“Κοινωνία και Οικονομία δεν μας επιτρέπουν να υποχωρήσουμε στη σύγκρουση με τη διαπλοκή. Ισοτιμία, δικαιοσύνη και κοινωνική αναδιανομή είναι τα κριτήριά μας”
Οι οριστικές αποφάσεις για το προσφυγικό επί της ουσίας μετατέθηκαν για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Ανησυχείτε μήπως για μια ακόμη φορά οι συμφωνίες μείνουν στα χαρτιά και η Ελλάδα βρεθεί τελικώς με χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες στην επικράτειά της;
Και στις Βρυξέλλες αλλά και στη Σμύρνη έγιναν θετικά βήματα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, με βάση τη στρατηγική που θέσαμε από τον Οκτώβριο. Η καθυστέρηση εφαρμογής των αποφάσεων της ΕΕ αναδεικνύει νέες μεγάλες αντιθέσεις που εμφανίζονται στην Ευρώπη.
Με βάση τη στρατηγική και τις συμμαχίες που έχει διαμορφώσει η χώρα μας αλλά και τη συνέπειά μας στα συμφωνηθέντα, δεν ανησυχώ.
Περισσότερο με ανησυχεί η αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να παρέμβει αποτελεσματικά για την ειρήνευση, ώστε να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους.
Εμείς το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να λειτουργήσουμε με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η φιλοξενία αυτή θα γίνει με ασφάλεια για τους Έλληνες πολίτες και τα βάρη (οικονομικά, οργανωτικά και φιλοξενίας) θα κατανεμηθούν αναλογικά σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.
Στην τελευταία Σύνοδο, το Βερολίνο εμφανίστηκε ως ο μόνος ουσιαστικός «σύμμαχος» της Ελλάδας, ενώ χώρες μέχρι πρότινος φίλα προσκείμενες, όπως η Αυστρία, βρέθηκαν απέναντί μας. Μήπως τελικά η προεκλογική κριτική και οι χαρακτηρισμοί για την Άγκελα Μέρκελ ήταν υπερβολικοί και στη διπλωματία απαιτείται διαφορετική προσέγγιση;
Η χώρα μας είχε μαζί της την πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών και την ηγεσία της Commission. Εκτός από τη Γερμανία ταυτόσημες δηλώσεις έκαναν και η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία. Η κοινή αυτή στάση ήταν αναμενόμενη εφόσον η χώρα μας διατύπωσε πολιτική, από το 2015, με βάση τις διεθνείς συνθήκες και τις διατυπωμένες αρχές της ΕΕ.
Διευκρινίζω ότι θεωρούμε την Ευρώπη κοινό μας σπίτι και δεν τοποθετηθήκαμε ποτέ κατά των εταίρων μας. Διεκδικήσαμε τα δικαιώματα της χώρας μας, κρατήσαμε αξιόπιστη στάση, διεκδικήσαμε μεταρρυθμίσεις προς όφελος της κοινωνίας, επιβεβαιώσαμε τρεις φορές εκλογικά τις επιλογές μας, κατοχυρώσαμε την ελληνική φωνή στην Ευρώπη.
Η σοβαρή διεκδίκηση και η σταθερή διακυβέρνηση δημιουργεί ουσιαστικές συμμαχίες και διπλωματικές σχέσεις, κάτι που δεν επιφέρει η υποτελής και υποχωρητική στάση προηγούμενων κυβερνήσεων.
Υπήρξαν αρκετές φωνές στην Ευρώπη που συσχέτισαν το προσφυγικό με το ελληνικό πρόγραμμα, παρουσιάζοντας ακόμη και το χρέος ως «αντάλλαγμα» στο ενδεχόμενο να επωμιστεί η Ελλάδα το βάρος των προσφύγων. Θεωρείτε ότι αυτή η συζήτηση έχει βγει πλέον από το τραπέζι;
Ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι το προσφυγικό δεν συσχετίζεται με το ελληνικό πρόγραμμα. Έχουμε συγκεκριμένες και διαφορετικές συμφωνίες. Από τη μία η συζήτηση για το χρέος και η δέσμευση των Ευρωπαϊκών φορέων έχει καταγραφεί επίσημα στη συμφωνία του Ιουλίου 2015.
