Σωκρ. Φάμελλος: Ενεργειακή διασύνδεση των νησιών με αξιοποίηση 400 εκατ. ευρώ από το εμπόριο ρύπων – «δίκαιη μετάβαση» για τις περιοχές εξόρυξης άνθρακα της χώρας

Ειδικό άρθρο στην σχετική κοινοτική Οδηγία προβλέπει ότι η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί πόρους από το εμπόριο ρύπων της Ευρώπης που αναλογούν σε περίπου 400 εκατ. ευρώ, παρά την… αρχική εξαίρεση της χώρας το 2014, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος Στο Κόκκινο και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη. Στόχευση της κυβέρνησης αποτελεί η η διασύνδεση των νησιών και το κλείσιμο ρυπογόνων μονάδων, για την προστασία σημαντικών τουριστικών προορισμών και τη μείωση του κόστους. Προωθείται πρόταση για την «δίκαιη μετάβαση» στην νέα εποχή, των περιοχών όπου εξορύσσεται και χρησιμοποιείται άνθρακας.

Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ όπου πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με το εμπόριο εκπομπών αερίων που σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Υπάρχει στην Ευρώπη ένα σύστημα εμπορίας ρύπων ως εργαλείο για τον περιορισμό τους, της χρήσης άνθρακα, των καυσίμων και τεχνολογιών που ρυπαίνουν το περιβάλλον και συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, είπε ο κ.Φάμελλος, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη είναι από τις πρώτες περιοχές του πλανήτη που «είναι μπροστά, στην συμφωνία COP-21 του Παρισιού για το κλίμα».

«Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχει ενσωματώσει την Συμφωνία των Παρισίων, στην ελληνική Βουλή … μέσα στις δέκα πρώτες της Ευρώπης», υπογράμμισε ο κ.Φάμελλος.

«Με την Συμφωνία και την Οδηγία για τα “αέρια του θερμοκηπίου”, το 2030 πηγαίνουμε σε μία μείωση των εκπομπών αερίων κατά 40% … μία πολύ μεγάλη αλλαγή που θα αποδώσει, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή», όπως είπε. Η πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά ήταν «να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την Οδηγία αυτή, έτσι ώστε να μειωθούν πραγματικά οι εκπομπές και να μην είναι λογιστική» η μείωση, αλλά πραγματική.«Πρακτικά, να βρούμε τρόπους ώστε να χρηματοδοτούνται ο εκσυγχρονισμός του ηλεκτρικού δικτύου, η μείωση της εξάρτησης από τους ορυκτούς ενεργειακούς πόρους, η βελτίωση της πρόσβασης στην ενέργεια, η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, η ενεργειακή εξοικονόμηση … αυτά είναι τα εργαλεία για να μπορέσει η Ευρώπη να φτάσει στην απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Ελλάδα απέκτησε πρόσβαση στα κεφάλαια από το εμπόριο ρύπων

Επίσης, «εκτός από τη συμφωνία που πετύχαμε, διεκδικούσαμε να πετύχει η χώρα μας την εισαγωγή της στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που δημιουργεί η Ευρώπη από τα αποθέματα του εμπορίου των αέριων ρύπων, που θα χρηματοδοτούσε τις ασθενείς οικονομικά χώρες για να εκσυγχρονίσουν το σύστημα παραγωγής ενέργειας, άρα να “προλάβουν” τις υπόλοιπες όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές», συνέχισε ο ίδιος, καθώς «στην αρχική πρόταση της Οδηγίας η χώρα μας ήταν εκτός, διότι όταν προκρίθηκε το 2014 …  έλεγαν ότι η Ελλάδα είχε 61,5% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ και κάτω του 60% έμπαινε μία χώρα».

Τα επόμενα χρόνια, το 2014, το 2015, η Ελλάδα βρέθηκε κάτω του 60%, συνέχισε ο κ.Φάμελλος και είναι ήδη σε πρόγραμμα ενίσχυσης λόγω χαμηλού ΑΕΠ και δημοσιονομικών προβλημάτων.

«Διεκδικήσαμε να αλλάξει το σχέδιο της Οδηγίας και να ενταχθεί και η χώρα μας σε αυτή την ενίσχυση. Πετύχαμε να υπάρχει ειδικό άρθρο στην Οδηγία, που αποφασίστηκε την Δευτέρα το βράδυ, που λέει ότι η Ελλάδα δικαιούται να εκμεταλλευτεί δικαιώματα από το εμπόριο ρύπων της Ευρώπης, τον κεντρικό κουμπαρά, της τάξης ισοδύναμου 20 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα … εκτιμήστε το σε περίπου 400 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο κ.Φάμελλος, «για να εκσυγχρονίσει το ηλεκτρικό της σύστημα, να μειώσει τη ν εξάρτηση από τον άνθρακα».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «στοχεύσαμε στη σύνδεση των νησιών με το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας με υποθαλάσσια καλώδια, έτσι ώστε να κλείσουν ρυπογόνες μονάδες στα νησιά, να μειωθεί το ενεργειακό κόστος … να μην έχουμε περιβαλλοντική υποβάθμιση σε υψηλής αξίας τουριστικές περιοχές, αλλά και να πάρουμε χρήματα απ’ έξω για κάτι που αφορά την Ελλάδα, να ενισχυθούμε παραγωγικά και οικονομικά, όχι να εξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα».

«Πολλές χώρες που θέλουν εξαίρεση από το εμπόριο ρύπων για να κρατήσουν ρυπογόνες μονάδες … αλλά από το εμπόριο ρύπων να ενισχυθεί η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και το πετύχαμε αυτό», όπως υποστήριξε.

Στήριξη των περιοχών εξόρυξης και καύσης άνθρακα στη μετάβαση στη νέα εποχή

«Ζητάμε επίσης την ενίσχυση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, να δημιουργηθεί στην ΕΕ όπως ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για τις περιοχές που είχαν έντονη εξόρυξη και χρήση ορυκτού καυσίμου (όπως το λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Αμύνταιου-Μελίτης)», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι περιοχές αυτές «βγαίνουν από τα ορυκτά καύσιμα, άρα έχουν θέματα και περιβάλλοντος και εργασίας, χρειάζεται να υπάρχει δίκαιη μετάβαση σε μία εποχή χαμηλού άνθρακα για τις περιοχές που ήταν και εξαρτημένες, αλλά εισπράττουν και τα αποτελέσματα για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, η περιοχή αυτή μας τροφοδοτούσε για πολλά χρόνια, όπως και η Μεγαλόπολη, με ενέργεια», τόνισε ο κ.Φάμελλος. «Βοηθάει και την περιοχή και τη ΔΕΗ και τη χώρα και τον καταναλωτή». «Δεν θα συμφωνούσαμε με εργαλεία που δημιουργούν ένα λογιστικό κόστος στον καταναλωτή, άρα αδυναμία πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς να αλλάζουμε το ενεργειακό μοντέλο της χώρας. Αυτό πετύχαμε».

«Για την τελική μορφή θα διαβουλευτούν το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών … εμείς έχουμε θετικές αποφάσεις και στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Υπουργών, πάμε για μία τελική Οδηγία με καλύτερα αποτελέσματα για την χώρα μας», προέβλεψε ο κ.Φάμελλος.

Πηγή: Στο Κόκκινο 95,5 Fm
Print Friendly, PDF & Email