πέρα, πώς μπορεί, κατά τη γνώμη σας, η χώρα να ισορροπήσει ανάμεσα στις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από τη Συνθήκη του Σένγκεν, και τον ανθρωπισμό με τον οποίο οφείλει να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό;

Η μόνη οδός είναι η εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών οργάνων απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και την Τουρκία, που προϋποθέτουν ισχυρότερη ευρωπαϊκή συνεργασία, αποτελεσματικότερη και δημοκρατικότερη Ευρώπη, μακριά από εθνικισμούς και ξενοφοβία και με αλληλεγγύη προς τον Νότο, που έχει αναλάβει όλο το φορτίο της υποδοχής των προσφύγων.

Την ίδια στιγμή, η χώρα βρίσκεται στη μέγγενη κινητοποιήσεων από σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων με αιχμή του δόρατος το ασφαλιστικό. Γιατί τόσο πολλές και μεγάλες αντιδράσεις;

Η πολύχρονη πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα μας έχει εξαντλήσει και αποδιαρθρώσει την κοινωνία και την οικονομία. Εκ μέρους των πολιτών υπάρχει φόβος αμφισβήτησης των δικαιωμάτων τους, συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος. Σαφώς υπάρχει προσπάθεια εκμετάλλευσης αυτού του φόβου από την αντιπολίτευση, η οποία ευθύνεται ουσιαστικά για την κατάρρευση του ασφαλιστικού και τη λαφυραγώγηση των ταμείων. Όμως εμείς οφείλουμε μέσα από τις κινητοποιήσεις να δώσουμε βήμα και έκφραση σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία για την επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος με βιώσιμα και κοινωνικά δίκαια χαρακτηριστικά.

Δεδομένου ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού περνάνε από τη βάσανο των εκπροσώπων των δανειστών, τι θα γίνει αν τελικά ζητήσουν πιο αυστηρά μέτρα;

Έχουμε ήδη υλοποιήσει την υποχρέωσή μας από τη συμφωνία του Αυγούστου, που είναι η μείωση της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος κατά 1,8 δισ. ευρώ. Κύρια, μέσω της διακοπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και της αύξησης εργοδοτικών και εργατικών εισφορών κατά 1,5% συνολικά. Αν παρά ταύτα υπάρχουν διαφωνίες, η εμπειρία του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, από τη συνεχή διαπραγμάτευση (κόκκινα δάνεια, ανακεφαλαιοποίηση), απέδειξε ότι μπορούμε να έχουμε θετική για την κοινωνία και τη χώρα μας κατάληξη. Με προϋπόθεση ότι έχουμε συνέπεια, προετοιμασία και την κοινωνία συμμέτοχη. Αυτό επιδιώκουμε. Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχει διαφωνία, θα εξαντλήσουμε κάθε δημοκρατικό εργαλείο, μεταφέροντας τη συζήτηση, εάν χρειαστεί, και στα ευρωπαϊκά όργανα.

Θεωρείτε ότι, ακόμα και με τη μορφή που έχει σήμερα, η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό μπορεί να περάσει από τη Βουλή;

Έχουμε μια πρόταση-πλαίσιο που εξειδικεύεται από το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ολοκληρωθεί και να απαντά στις ανάγκες όλης της κοινωνίας. Η μεταρρύθμιση αυτή, όταν έρθει στη Βουλή, θα μας εκφράζει όλους και θα διεκδικήσει και ευρύτερη στήριξη.

Η αντιπολίτευση έχει ξεκαθαρίσει ότι διαφωνεί και δεν πρόκειται να παράσχει συναίνεση για το ασφαλιστικό. Το σχόλιό σας;

Είναι μειονέκτημα για την Ελλάδα το ότι η αντιπολίτευση δεν έχει δεχτεί να υπερασπιστεί μαζί μας ούτε τη βασική γραμμή άμυνας, που είναι η μη περικοπή των συντάξεων, ενώ, μέχρι σήμερα, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε την ευθύνη για 11 περικοπές συντάξεων, ύψους 41%. Εμείς θα συνεχίσουμε να καλούμε την αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καταθέσει προτάσεις.

Με αφορμή την αναταραχή που επικρατεί, βλέπουμε να έρχονται στην επιφάνεια σενάρια περί νέου, πιο διευρυμένου κυβερνητικού σχήματος από την παρούσα Βουλή. Πόσο πιθανά τα θεωρείτε;

Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν αμφισβητείται και δεν κινδυνεύει. Εξάλλου, έχουμε έναν κοινό σκοπό, να βγάλουμε την Ελλάδα από το τέλμα. Τα σενάρια «αναταραχής» διακινούνται εκ του πονηρού από τα κέντρα διαπλοκής και διαφθοράς, που καλούνται σιγά-σιγά να πληρώσουν, και το «παλιό» πολιτικό σύστημα, που νοσταλγεί καρέκλες. Θα τους απογοητεύσουμε. Είμαστε όμως ανοιχτοί στη δυνατότητα σύνθεσης και συμφωνίας μέσα στη Βουλή και επί του νομοθετικού έργου.

Μετά από έναν χρόνο του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας, ποιο πρόσημο θα βάζατε στα πεπραγμένα του;

Δώσαμε μια πολύ δύσκολη για τα μέτρα της χώρας και της κυβέρνησης διαπραγμάτευση. Σταθήκαμε όρθιοι μέσα στην Ευρωζώνη και αναλάβαμε μια δύσκολη συμφωνία, που όμως μας δίνει διέξοδο από την κρίση και τα μηνύματα είναι ήδη θετικά. Στηρίξαμε νέες κοινωνικές πολιτικές (ανθρωπιστική κρίση, προστασία πρώτης κατοικίας), σημαντικές δημοκρατικές τομές (νόμος για τις τηλεοπτικές συχνότητες, μεταθέσεις οπλιτών), μέτρα εκκίνησης της οικονομίας (100 δόσεις, ανακεφαλαιοποίηση, ΕΣΠΑ, νέος αναπτυξιακός νόμος). Δίνουμε μια σημαντική μάχη κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά. Το πρόσημο μέχρι σήμερα είναι θετικό, δημοκρατικό και κοινωνικό. Έχουμε πολύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας και συνεχίζουμε.

Διαβάστε την συνέντευξη δημοσιευμένη εδώ