Και από την άλλη η αναλογική κατανομή των βαρών για το προσφυγικό, που περιλαμβάνει μετεγκατάσταση προσφύγων στις Ευρωπαϊκές χώρες και οικονομική αποζημίωση στη χώρα μας για τις δράσεις που αναλαμβάνει.
Η άφιξη της τρόικας στην Αθήνα ξεκλειδώνει την αξιολόγηση. Ωστόσο οι καθυστερήσεις από το αρχικό πλάνο είναι μεγάλες, ενώ παραμένουν ανοιχτά αρκετά μέτωπα όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια. Σε ποιο ζήτημα εντοπίζετε τις μεγαλύτερες δυσκολίες και πότε εκτιμάτε ότι θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία;
Ξέρουμε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι διαρκής και δύσκολη αλλά έχουμε στόχο την έξοδο από τα μνημόνια. Είναι πιθανές και οι διαφωνίες γι’ αυτό δεν εφησυχάζουμε. Ακόμα και η διάσταση απόψεων με το ΔΝΤ δεν θέλουμε να λειτουργήσει εις βάρος της Ελλάδας.
Για να πετύχουμε χρειάζεται να συνεργαστούμε όλοι στη διαπραγμάτευση, πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικά κινήματα και φορείς και να έχουμε θωρακισμένη τεκμηρίωση των προτάσεων μας από τα Υπουργεία. Για το λόγο αυτό ζητούσαμε να διατυπωθεί εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης για τη μη περικοπή των συντάξεων και από την αντιπολίτευση. Πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ πυκνό κοινοβουλευτικό έργο έως το Πάσχα.
Τα νέα για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, πάντως, φαίνονται θετικά. Τι πραγματικά προσδοκά να αποκομίσει η κυβέρνηση;
Στόχος είναι ένα ξεκάθαρο και βιώσιμο πρόγραμμα από-πληρωμής με μακροπρόθεσμο ορίζοντα ώστε να αποκατασταθεί ένα περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας και ασφάλειας. Πολλά εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ο στόχος πρέπει να είναι ένας. Να μη γίνει η Ελλάδα αποικία χρέους και να στηριχθεί η πραγματική οικονομική ανάπτυξη, η επιστροφή της εργασίας, η κοινωνική συνοχή.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης ανάπτυξη θα υπάρξει από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ποιες συγκεκριμένες κινήσεις θα οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα; Πώς θα αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης σε εγχώριους και ξένους επενδυτές;
Εξελίσσεται ένα ευρύτερο σχέδιο στην κατεύθυνση αυτή : Νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν στον τομέα της οικονομίας (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, 100 δόσεις, στεγαστικά δάνεια) αλλά και αλλαγές που θα γίνουν (κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, αναπτυξιακός νόμος, ασφαλιστικό-φορολογικό, πλαστικό χρήμα-αφορολόγητο, λαθρεμπόριο καπνικών και πετρελαιοειδών) σε συνδυασμό με την έναρξη των νέων ΠΑΑ και ΕΣΠΑ (όπου είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη) και φυσικά η ρύθμιση του θέματος του χρέους.
Στον ίδιο στόχο συνηγορούν οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται σε άλλους τομείς όπως αξιολόγηση και αξιοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση, καταπολέμηση της Διαφθοράς, επιτάχυνση του έργου της Δικαιοσύνης, θωράκιση του υγιούς ανταγωνισμού και η συζήτηση για την άρση των capital controls.
Οι θετικοί δείκτες της ελληνικής οικονομίας που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την ΕΛΣΤΑΤ συνηγορούν στην εκτίμηση της θετικής πορείας.
