Αθήνα, 09/12/2016

Σωκράτης Φάμελλος: “Η δίκαιη ανάπτυξη είναι φιλική και συμβατή με το περιβάλλον”

Κατά τη συζήτηση για την Κύρωση του Προϋπολογισμού 2017, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, ότι από τη θεώρηση του περιβάλλοντος και της στρατηγικής της βιώσιμης ανάπτυξης, ο προϋπολογισμός δεν αποτελεί μια “στενή” συζήτηση για την ελληνική πραγματικότητα. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η Ευρώπη, που υιοθέτησε το 2015 στο Παρίσι τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους τη συμφωνία για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, στη δημοσιονομική της πολιτική δεν συμβαδίζει με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που η ίδια έχει επιλέξει.

Η εφαρμογή δημοσιονομικών πολιτικών στη χώρα μας έχει οδηγήσει σε απόκλιση από τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Οφείλουμε, λοιπόν, να κάνουμε μια συζήτηση για μια άλλη Ευρώπη, η οποία πραγματικά θα υποστηρίζει τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, μια πολιτική η οποία δεν είναι απλώς περιβαλλοντική, αλλά καθολική, σε όλα τα επίπεδα.

“Εφόσον συμφωνούμε όλοι με τα ζητήματα της βιώσιμης ανάπτυξης, οφείλουμε να πούμε ότι θα συνεργαστούμε για μια Ευρώπη που θα ασχοληθεί με τη δίκαιη ανάπτυξη, με την αειφόρο ανάπτυξη και θα επενδύσει στη στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, στην παραγωγική εργασία, στη βιώσιμη εκβιομηχάνιση, στη μείωση της ανισοτιμίας, στις βιώσιμες πόλεις, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία των οικοσυστημάτων”, είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

Σημείωσε δε, ότι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη στηρίζεται στο περιβάλλον, κάτι που έχει ενσωματώσει η ευρωπαϊκή πολιτική, ωστόσο στην Ελλάδα δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης επένδυσαν περισσότερο στην οικονομία του “ριφιφί” για το γρήγορο κέρδος, στις άεργες επενδύσεις και στις καταθέσεις στο εξωτερικό, κάτι που σαφώς δεν αποτελεί βιώσιμη ανάπτυξη. Όπως δεν μπορεί να είναι βιώσιμη μια ανάπτυξη για μια χώρα, το να έχει χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων και ανυπαρξία υποδομών επικίνδυνων αποβλήτων. Αυτή η ανάπτυξη δεν ήταν και δεν είναι συμβατή με το περιβάλλον.

“Η Ελλάδα πληρώνει εξαιτίας της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις, που αν τα επένδυε σε υποδομές περιβάλλοντος τα προηγούμενα δέκα χρόνια, σήμερα δεν θα πλήρωνε τίποτα και θα είχε και περισσότερες θέσεις εργασίας”, συμπλήρωσε.

“Αυτή είναι η άποψη για το περιβάλλον που είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις”, συνέχισε ο Αν. ΥΠΕΝ. “Χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων και επικίνδυνα απόβλητα στις αυλές των μεγαλύτερων ελληνικών βιομηχανιών, κάτι που θίγει την ουσία της βιομηχανικής ανάπτυξης και εργασίας. Διότι, εάν δεν έχεις χώρο να διαθέσεις βιομηχανικά απόβλητα, δεν θα έχεις ούτε χαλυβουργία, ούτε πετρελαϊκή βιομηχανία, ούτε εργασία. Και φυσικά, δεν θα είσαι ποτέ αυτοδύναμος και ανεξάρτητος, ως χώρα”.

Αυτές οι επιλογές οδήγησαν σε μία παραοικονομία αποβλήτων, ενώ παρατηρείται 40% εισφοροδιαφυγή από το τέλος ανακύκλωσης, που οφείλει κάθε επιχείρηση να αποδίδει για τις συσκευασίες της, κάτι που δεν λύθηκε από τον Οργανισμό Ανακύκλωσης τα προηγούμενα χρόνια. Όσο για τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, που αντιστοιχούν συνολικά για τη χώρα, τα τελευταία πέντε χρόνια, από 45 έγιναν 15.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μια κυκλική ανταγωνιστική, βιώσιμη οικονομία, συμβατή με το περιβάλλον, η οποία θα στηρίζεται στην κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, στην αποτύπωση των ρυθμίσεων σε έναν ψηφιακό χάρτη για όλη την Ελλάδα, που θα ξεκαθαρίζει τις σχέσεις κοινωνίας και οικονομίας.

Και, βέβαια, στην οργάνωση της βιομηχανικής συγκέντρωσης και των χρήσεων γης, διότι δεν μπορούμε να έχουμε πολεοδομικά σχέδια που κάνουν 25 και 30 χρόνια, ευνοώντας προφανώς το αυθαίρετο και την παραοικονομία. Αυτή τη μορφή οικονομίας και εργασίας θα υποστηρίξουν τα νέα εργαλεία που δημιουργεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως το μητρώο αποβλήτων, το μητρώο παραγωγών, οι δασικοί χάρτες και η κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας που ολοκληρώνεται. Γιατί η δίκαιη ανάπτυξη είναι φιλική και συμβατή με το περιβάλλον.

“Το κράτος δικαίου και η ισονομία οφείλουν να επιστρέψουν και στο περιβάλλον”, είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σωκράτης Φάμελλος, ώστε “το περιβάλλον να είναι παραγωγική δύναμη και να μην αναστείλει την παραγωγική δραστηριότητα, αλλά να τροφοδοτήσει την εργασία. Αυτή είναι και η λέξη που χαρακτηρίζει το 2017. Επιστροφή στην εργασία, επιστροφή στην προκοπή, επιστροφή στο κράτος δικαίου. Αυτός ο Προϋπολογισμός υποστηρίζει συνολικά αυτήν την πολιτική”.

Print Friendly, PDF & Email