Στην τοποθέτησή σας, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, κάνατε λόγο για την ανάγκη «αποτελεσματικής διακυβέρνησης». Τι αλλάζει στη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης; Υπάρχουν συγκεκριμένα ισοδύναμα που θα ελαφρύνουν τους πολίτες;
Η προηγούμενη περίοδος είχε ως προτεραιότητα την σκληρή διαπραγμάτευση και τη διεκδίκηση μιας δίκαιης συμφωνίας. Αυτός ο κύκλος,με κόντρες, κέρδη και συμβιβασμούς έκλεισε. Σήμερα δεν υπάρχει περιθώριο καθυστερήσεων στην άσκηση κυβερνητικού έργου. Η κοινωνία μας έδωσε δεύτερη φορά ξεκάθαρη εντολή και ζητάει άμεσα αποτελέσματα.
Η τραγική κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας θέτει ψηλά τον πήχη της αποτελεσματικότητας της νέας κυβέρνησης. Τα Υπουργεία οφείλουν να λάβουν άμεσα μέτρα βελτίωσης της καθημερινότητας, υποστήριξης των επαγγελματιών και παραγωγών, αλλά και ανακούφισης από την κρίση. Άμεσης προτεραιότητας είναι οι τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας όπου ξεκίνησαν οι διαδικασίες προσλήψεων και χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, ώστε να μην δημιουργηθούν κοινωνικά προβλήματα.
Άμεσος στόχος επίσης η πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς με την παραπομπή στη δικαιοσύνη πληθώρας σκανδάλων που λίμναζαν σε Υπουργικά γραφεία. Η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής μπορούν να προσφέρουν άμεσα πόρους για κοινωνικά αντίμετρα. Επίσης η ενίσχυση της μικρομεσαίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας από το ΕΣΠΑ θα τροφοδοτήσουν γρήγορα την ανάπτυξη και την εργασία, την φοροδοτική και αναδιανεμητική λειτουργία αλλά και τηναγορά. Η πορεία της αξιολόγησης θα μας δώσει δυνατότητα να διεκδικήσουμε από τους δανειστές πρόσθετα μέτρα για την ελάφρυνση τάξεων που πλήττονται από τη συμφωνία (πχ. ΜΜΕ, επαγγελματίες).
Όπως πολλά κυβερνητικά στελέχη, έτσι κι εσείς επιμένετε πως «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» για μια σειρά από θέματα. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι σάς κατηγορούν για ένα αποτυχημένο -διαπραγματευτικά- εννιάμηνο. Τι απαντάτε; Σε τι διαφέρει η δική σας διαπραγμάτευση, από αυτή που θα ακολουθούσε μια άλλη κυβέρνηση;
Ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που διεκδίκησε και δεν υποτάχθηκε στους δανειστές. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά, επίμονα, φτάνοντας ακόμα και στη χρεοκοπία.ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι μας ζητούσαν «συμφωνία πάση θυσία» και υποστήριξαν το ΝΑΙ. Δεν τους ακούσαμε. Αποφύγαμε τοGrexit και φέραμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία, συνυπολογίζοντας την ασφυκτική συγκυρία.
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έγινε κεντρικό πολιτικό ζήτημα, παγκοσμίως. Κερδίσαμε πολλά στηριγμένοι στο ΟΧΙ του Δημοψηφίσματος, όπως 20 δις ευρώ από τα πλεονάσματα, την κοινωνική πολιτική, τα εργατικά δικαιώματα, ένα μεγάλο τμήμα της Δημόσιας Περιουσίας (από τους 23 Δημόσιους Φορείς που ήταν έτοιμοι για ξεπούλημα, κατορθώσαμε να σώσουμε τους 14), κλπ.
Δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση για τα ζητήματα των “κόκκινων” δανείων, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, το Ταμείο Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ.