Οι σκληρές ανακοινώσεις και δηλώσεις που ακολούθησαν το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, απέδειξαν ότι παρά το κοινό ανακοινωθέν, οι ουσιαστικές συγκλίσεις ακόμη και στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, είναι μάλλον δύσκολες. Πού αποδίδετε το γεγονός; Θεωρείτε ότι η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την αντιπολίτευση;
Το κοινό ανακοινωθέν για το προσφυγικό πριν από την Ευρωπαϊκή σύνοδο ήταν σε θετική κατεύθυνση και με βάση τη στρατηγική της κυβέρνησης. Ωστόσο η Αντιπολίτευση μπήκε σε μία μικροκομματική λογική εσωτερικής κατανάλωσης σε αντιδιαστολή με το κοινό ανακοινωθέν. Με ξένισαν οι άστοχες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της Συνόδου, απέδειξαν έλλειψη σοβαρότητας, εφόσον εκείνη την ώρα δεν διαπραγματευόταν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η χώρα.
Έχουμε προτείνει επανειλημμένως την κοινοβουλευτική σύνθεση, αλλά η αντιπολίτευση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τεχνητό κλίμα αστάθειας, ξεκινώντας ένα τρίμηνο από τις εκλογές, μη αποδεχόμενη τη λαϊκή βούληση.
Η αποφασιστική σύγκρουση της κυβέρνησης με τη διαπλοκή και τη διαφθορά είναι προφανές ότι θίγει συμφέροντα που αναπτύχθηκαν κατά τις προηγούμενες κυβερνητικές περιόδους. Σε αυτό τον τομέα όμως η κοινωνία και η οικονομία δεν μας επιτρέπει υποχωρήσεις.
Το τελευταίο διάστημα πολλοί βουλευτές – αλλά και εσείς προσωπικά – δέχθηκαν «επιθέσεις» από εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από τα νέα μέτρα. Ο πρωθυπουργός πρόσφατα έκανε λόγο για «στημένες» διαμαρτυρίες των αγροτών. Συμφωνείτε με αυτή τη θέση; Ποιοι τις υποκινούν; Υπάρχει ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ που ως αντιπολίτευση ενθάρρυνε τις κοινωνικές διαμαρτυρίες;
Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει αγωνία, φόβος, αγανάκτηση αλλά και κακή πληροφόρηση σε πολλές κοινωνικές ομάδες που πλήττονται εδώ και χρόνια από την κρίση. Οι διεκδικήσεις για ένα καλύτερο μέλλον μας βρίσκουν σύμφωνους. Δεν θα εξυπηρετήσουμε όμως τα συμφέροντα των λίγων. Ισοτιμία, δικαιοσύνη και κοινωνική αναδιανομή είναι τα κριτήριά μας, χωρίς δημευτικό χαρακτήρα των μέτρων.
Οι διεκδικήσεις των κινημάτων και των διαδηλώσεων δεν έχουν καμία σχέση με στημένα επεισόδια από στελέχη της αντιπολίτευσης, με την υποστήριξη των συστημικών μέσων ενημέρωσης, που πολλαπλασιάζουν τις εντυπώσεις και πολλές φορές παρουσιάζουν μονομερώς τα γεγονότα.
Η διακοπή εκδηλώσεων, οι βιαιοπραγίες και οι βανδαλισμοί είναι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν από την αριστερά και έχουν βαθιά σκοταδιστικό και συντηρητικό υπόβαθρο.
Εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από τη θέση μας υπέρ της δημοκρατίας και του διαλόγου. Αυτό κάναμε τόσα χρόνια και σαν αντιπολίτευση. Είναι βασικό στοιχείο της άποψής μας για την ελευθερία, που είναι παράγων προόδου της κοινωνίας μας.
Διαβάστε τη συνέντευξη δημοσιευμένη εδώ