“Προέχει η κοινωνία και όχι τα συμφέροντα των κομμάτων”.

Μετά και τις συζητήσεις που έγιναν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Brexit, πόσο πιστεύετε ότι αλλάζει τα δεδομένα σε Ευρώπη και Ελλάδα;

Η Ενωμένη Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Το βρετανικό δημοψήφισμα είναι η έκφραση του προβλήματος, όχι το ίδιο το πρόβλημα. Και το πρόβλημα είναι η άδικη για την κοινωνία πολιτική των ευρωπαϊκών θεσμών. Και πρέπει να διαπιστώσουμε ότι η Ευρώπη της γραφειοκρατίας, των αριθμών, της λιτότητας και της πολιτικής ατολμίας, δεν εμπνέει τους Ευρωπαίους πολίτες. Είτε θα δημιουργήσουμε, λοιπόν, έστω και τώρα, μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη, είτε ο χάρτης της Ενωμένης Ευρώπης θα αλλοιωθεί και θα συρρικνωθεί. Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες για μια Ευρώπη που θα δίνει όραμα και προοπτική στους πολίτες της, καταθέτοντας προτάσεις και συνάπτοντας συμμαχίες, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε γεωγραφικό επίπεδο.Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν φαίνεται να το έχει συνειδητοποιήσει. Οφείλουμε, λοιπόν, κοινωνικά και πολιτικά να αλλάξουμε το συσχετισμό δυνάμεων, προς όφελος της προόδου και σε βάρος του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της λιτότητας.

Πολλοί ισχυρίζονται πάντως ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να βάλει νερό στο κρασί της…

Όσον αφορά στην αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας, πράγματι υπάρχει διάσταση απόψεων. Τα περισσότερα κράτη-μέλη, ζητούν την ενεργοποίηση του άρθρου 50 το συντομότερο δυνατό, ενώ η Γερμανία επιδιώκει να δώσει περισσότερο χρόνο. Εμείς, οφείλουμε να περιμένουμε την επόμενη κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας. Το μεγάλο όμως ερώτημα είναι, εάν η κυβέρνηση της Γερμανίας, αλλά και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις, θα συνειδητοποιήσουν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρωπαϊκή πολιτική. Οι Ευρωπαίοι πολίτες απαξιώνουν πλέον και την πολιτική και την Ευρώπη. Δεν έχουμε, λοιπόν, πολλά περιθώρια. Η Ευρώπη χρειάζεται πολιτική για τους πολίτες και όχι για τις τράπεζες. Είναι πλέον ξεκάθαρο. Αν η Γερμανία δεν το καταλάβει, οφείλουν οι λαοί της Ευρώπης να το δηλώσουν ξεκάθαρα.

Η ήττα των Podemos στην Ισπανία δεν ήταν αρνητικό αποτέλεσμα για τις δυνάμεις της Αριστεράς;

Περιμέναμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, όμως ο Ισπανικός λαός αποφάσισε και η επιλογή του είναι απολύτως σεβαστή. Βέβαια, θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι το 21% που πήραν οι Podemos, ήταν αδιανόητο πριν από τρία χρόνια. Εξάλλου, δεν χάνεις τον πόλεμο, επειδή χάνεις μία μάχη. Μαζί με τους συντρόφους μας στην Ευρώπη, θα αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για μια προοδευτική, δίκαιη και αλληλέγγυα Ευρώπη. Η Αριστερά είναι όχι μόνο η αναγκαία, αλλά και η ικανή πολιτική συνθήκη που θέλει και μπορεί να αλλάξει το μείγμα πολιτικής στην Ευρώπη και, εν τέλει, να αλλάξει την πορεία της ίδιας της Ευρώπης.

Το ΚΚΕ σας κατηγορεί ότι από την πρόταση του 2012 για απλή αναλογική, ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα το αλλοιώνει και μπαίνει σε παζάρια…

Νομίζω ότι για μας ήταν και είναι ξεκάθαρο ότι η ψήφος του κάθε πολίτη έχει την ίδια αξία. Άμεσα προχωράμε στην ψήφιση της απλής αναλογικής. Το ΚΚΕ διστάζει, ψάχνει δικαιολογίες και προσκόμματα. Αλλά, πρέπει να επιλέξει. Απλή αναλογική ή το bonus των 50 εδρών που θέλει ο κ. Μητσοτάκης; Η εμπιστοσύνη στη βούληση της κοινωνίας των πολιτών, που διασφαλίζει η απλή αναλογική, δεν είναι πολιτικό παζάρι. Το ΚΚΕ φαίνεται να διστάζει μπροστά σε ένα δημοκρατικό καθήκον. Εμείς και μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση στοχεύουμε στην ενίσχυση της συμμετοχής του πολίτη στην πολιτική. Να βάλουμε τους πολίτες και την κοινωνία στα κέντρα λήψης αποφάσεων, να αυξήσουμε την διαφάνεια και τη δημοκρατία στο δημόσιο βίο, να αποτρέψουμε τον καθεστωτισμό. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα και η απλή αναλογική είναι βασικό εργαλείο.

Το πολύ ισχυρό ενδεχόμενο της ακυβερνησίας, λόγω της πλήρους κατάργησης του μπόνους, δεν σας φοβίζει;

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι το αποτύπωμα της βούλησης του λαού. Εάν, λοιπόν, οι πολίτες επιλέγουν συνεργασίες, τότε θα υπάρχουν. Το ίδιο θα συμβαίνει και αν πάρει ένα κόμμα την πλειοψηφία. Αν δεν εμπιστευτούμε τη βούληση της κοινωνίας και την παραποιούμε μονίμως, τότε θα ολοκληρωθεί η πλήρης απαξίωση της πολιτικής, των θεσμών και του δημόσιου βίου. Προέχει η κοινωνία και όχι τα συμφέροντα των κομμάτων. Εξάλλου, έχει αποδειχθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν αποτελούν ανάχωμα στην πορεία μιας χώρας. Και εμείς έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας, τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου, είμαστε πλήρεις εμπειριών από αυτοδύναμες κυβερνήσεις που μας γέμισαν με χρέη, σκάνδαλα, ρουσφέτια και διακρίσεις εις βάρος των πολιτών.

Ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης το Φθινόπωρο, αποκλείεται ένα εκλογικό.. ατύχημα;

H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Οικολόγων Πράσινων είναι κυβέρνηση τετραετίας. Συνεπώς, έχουμε μπροστά μας πάνω από τρία χρόνια άσκησης κυβερνητικού έργου. Αποδείξαμε ότι εκτός από πολιτική σταθερότητα στη χώρα, ακόμα και στα δύσκολα, έχουμε αποκαταστήσει και την αξιοπιστία της χώρας στην Ευρώπη. Παρά το ασφυκτικό πλαίσιο, καταφέρνουμε βήματα που σιγά – σιγά βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την Ελληνική κοινωνία, άλλη μία μάχη που θα πρέπει από κοινού να κερδίσουμε. Θα ζητήσουμε συνεργασία από όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς για τα εργασιακά, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι αφήσαμε τα δύσκολα πίσω μας.

Έχετε κόκκινες γραμμές σε ότι αφορά στα εργασιακά; Και αν ναι, ποιες;

Ένα μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της εργασίας και η προστασία της. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, επιστρέφουν κατόπιν δικής μας πρωτοβουλίας οι συλλογικές συμβάσεις, η εισφοροδιαφυγή αλλά και η καταπολέμηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας. Διαρκής μας στόχος είναι σε κάθε διαπραγμάτευση, να υπερασπιζόμαστε τα κεκτημένα δικαιώματα της κοινωνίας της χώρας μας και να προωθούμε περαιτέρω νέες κατακτήσεις. Και σε αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση θα αξιοποιήσουμε όλες τις προοδευτικές κατακτήσεις του ευρωπαϊκού πλαισίου για την εργασία, αλλά και τις προτάσεις διεθνών οργανισμών προστασίας της εργασίας. Σε αυτή τη συζήτηση πηγαίνουμε με δύο σημαντικά πλεονεκτήματα. Την αύξηση νέων θέσεων μισθωτής εργασίας, από την μία, και τη σταθεροποίηση της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον. Ακόμα και οι δηλώσεις Γιουνκέρ κατά των ομαδικών απολύσεων είναι ενδεικτικές της προόδου των διαπραγματεύσεων και των συσχετισμών που διαμορφώνουμε στην Ευρώπη.

Τον νέο πολιτικό σχηματισμό της κυρίας Κωνσταντοπούλου πώς τον βλέπετε; Μπορεί να σας στερήσει ένα κομμάτι των ψηφοφόρων σας;

Όλοι κρινόμαστε από την κοινωνία. Και θα κριθούμε και θα αξιολογηθούμε. Εξάλλου, εμείς στην κοινωνία θα καταθέσουμε τον απολογισμό μας. Ποτέ δεν κάναμε πολιτική σε επίπεδο προσώπων ή εκπροσώπων κομμάτων. Εμείς,  έχουμε  ξεκαθαρίσει ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρή, προοδευτική και κοινωνικά επιβεβαιωμένη συμμαχία, για να βγει από την κρίση. Γι΄ αυτό κάνουμε συνθέσεις και όχι διασπάσεις.

Η συμμετοχή του κ. Τσίπρα, έστω και ως παρατηρητής, σε συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας σημαίνει αλλαγή του προσανατολισμού σας προς τα… δεξιότερα;

Αντίθετα. Δίνει ένα σαφές στίγμα των προσπαθειών που κάνουμε, ώστε να υπάρξει μια συμμαχία που θα αλλάξει την πορεία της Ευρώπης. Και είναι προφανές ότι επιδιώκουμε η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία να αποκολληθεί από το νεοφιλελευθερισμό και να δημιουργήσουμε μια συμμαχία ενάντια στον απομονωτισμό, το φόβο, τη βία και τη συντήρηση που εκφράζει σήμερα η ακροδεξιά που απειλεί στην Ευρώπη. Παράλληλα, επιδιώκουμε να ανοίξει η συζήτηση για την Ευρώπη της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, και πάνω από όλα της εργασίας. Και αν δεν γίνει αυτή η συζήτηση μέσα και μεταξύ των Ευρω-ομάδων, πού θα γίνει;

Επειδή γίνεται πολύ συζήτηση αυτό τον καιρό, εσείς τάσσεστε υπέρ της άμεσης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό;

Θέτω σε προτεραιότητα τα ζητήματα ενίσχυσης της δημοκρατίας, συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις, της λειτουργίας της Βουλής, του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, τα ζητήματα του Κοινοτισμού και των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης. Ας μην ξεχνάμε, ότι η συζήτηση για τον τρόπο εκλογής Προέδρου, χωρίς συζήτηση για τις αρμοδιότητες του Προέδρου είναι κενή περιεχομένου, και ότι οι αρμοδιότητες δεν εξαρτώνται από τον τρόπο εκλογής. Αντίθετα, θεωρώ ότι θα πρέπει να εντοπίσουμε και στο Σύνταγμα, αλλά και στη ζωή μας, πώς θα θωρακίσουμε τις πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης, της ισονομίας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Print Friendly, PDF & Email