Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα κλείσει τη συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές και αυτή θα γίνει αποδεκτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το ΣΥΡΙΖΑ;

Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συμφωνία, έτσι ώστε να ορθοποδήσει η Ελλάδα μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Σύμφωνα και με την εντολή της 25ης Ιανουαρίου, στόχος μας είναι μια συμφωνία που θα βελτιώνει τη ζωή των Ελλήνων και θα ανατρέπει την αδιέξοδη, λανθασμένη και αναποτελεσματική πολιτική της ύφεσης. Εφόσον όμως δεν έχουμε ακόμη το πλαίσιο της συμφωνίας και τους όρους, καλό είναι να μη συζητάμε με υποθέσεις. Δε θα συνεχίσουμε μια πολιτική λιτότητας που έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και την Ελλάδα φτωχό συγγενή της Ευρώπης, ξεπουλώντας την περιουσία και τους φυσικούς πόρους της χώρας και διαλύοντας τα παραγωγικά μέσα.

Αυτοί είναι και οι απαραίτητοι όροι για να γίνει αποδεκτή μια συμφωνία από την ΚΟ και το ΣΥΡΙΖΑ με μόνο κριτήριο τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών. Μία συμφωνία που να μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για μια άλλη πολιτική, δίκαιη, δημοκρατική και αναδιανεμητική. Σε αυτό το πλαίσιο, κινούνται και οι προτάσεις που καταθέσαμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, υπηρετώντας την κοινή πορεία των ευρωπαϊκών λαών.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εφαρμοστεί ή θα πάει για αργότερα σε καλύτερες δημοσιονομικά εποχές;

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης εφαρμόζεται ήδη σε ένα μεγάλο ποσοστό. Τα άμεσα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση και την ακραία φτώχεια, οι 100 δόσεις για χρέη προς Δημόσιο, ΟΤΑ και ασφαλιστικά ταμεία, ο εκδημοκρατισμός της δημόσιας διοίκησης, η επιστροφή των απολυμένων, το άνοιγμα της ΕΡΤ, ήταν βασικοί πυλώνες του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Είδατε πόσα μπορούν να γίνουν σε τέσσερις μήνες; Αρκεί να διεκδικείς για την πατρίδα σου χωρίς δεσμεύσεις σε ξένους και μεγάλα συμφέροντα και αυτό το έχουμε κατοχυρώσει αδιαμφισβήτητα. Επιπλέον, από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης προκύπτουν και οι προϋποθέσεις που έθεσε ο πρωθυπουργός στη διαπραγμάτευση. Συλλογικές συμβάσεις, προστασία των συντάξεων, ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πακέτο, κ.λπ.

Κάποιες προτάσεις της «Θεσσαλονίκης» πράγματι καθυστερούν, λόγω της διαπραγμάτευσης, της έλλειψης πόρων, αλλά και λόγω χρόνου. Η προσπάθειά μας όμως συνεχίζεται, έχουμε μια πλήρη θητεία μπροστά μας, ώστε να υλοποιήσουμε πολλά περισσότερα.

Ως νεοεκλεγείς βουλευτής, μπορείτε μέσω της Βουλής να παράγετε έργο και σε ποιους τομείς;

Η συλλογική μας προσπάθεια για να σωθεί η χώρα δημιουργεί απαιτήσεις σε πολλά επίπεδα. Αρχικά στην παραγωγή νομοθετικού έργου, εφόσον για να αλλάξουμε πορεία ως χώρα χρειαζόμαστε ένα νέο, προοδευτικό και σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο. Επίσης, πολλά πράγματα στην καθημερινότητα του πολίτη και στη λειτουργία της οικονομίας μπορούν να βελτιωθούν άμεσα και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ηδη έχω ανακινήσει πολλά ζητήματα της περιοχής μας με θετικά αποτελέσματα, όπως σχολική στέγη, στελέχωση Κέντρων Υγείας, προστασία υγροβιοτόπων κ.λπ. Ταυτόχρονα συμβάλλω στην επεξεργασία νέων πολιτικών σε σημαντικούς τομείς, όπως Αυτοδιοίκηση, Δημόσια Διοίκηση, Περιβάλλον, Τεχνική Παραγωγή.

Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, να υπάρξουν δουλειές και να μειωθεί η ανεργία;

Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι παράγοντας εθνικής ανεξαρτησίας αλλά και προόδου της χώρας μας. Απαιτεί ανασχεδιασμό της οικονομίας, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες τεχνολογίες και στην επιστημονική πρόοδο, που να στοχεύει στο εθνικό προϊόν, στην απασχόληση και στη βελτίωση του ισοζυγίου συναλλαγών, ώστε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές. Απαιτείται άμεση αύξηση του παραγόμενου ΑΕΠ από πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, που σήμερα κατέχουν μόλις το 18% του εθνικού ΑΕΠ. Ιδιαίτερα ο πρωτογενής τομέας πρέπει να συνδυαστεί με εναλλακτικά παραγωγικά και συνεταιριστικά μοντέλα και με καθετοποίηση. Η ανασυγκρότηση απαιτεί κυρίως ένα νέο κλίμα στην κοινωνία και στην οικονομία και μια δίκαιη θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινωνία. Δύο παράμετροι έχουν μεγάλη αξία: ο δημόσιος αναπτυξιακός βραχίονας και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που πρέπει να ενταχθεί σε ένα ευρωπαϊκό new deal, και ο αναπροσανατολισμός του νέου ΕΣΠΑ με πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην εργασία και στο ΑΕΠ και όχι σε μεγάλα έργα λίγων εργολάβων.

Η φυγή των νέων της χώρας μας και κυρίως των επιστημόνων πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί και τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να την αποτρέψει;

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας και η δημιουργία θέσεων εργασίας θα αποτελέσουν τον κύριο παράγοντα αντιμετώπισης της φυγής των νέων και ταυτόχρονα μια πρόσκληση για όλους όσοι έχουν ήδη μεταναστεύσει. Στην προσπάθεια αυτή είναι αναγκαία η αξιοποίηση των νέων μας. Επιπλέον, η αποκατάσταση της θέσης της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Χάρτη με αξιοπρέπεια θα μεταδώσει ένα άλλο κλίμα στους νέους ανθρώπους, που θα μείνουν στη χώρα τους για να τη στηρίξουν και να τους στηρίξει. Ολοι χρειαζόμαστε ελπίδα και αισιόδοξη διάθεση. Η υλοποίηση μιας δέσμης κινήτρων για νέους επιστήμονες, για επιχειρηματικότητα όλων των μορφών με προτεραιότητα στην καινοτομία και κύρια στον πρωτογενή και πρωτογενή τομέα της οικονομίας μπορεί να συμβάλει ιδιαίτερα.

Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας τι μπορούν να περιμένουν από την κυβέρνηση για την ανάπτυξη της περιοχής;

Η ανασυγκρότηση της οικονομίας και της Ελλάδας δε θα είναι αποτελεσματική, αν δεν είναι αποκεντρωμένη. Στο πλαίσιο της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης απαιτούνται ίσες ευκαιρίες για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Η ανάπτυξη προϋποθέτει ένα δυνατό κοινωνικό κράτος και στη Μακεδονία, με παιδεία, υγεία και πρόνοια για όλους. Με σοφή διαχείριση των δημόσιων αγαθών, όπως το νερό ή η ανακύκλωση, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και του περιβάλλοντος. Αλλά και ένα δημόσιο τομέα αποτελεσματικό και δίκαιο για να επιταχύνει την οικονομία και να την κάνει ανταγωνιστική. Η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης πρέπει να στηριχτεί στην αναζωογόνηση του δευτερογενούς τομέα και της καινοτομίας, όπου έχουμε ισχυρές παρακαταθήκες και πολλές βιομηχανικές υποδομές που ρημάζουν. Απαιτεί εξαγωγικό χαρακτήρα, αξιοποίηση τοπικών πόρων και χρήση ισχυρών μεταφορικών υποδομών, και όχι μόνο οδικών. Αλλά και ο πρωτογενής τομέας της Μακεδονίας, με ισχυρά στοιχεία ταυτότητας, πρέπει να ενισχύσει την αυτάρκεια της εσωτερικής κατανάλωσης, να στηριχτεί από αγορές τοπικών προϊόντων και με βάση ένα εθνικό σχέδιο να διεκδικήσει μερίδιο σε διεθνείς αγορές. Δύο άμεσες πρωτοβουλίες για την περιοχή θα μπορούσε να ήταν η επανεκκίνηση του μετρό και η προώθηση του ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος σ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Print Friendly, PDF & Email