Συνέντευξη Σωκράτη Φάμελλου στην “Καρφίτσα”, 19-03-2016

Μπροστά στην αξιολόγηση και στη διαπραγμάτευση του χρέους

Η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της χώρας, καθώς και η έναρξη και ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης του χρέους αποτελούν τα κρισιμότερα θέματα  που έχει μπροστά της η χώρα μας. Από την κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, που έχει το χαρακτήρα της διεκδίκησης για τη χώρα μας, θα εξαρτηθεί σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό η πορεία της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Στόχος της κυβέρνησης ήταν και είναι η σωτηρία της χώρας,  μέσω της απεμπλοκής της από τα μνημόνια. Έτσι θα επιτύχουμε την κοινωνική και οικονομική πρόοδο, μακριά από τις  αδιέξοδες και άδικες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία, οι επενδύσεις και η «επιστροφή» της εργασίας, πρέπει να αποκατασταθεί ένα περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας και ασφάλειας, για την εξασφάλιση του οποίου, ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι η ρύθμιση και αναδιάρθρωση του χρέους, μέσω ενός ρεαλιστικού και βιώσιμου προγράμματος αποπληρωμής,  με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου και την εντολή των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015 έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση των υποχρεώσεων της χώρας, έχουμε δε θετικές ενδείξεις στους δείκτες δημοσιονομικού ελλείμματος, ΑΕΠ, βιομηχανικής παραγωγής, εξαγωγών, κλπ.

Γνωρίζουμε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη, λαμβάνοντας υπόψη και τη διάσταση απόψεων ΕΕ και ΔΝΤ. Έχουμε λόγους να ευελπιστούμε σε θετικό αποτέλεσμα διότι η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει την πολιτική της αξιοπιστία στην Ευρώπη και τηρεί τις δεσμεύσεις της. Για τα θέματα της αξιολόγησης είμαστε τεχνικά και πολιτικά προετοιμασμένοι, υπάρχει δε τεκμηρίωση για τη μη περικοπή των συντάξεων, την επέκταση του αφορολόγητου για τους αγρότες και την ελάφρυνση των φορολογικών συντελεστών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, κ.α.

Η επιδιωκόμενη επιτυχία της χώρας και της κυβέρνησης στην τρέχουσα αξιολόγηση σε συνδυασμό με την ταχύτατη εκκίνηση του ΕΣΠΑ, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι 100 δόσεις, κλπ.), οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται σε άλλους τομείς, όπως η αξιολόγηση και αξιοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση, η καταπολέμηση της Διαφθοράς, η επιτάχυνση του έργου της Δικαιοσύνης, η θωράκιση του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και η συζήτηση για την άρση των capital controls, δημιουργούν από κοινού μια νέα δυναμική στην εθνική μας οικονομία.

Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανένας. Χρειάζεται να συνεργαστούμε όλοι στη διαπραγμάτευση, πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικά κινήματα και φορείς. Η κυβέρνηση έχει δείξει αυτή την επιλογή συνεργασίας με τη διπλή σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Απαιτείται και η αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ξεφύγει από τη μικροκομματική διαχείριση.

Διαβάστε την συνέντευξη δημοσιευμένη εδώ