Οι εκλογές πιστεύετε πως θα προσφέρουν λύση στο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και συνεπακόλουθα και η χώρα;
Το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι η αποδιάρθρωση της οικονομίας, η απαξίωση της δημόσιας διοίκησης και της πολιτικής. Τα μνημόνια, οι δανειστές, η Ευρωζώνη και βέβαια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αντί να το λύσουν, το επέτειναν. Αυτό το πρόβλημα ανέλαβε να λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιδιώκοντας λύση μέσα στον ευρωπαϊκό πυρήνα, αντιμετωπίσαμε ακόμη ένα μεγάλο πολιτικό πρόβλημα: Την επιδίωξη συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης να μας βγάλουν από το ευρώ. Αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία, συμβιβαστήκαμε σε μία συμφωνία ανακόλουθη με την πολιτική μας, αλλά έχουμε μπροστά μας την ευθύνη και την υποχρέωση να στήσουμε την Ελλάδα ξανά όρθια. Να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της πολιτικής και τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτήν.
Αυτό το έργο δεν μπορεί να γίνει από μία αδύναμη και μειοψηφική στη Βουλή κυβέρνηση. Αν δεν το στηρίξει μία ισχυρή Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα πετύχει ποτέ. Και η χώρα, δηλαδή οι πολίτες της, το έχουν ανάγκη. Οι εκλογές λοιπόν δεν θα γίνουν, για να χάσει κάτι η χώρα, αλλά για να κερδίσει ισχυρή κυβέρνηση που θα υλοποιήσει την παραγωγική και δημοκρατική ανασυγκρότηση.

Δεν θα μπορούσε ο πρωθυπουργός, αντί να πάει σε εκλογές, να αναζητήσει νέα κυβερνητική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή;
Δεν περιμένουμε να στηρίξουν την αλλαγή της Ελλάδας το πολιτικό δυναμικό και τα κόμματα που δημιούργησαν αυτό το χρεοκοπημένο κράτος και δεν αναφέρομαι μόνον στην οικονομία αλλά και στις αξίες και το όραμα, στην κοινωνική συνοχή, στη διαφθορά και τον κομματισμό, καθώς και στο ρόλο μας στην Ευρώπη. Η εντολή της 25ης Ιανουαρίου ήταν να ανατρέψουμε, να αλλάξουμε το παλιό διεφθαρμένο και συμβιβασμένο καθεστώς.
Δεν θα αποτελέσουμε την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για λύσεις που δεν επέλεξαν οι πολίτες. Δεν θα επιστρέψει το παλιό σύστημα από την πίσω πόρτα, ώστε να εκβιάζει την κυβέρνηση και να ματαιώνει τις δημοκρατικές αλλαγές. Αν δεν στηριχθεί ο πρωθυπουργός από μία νέα κυβερνητική πλειοψηφία, όλες οι άλλες λύσεις θα είναι βραχυπρόθεσμες, ευνουχισμένες και άρα απευκταίες.

Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα στο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείτε πως υπάρχουν περιθώρια κοινής πορείας με τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ή πλέον η διάσπαση είναι αναπόφευκτη;
Δυστυχώς υπήρξαν στη Βουλή πολλές καταγραφές της διαφορετικής επιλογής των συντρόφων μας. Η ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία. Γι’ αυτό προσπαθήσαμε πολύ. Διεκδικήσαμε την κομματική ενότητα με δεδομένη την ανυπαρξία άλλων διεξόδων. Για να μην υποβαθμιστούν περαιτέρω η ζωή των Ελλήνων και η προοπτική της χώρας μας.
Αυτό αποτέλεσε και το δικό μας κριτήριο, για να συμβιβαστούμε με μία επώδυνη πολιτική. Η λιτότητα δεν είναι πρότασή μας. Όμως η ανάγκη διαμόρφωσης μιας ισχυρής και αυτοδύναμης Ελλάδας με δίκαιη αναδιανομή προς όφελος των ασθενέστερων τάξεων περνά υποχρεωτικά σήμερα μέσα από αυτή τη δύσκολη συμφωνία.