Το δίλημμα είναι στα κόμματα του ΝΑΙ. Θα βοηθήσουν την διαπραγμάτευση ή θα συνταχθούν με το συντηρητικό πυρήνα της Ευρώπης του ΕΛΚ και του κου Βέμπερ; Ή απλά θα δημαγωγούν για να κρύψουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση της χώρας;
Κριτική δέχεστε και από τα αριστερά σας, από το ΚΚΕ πιο συγκεκριμένα. Ο κ. Κουτσούμπας συχνά αναφέρει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπατά το λαό, οι θυσίες δεν είναι μονόδρομος». Ποιο το σχόλιό σας για την άποψη αυτή;
Οι θυσίες δεν είναι μονόδρομος, οι αγώνες και οι διεκδικήσεις είναι μονόδρομος. Επιλέξαμε αυτή τη συμφωνία γιατί η επιλογήτης χρεοκοπίας θα ήταν καταστροφική για τα αδύναμα λαϊκά στρώματα. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι άνεργοι, οι μικροεπαγγελματίες, οι βιοτέχνες θα πλήττονταν στην χρεωκοπία. Όχι οι πλούσιοι και όσοι έχουν λεφτά και ακίνητα σε offshore.
Το ερώτημα που θέτουμε εμείς στα κόμματα της Αριστεράς είναι αν θα συμμετέχουν στην κοινωνική και πολιτική συμμαχία για την περαιτέρω βελτίωση της συμφωνίας και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών ή θα παραμένουν αμέτοχοι θεατές, όπως στο δημοψήφισμα.
Αναλάβατε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιες αλλαγές -ως προς την ανθρωπογεωγραφία της- εντοπίζονται στη νέα ΚΟ του κόμματός σας; Η νέα της σύνθεση, μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας, αφήνει περιθώρια για διαφοροποιήσεις που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα «σταθερότητας» στην κυβέρνηση; Και σας ρωτώ, γιατί αρκετοί επικεντρώνουν στη στάση που θα τηρήσουν οι «53+» σε διάφορα ζητήματα.
Οι Έλληνες πολίτες έδωσαν ισχυρή εντολή για κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και απέρριψαν τις προτάσεις των πρώην συντρόφων μας. Τώρα η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο συμπαγής και ενωμένη. Κανένας βουλευτής δεν αμφισβητεί το πρόγραμμα της Κοινοβουλευτικής Περιόδου, όπου δεν ωραιοποιήσαμε και δεν κρύψαμε την αλήθεια, και το οποίο μας δεσμεύει όλους. Οι δε τάσεις θεωρώ ότι, ως ιδεολογικά ρεύματα του Κόμματος, δεν εκπροσωπούνται στην Κυβέρνηση και στη Βουλή.
Πώς κρίνετε τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου στη ΝΔ; Υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων και με ποιον από αυτούς θα μπορούσατε -θεωρείτε- να συνεργαστείτε καλύτερα;
Δεν ασχολούμαστε με τα εσωτερικά της ΝΔ και την αναζήτηση νέας ταυτότητας και νέου αρχηγού. Θα περιμένω τις πολιτικές προτάσεις των υποψηφίων για να τοποθετηθώ, γιατί η πολιτική δεν είναι ούτε θέατρο ούτε καλλιστεία.
Ένα ενδιαφέρον ερώτημα θα είναι αν η ΝΔ με τη νέα της ηγεσία θα διαχωρίσει τη θέση της από το νεοφιλελευθερισμό και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα του κου Σόιμπλε. Όπως επίσης τι στάση θα κρατήσει στα νομοσχέδια των δημοκρατικών αλλαγών που θα καταθέσουμε στη Βουλή. Εκεί θα κριθεί από το λαό.
Την περασμένη εβδομάδα, στις εκλογές της Πορτογαλίας, το κόμμα της Αριστεράς συγκέντρωσε πολύ υψηλά ποσοστά. Η Ευρώπη αλλάζει, τελικά;
Το Μπλόκο της Αριστεράς, αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, διπλασίασε τα ποσοστά του και φαίνεται μια δυνατότητα κυβέρνησης συνασπισμού με Σοσιαλιστές και Κομμουνιστές, κόντρα στην κεντροδεξιά κυβέρνηση της λιτότητας.
Οι συντηρητικές πολιτικές και η λιτότητα αποδοκιμάζονται ευδιάκριτα στην Ευρώπη, οι κοινωνικές αλλαγές είναι μεγάλες και σε πολιτικό επίπεδο αποτυπώνονται σαφώς σε Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία, Ιρλανδία, κλπ. Σε αυτή την νέα ποιοτικά κατάσταση έχουμε βάλει και εμείς το λιθαράκι μας και θα συμβάλλουμε περαιτέρω για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, του Δικαίου και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Την ώρα που συμφωνίες τύπου ΤΤΙΡ αμφισβητούν το δικαίωμα των κρατών να αποφασίζουν, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θέτουντη δημοκρατία ξανά στο επίκεντρο της Ευρώπης.