Οι διαφωνούντες φαίνεται πως προχωρούν στην ίδρυση νέου κόμματος, για να εκφραστεί πολιτικά, όπως λένε, το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει πιστό στις προεκλογικές δεσμεύσεις. Σε τι βαθμό αυτό θα πλήξει πολιτικά το κόμμα σας;
Η χρεοκοπία της χώρας, η επιστροφή στη δραχμή με ή χωρίς μνημόνιο δεν ήταν ποτέ προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα η Ευρώπη ως πεδίο αγώνων και αλλαγών είναι στρατηγική επιλογή και προγραμματική συμφωνία στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν. Και στο δημοψήφισμα ξεκαθαρίσαμε ότι επιδιώκουμε λύση μέσα στην Ευρώπη. Αυτό κατανοεί και η κοινωνία, που δεν δέχεται να ρισκάρει χωρίς προοπτική. Παρά τις διαφωνίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα η πρόταση αυτή είναι πιο ισχυρή στην κοινωνία και στις εκλογές θα αποτυπωθεί με μία δυναμική κοινωνική πλειοψηφία.

Τι έφταιξε κατά τη γνώμη σας και από την αρχική πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των μνημονίων και της λιτότητας οδηγηθήκαμε τελικώς σε ένα νέο μνημόνιο;
Να σημειώσουμε ότι οι όροι αυτής της συμφωνίας δεν έχουν το δημοσιονομικό βάρος των προηγούμενων, αποφύγαμε επίσης όρους απολύσεων και μείωσης μισθών, σώσαμε τη μικρή ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ, εισαγάγαμε την αναδιάρθρωση του χρέους ακόμη και στη γερμανική Βουλή κ.λπ. Η αδιέξοδη λιτότητα έγινε ευρωπαϊκό θέμα από το ΣΥΡΙΖΑ και άρχισε μία άλλη συζήτηση. Με αυτή τη συμφωνία οι υφεσιακοί δείκτες έχουν δυνατότητα να αναστραφούν.
Στη διαπραγμάτευση τα όπλα μας ήταν αδύναμα, η χώρα ανοχύρωτη, οι προβλέψεις για δίκαιη διαπραγμάτευση διαψεύστηκαν. Αντιμετωπίσαμε τον εκβιασμό της χρεοκοπίας και την πρόθεση ενός συντηρητικού απάνθρωπου πυρήνα της Ευρωζώνης να “τελειώσει” το ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα. Όμως είχαμε δέσμευση για λύση μέσα στο ευρώ και αυτό διαπραγματευτήκαμε μέχρι τέλους για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Η ψήφιση του νέου μνημονίου δημιουργεί ασφυκτικό πολιτικό πλαίσιο για οποιαδήποτε κυβέρνηση. Σε τι θα μπορεί να διαφοροποιηθεί, τι επιπλέον θα μπορεί να κάνει μία νέα κυβερνητική πλειοψηφία με κορμό -ή ακόμη και αυτοδύναμο- το ΣΥΡΙΖΑ;
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να επιτύχει πολλά περισσότερα από όλες τις προηγούμενες. Μπορεί, γιατί δεν έχει εξαρτήσεις και χρέη προς το παρελθόν. Αλλά και γιατί έχει υποχρέωση προς την κοινωνία να καθαρίσει τα καρκινώματα του φαύλου παρελθόντος, να προχωρήσει στην πραγματική μεταρρύθμιση του κράτους -και σημειώνω ότι η λέξη μεταρρύθμιση γεννήθηκε από την Αριστερά και τις δημοκρατικές επαναστάσεις της Ευρώπης- να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τα αντίμετρα της συμφωνίας, να καταπολεμήσει την απώλεια εσόδων από τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, να καθαρίσει το πεδίο των μέσων ενημέρωσης και της διαφθοράς, να ολοκληρώσει τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαμορφώσει και να υλοποιήσει ένα νέο εθνικό σχέδιο, που θα δίνει και όραμα και εργασία αλλά και εθνικό προϊόν. Η παραγωγική ανασυγκρότηση, ο προσανατολισμός σε μία δίκαιη, δημοκρατική κοινωνία με εργασία και οικονομική παραγωγή και η ορθολογική χρήση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων (πακέτο Γιουνκέρ, ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τραπεζικό σύστημα) είναι ζητήματα που θα βοηθήσουν τη χώρα να σταθεί στα πόδια της και μπορούν να υλοποιηθούν μόνον από τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Print Friendly, PDF & Email